|

Korsnäsbombaren får besvärsrätt till HD

NyhetsbildZoom
Korsnäsbombarens motiv var att han tagit separationen från kvinnan hårt och att han dessutom var svartsjuk. Han dömdes till elva års fängelsestraff. Foto: Arkiv/Linus Lindholm
Mannen som försökte mörda en kvinna med en bilbomb i Korsnäs får besvärsrätt till Högsta domstolen. Men unikt nog är det inte inte själva mordförsöket han bestrider.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bomben detonerade tidigt på morgonen den 18 december 2014 intill några radhus i Korsnäs. Bomben var lömskt placerad i en väska så att bomben skulle detonera så snart någon försökte avlägsna väskan från bilens motorplåt.

Kvinnan blev svårt skadad av bomben – som dessutom innehöll stora mängder spikar för att göra laddningen ännu mera dödlig. Bomben hade mannen byggt på egen hand med hjälp av sprängmedel och alldagliga elektroniska delar inköpta från verktygsbutiker i Vasa.

I tingsrätten dömdes mannen till 11 års fängelse för mordförsök. I hovrätten stod sig domen. Här kommer det juridiskt tekniska in i bilden; i både tingsrättens och hovrättens dom ansåg man mannen skyldig även till förorsakande av allvarlig allmän fara (eftersom barnfamiljer bodde i radhusen) vilket var en skärpningsgrund till straffet.

Det är denna del av tillräknandet som den dömdes advokat nu försöker få resning med i Högsta domstolen. Den dömde anser sig alltså fortsättningsvis skyldig till försök till mord, men inte till orsakande av allvarlig allmän fara. Den allvarliga allmänna faran bevisades i rättegångarna genom arméns provsprängningar av identiska sprängladdningar.

Och nu har HD gett besvärstillstånd.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bokföringsbyråer i Närpes förenar sina krafter

Vid månadsskiftet september-oktober blir det en bokföringsbyrå färre i Närpes centrum. Robert Kanto trappar ner för att bli pensionär och hans byrå får därför en ny ägare.

Nyhetsbild
Lokalt

Ny stormvarning: Kraftiga vindar och högt vattenstånd väntas i Österbotten

Varning för farligt hård vind både till havs och på land gäller i Österbotten under onsdag och torsdag. Dessutom väntas vattenståndet bli mer än 80 centimeter högre än normalt.

Nyhetsbild
Lokalt

Gun Granlund har upplevt två kommunfusioner: "Viktigt att invånarna hörs"

NÄRPES En rådgivande folkomröstning eller enkätundersökning behövs för att höra folkets åsikt om Närpes och Kaskö ska slås ihop, anser fullmäktigeledamoten Gun Granlund (SFP) i Närpes. Hon föreslog det redan i juni och håller fast vid att befolkningen bör höras. På något sätt.

Nyhetsbild
Lokalt

Kaskö går med i ny järnvägsförening – kostar 5000 euro per år

Södra Österbottens järnvägsförening ska jobba för att bevara och uppgradera järnvägen mellan Seinäjoki och Kaskö. Och givet är att Kaskö blir medlem i den nya föreningen, som nu ska övertyga beslutsfattarna om att rädda Kasköbanan från nedläggning.

Nyhetsbild
Lokalt

Kaskö syr ihop nytt sparpaket - "Nu lånar vi till driften"

Kaskö Inom kort ska ledande politiker och tjänstemän i Kaskö föreslå åtgärder som ska få stadens ekonomi i balans. Stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP) säger att verkligheten just nu är att staden lånar till driften.

Mest läst senaste veckan