;
|

Nya skisser för daghemmet

Lösningar har ändrats i de nya skisser som finns för daghemsbygget i Kristinestads centrum. Byggnaden har också annan form och placeringen är justerad.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tidigare fanns hela det nya daghemmet på samma tomt som svenska lågstadiet. Nu är en del av huset inritat på området intill, som är lekplats. Byggnaden har också nytt utseende, och är T-formad i stället för tidigare Z.

Den nya formen gör det möjligt att placera lekgården i sydlig-västlig riktning. Parkering och trafikarrangemang kan också göras tryggare. Daghemmet får en tydlig entré så att föräldrarna inte behöver köra runt byggnaden då de för och hämtar sina barn, påpekar Päivi Heikkinen på Planeringsbyrå Talotuuma som gjort skissritningarna.

Matsalen i daghemmet kommer också att användas av lågstadiet. Att gruppstorlekarna kan variera har också beaktats. Våningsytan är 1 380 kvadratmeter och budgetkalkylen för tillfället drygt 3 miljoner euro. Man räknar med att byggprojektet tidigast kan påbörjas sommaren eller hösten 2018.

Under arbetet har planerna utgått från de önskemål användarna framfört då de pratat med dem. De har stannat för en långsträckt lösning med sex separata enheter. Utvecklingen går mot att grupperna har egna ”hembon”, förklarar Päivi Heikkinen.

Stadsstyrelsen har för sin del godkänt ritningarna och nu går de till stadsfullmäktige.

Det nya daghemmet är en långkörare, som började i mars 2013. Då stängdes det gamla daghemmet efter att mögel och farliga gifter konstaterats i huset. Bygglovet godkändes 2015 men projektet har kraftigt försenats. Orsaken är att flera besvär om val av entreprenör inlämnats till marknadsdomstolen.

Läs mera i torsdagens SÖ (12.10), där vi även presenterar en fasadskiss på det nya daghemmet och hur byggnaden placeras på skoltomten.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan