Anders Eklund

anders.eklund@sydin.fi

Nyhetsbild

Psykiater om kvinnan vars minne försvann efter misshandel: "Det är tyvärr vanligt att minnet aldrig återvänder"

Det är inte ovanligt med minnesluckor efter kraftiga slag mot huvudet – eller vid starka trauman. Men det är dessvärre också vanligt att minnet aldrig återvänder, säger specialläkare Risto Vataja vid Helsingfors universitetssjukhus.

Nyhetsbild

Vasaföretag plågas av falska fakturor – spåren leder till Spanien

Det är någon som skickar bluffakturor till Vasaföretag. Fakturorna ser autentiska ut, men i verkligheten flyter pengarna iväg till Spanien om man betalar summan.

Nyhetsbild

Maskerade Vasamän stal droger av odlare med hjälp av lockfågel – nu väntar fängelse

I RÄTTEN. De båda männen kallas Helgongänget i vissa kretsar. Den här gången rånade de en drogodlare i Vasa. De använde sig av viss finess, men det blir fängelsevistelse ändå.

Nyhetsbild

Restaurangägare i rätten igen för brott han redan dömts för – parterna gjorde ovanlig överenskommelse

I RÄTTEN. En österbottnisk företagare i snabbmatsbranschen åtalas nu för andra gången inom ett år för samma brottshelhet. Det ska inte vara möjligt. Och det gjorde att åklagaren och försvaret gjorde en deal.

Nyhetsbild

Polisen om penningtvätthärvan: "De kriminella värvade helt vanliga finländska företagare att tvätta pengar åt dem"

Ett av de största fallen av penningtvätt någonsin har nystats upp i Österbotten. Finländska företagare har gått med på att tvätta pengar åt kriminella i utlandet – i utbyte mot ett arvode. En av de misstänkta är en ung man från Toholampi.

Nyhetsbild

Vasabrottslingar får fängelse för omänsklig misshandel – urinerade på offret och gav honom livshotande skallskador

I RÄTTEN. De förnedrade och misshandlade en 25-årig man nästan till döds i en lägenhet i Vasa. Sedan kastade de honom i bakluckan och dumpade honom på en grusplan. Nu döms gärningsmännen till ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Den 21-åriga kvinnan var hemma på julledigt när hon överfölls brutalt nära VCS – den misstänkte åkte fast på grund av slarv

VASA Den unga kvinnan var i slutskedet av sin raska morgonpromenad när hon plötsligt överfölls brutalt nära Vasa centralsjukhus. Över en vecka senare minns hon fortfarande ingenting av händelsen. Blackouten är total.

Nyhetsbild

Droguppgörelse i Vasa – "Helgonligan" i farten och inför rätta igen

I RÄTTEN De två männen stal cannabisplantor av en odlare i Vasa så att han inte skulle kunna sälja droger åt minderåriga flickor. De gjorde det med hjälp av infiltration – och ett järnrör.

Nyhetsbild

Finansinspektionen dödar Icon Corporation

Finansinspektionen fryser all fondverksamhet för skandalomsusade Icon Corporation. Om bolaget bryter mot förbudet så blir det fyra miljoner euro i böter.

Nyhetsbild

Tragisk cykelolycka ger tingsrätten moralisk utmaning

Juridiskt sett handlar rättsfallet om en äldre kvinna som blev påkörd av en cyklist. Men kan man straffa en cyklist som inte längre minns någonting – alls?

Nyhetsbild

Fängelse för mannen som slog sönder ett öga med pistol – men åklagaren är inte nöjd

En 33-årig man från Kristinestad döms till 11 månaders ovillkorligt fängelse för en rå misshandel. Offret kunde ha mist sitt öga när han blev slagen med pistol. Men åklagaren är missnöjd med domen.

Nyhetsbild

Man antastade kvinna sexuellt i öde bibliotek i Vasa

I RÄTTEN. En 27-årig man från Vasa gjorde sexuella närmanden mot en kvinna i ett annars folktomt bibliotek i Vasa. Han döms för sexuellt antastande.

Nyhetsbild

Nu talar den Onecoin-dömde ut: "Jag ångrar ingenting"

ONECOIN. 36-åringen från Korsholm dömdes till villkorligt fängelse för att ha slarvat med skatter i samband med Onecoin-inkomster. Nu talar han för första gången ut i en intervju.

Nyhetsbild

Onecoin-värvare fick sin dom – "Jag försökte aldrig undvika att betala skatt"

I dag stod den första av Onecoin-värvarna i Österbotten åtalad. Åtalet var grovt skattebedrägeri. VBL/ÖT liverapporterade från rättegången.

Nyhetsbild

Genialisk planering och skamlösa lögner – så här fungerade Onecoin

På tisdag är det dags för den första Onecoin-rättegången i Österbotten. Därför är det lämpligt att en gång för alla se hur bluffen egentligen fungerade. Och varför den fungerade.

Nyhetsbild

Fräcka bedrägerier på frammarsch i Österbotten – Polisen: "Det här verkar organiserat"

Varje dag blir minst tre österbottningar lurade. Det sker oftast på nätet. Men nu är också företagen fritt villebråd och pengarna försvinner utomlands.

Nyhetsbild

En del bedrägerier utreds inte – det är inte värt det

VASA

Förut hade polisen ganska bra koll på klassiska bedragare. Läget har förändrats. Den nya bedragaren är ansiktslös.

Nyhetsbild

Två Vasabor döms till fängelse för grov våldtäkt

I RÄTTEN. Två män från Vasa förgrep sig grovt på en kvinna. Den grymma gärningen ägde rum i mars 2017. Nu väntar fängelse.

Nyhetsbild

Vasabo skar kompis i halsen – Polisen: En väldig tur att offret överlevde

VASA En 30-årig man från Vasa är misstänkt för dråpförsök. Gärningen ägde rum på Brändö i början av november.

Nyhetsbild

Partiknarkhandlare i Vasa får över fyra års fängelse – sålde knark på Brändö

I RÄTTEN. Det blev en hård dom för pensionären som upprätthöll narkotikakiosk på Brändö i Vasa. Och allt han tog emot som betalning för drogerna tillfaller staten.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet