Tidigare fanns hela det nya daghemmet på samma tomt som svenska lågstadiet. Nu är en del av huset inritat på området intill, som är lekplats. Byggnaden har också nytt utseende, och är T-formad i stället för tidigare Z.

Den nya formen gör det möjligt att placera lekgården i sydlig-västlig riktning. Parkering och trafikarrangemang kan också göras tryggare. Daghemmet får en tydlig entré så att föräldrarna inte behöver köra runt byggnaden då de för och hämtar sina barn, påpekar Päivi Heikkinen på Planeringsbyrå Talotuuma som gjort skissritningarna.

Matsalen i daghemmet kommer också att användas av lågstadiet. Att gruppstorlekarna kan variera har också beaktats. Våningsytan är 1 380 kvadratmeter och budgetkalkylen för tillfället drygt 3 miljoner euro. Man räknar med att byggprojektet tidigast kan påbörjas sommaren eller hösten 2018.

Under arbetet har planerna utgått från de önskemål användarna framfört då de pratat med dem. De har stannat för en långsträckt lösning med sex separata enheter. Utvecklingen går mot att grupperna har egna ”hembon”, förklarar Päivi Heikkinen.

Stadsstyrelsen har för sin del godkänt ritningarna och nu går de till stadsfullmäktige.

Det nya daghemmet är en långkörare, som började i mars 2013. Då stängdes det gamla daghemmet efter att mögel och farliga gifter konstaterats i huset. Bygglovet godkändes 2015 men projektet har kraftigt försenats. Orsaken är att flera besvär om val av entreprenör inlämnats till marknadsdomstolen.

Läs mera i torsdagens SÖ (12.10), där vi även presenterar en fasadskiss på det nya daghemmet och hur byggnaden placeras på skoltomten.