BBC lyfter upp Kvarkens världsarv

NyhetsbildZoom
Kvarkens världsarv. Foto: Seppo Lammi
Världsarvet får draghjälp av det brittiska rundradiobolaget BBC. I en webbartikel publicerad den 19 april beskriver journalisten Jim O'Donnell en färd till Kvarkens skärgård.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Sent en kväll tog jag kanoten till Svartholmen. På sommaren går solen inte ner förrän vid midnatt och en rosa glöd färgar havet.

Så beskriver Jim O'Donnell, frilansjournalist, sin resa som ägde rum för cirka två år sedan. Artikeln publicerades på BBC Travel den 19 april. Under resan besökte han bland annat Kvarkens båtmuseum och Valsörarna.

"Som båtkapten Jussi Mendelin sade: 'Man måste vara anpassningsbar här ute. Utnyttja vad du kan. Det är det enda som hjälper dig att överleva.' Kvarken uppfinner sig själv på nytt varje dag och tvingar ortsborna att göra detsamma."
Jim O'Donnell
i artikeln om Kvarkens världsarv.


För Kenth Nedergård, verksamhetsledare för föreningen Världsarvet i Kvarken, är artikeln välkommen.

– Vi ser det här som vår centrala uppgift. Vi vill sprida kunskapen om världsarvet, säger han.

Att det är just BBC som lyfter upp saken ser han inte som något särskilt. Kvarken får besök av många resejournalister, menar han.

– Det är trevligt för det visar att Kvarken har internationell slagkraft, men Jim O´Donnell är varken den första eller den sista som besöker oss. Vi har besökts av journalister, bloggare och andra som skriver reportage om vårt världsarv.

Journalisterna tar ofta kontakt via Visit Finland som sedan ordnar besöket. De lokala guiderna ordnar sedan utflykter enligt journalistens intresse.

– Vi brukar bland annat besöka Saltkaret i Björkö och moränerna. I mån av möjlighet bjuder vi på båtutflykter till antingen Valsörarna eller Molpehällorna.

Vad är det som lockar med Kvarken?

– De som besöker oss har inte sett något liknande för det finns inte i deras hemländer. Dessutom lockar titeln världsnaturarv.

Vad ger liknande besök åt regionen rent praktiskt?

– Vi är glada åt synligheten för den leder till att allt fler turister kommer hit. Det leder i sin tur till intäkter och nya arbetsplatser. Dessutom ökar kunskapen om världsnaturarvet, säger Nedergård.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Hoppas på tredje gången gillt – lämnar in ny anhållan om decimering av skarvstammen

Kristinestad-Storå fiskeområde gör en ny ansökan om att få bekämpa skarvarna i Sideby. De har ökat märkbart i sommar, konstaterar ordförande Bror Eriksson.

Nyhetsbild
Lokalt

Mera pengar behövs om filialbiblioteken i Töjby och Yttermark ska fortsätta

Närpes stad får en ny bokbuss i slutet av året. Tanken var att filialbiblioteken i Töjby och Yttermark samtidigt skulle dras in, men fullmäktige gick in för att de ska fortsätta. Nämnden för fri bildning anser fortfarande att de ska stängas eller så behövs mera pengar.

Nyhetsbild
Lokalt

OX2 vill bygga 300 meter höga vindkraftverk i Lappfjärdsområdet

OX2 planerar om sin vindkraftspark i Lappfjärd-Dagsmarksområdet och minskar antalet turbiner från 46 till 24. I gengäld höjs totalhöjden från 215 meter till 300. Rekordhögt, säger Anni Mikkonen på Finlands vindkraftförening.

Nyhetsbild
Lokalt

Redskapsgymnasterna måste flytta – ännu en gång

För två år sedan flyttade redskapsgymnasterna i Närpes till den hall i Finby där möbelaffären Masku senast verkade. Nu är de tvungna att flytta igen. Ett nytt företag ska snart ta i bruk deras del av hallen.

Mest läst senaste veckan