Patrik Back

patrik.back@sydin.fi

Nyhetsbild

På "Born to börn" har KAJ:s humor blivit råare – till tonerna av trovärdig rockabilly

RECENSION Vörjeans nya album är fyllt med låtar som har hög hitpotential i Vörå. Samtidigt är det allmängiltiga (landsbygds)skildringar.

Nyhetsbild

Matias Kuoppala prisad i Norge – han medverkar i "Årets föreställning"

Heddaprisen är det mest prestigefyllda priset i norsk teater. Matias Kuoppala, uppvuxen i Vörå, vet hur det känns att ta emot utmärkelsen.

Nyhetsbild

Låtskrivarna som ska tälja asiatiskt popguld slår läger på Replot

Det är högsäsong för sommarläger. På Replot pågår ett ambitiöst läger – en österbottning, två engelsmän och en svensk ska skriva hitlåtar för den asiatiska popmarknaden.

Nyhetsbild

LISTA: Rockperry återuppstår – här är låtarna som sätter ton på kvällen

LISTA Skid Row är det största affischnamnet då festivalen Rockperry, numera Rockperry reload, är tillbaka efter en paus på nio år. Patrik Back, Vasabladets kulturchef, listar tre låtar som kan förgylla bli lördagskvällens höjdpunkter.

Nyhetsbild

Rockikonerna Backyard Babies är tillbaka i Vasa – "Vi har den bästa låtlistan vi någonsin haft"

"Det är en väloljad maskin, med en massa nya låtar som är vansinnigt roliga att spela" säger sångaren Nicke Borg inför Backyard Babies Rockperry-spelning.

Nyhetsbild

LISTA: "Det är det som ger kicksen, det är extatiskt!" – konstsamlaren Lars Swanljungs bästa citat

Lars Swanljung, uppvuxen i Vasa, fyller 75 år i dag. Patrik Back, Vasabladets kulturchef, listar hans vassaste citat om tillvaron som konstsamlare.

Nyhetsbild

Vörjeans om nya albumet "Born to börn": "Musiken gör sig bäst i en cd-spelare i en Volvo 240"

Elva låtar om livet i Vörå – det är vad Vörjeans debutalbum innehåller. Bandet, som är humorgruppen KAJ:s alter egon, gör tre spelningar i sommar.

Nyhetsbild

Klart: Då släpper Vörjeans sitt debutalbum

"Born to börn" är titeln på Vörjeans debutalbum. Rockabillytrion Vörjeans är humorguppen KAJ:s alter egon.

Nyhetsbild

Far och dotter Plogman sjunger tillsammans – "Det bästa man kan uppleva"

En renässans för finlandssvensk dansbandsmusik – det hoppas Singsby sångkör bidra till. För att uppnå målet har kören tagit hjälp av bland andra Charles och Fanny Plogman.

Nyhetsbild

Tvättlinan är en gest för Vasa Pride – och för ett öppet och tolerant samhälle

Många Jakobstadsbor visade sitt stöd för Jeppis Pride 2014 genom att hänga upp tvättlinor med kläder i regn­bågens färger. Konstnären Ilar Gunilla Persson hoppas på en repris i Vasa.

Nyhetsbild

Ett gäng som var sugna på skärgårdstemat – allvarlig problematik behandlas med humor

"Det här är en traditionell utställning. De som besöker Världsarvsporten kommer nog inte för de stora samtidskonstupplevelserna" säger Ann-Sofi Kattilakoski om den skärgårdspräglade utställningen "På ytan".

Nyhetsbild

Livesommaren i Vasa centrum rullar igång – "Voice of Finland"-deltagaren Saana Staaf uppträder på Patio

VASA "Streetjazzen" och "streetbluesen" på Fondis är ett begrepp i Vasa. I praktiken är spelningarna inte längre på gågatan – utan sommartraditionen ljuder vidare på Fondis innergård Patio.

Nyhetsbild

Patrik Back: Nya regeringen har en betydligt ambitiösare inställning till kulturpolitik än den föregående 

Centern tar hand om kultur- och vetenskapsministerposten. Det ter sig aningen paradoxalt med tanke regeringen Sipiläs syn på kultur, forskning och utbildning.

Nyhetsbild

Vasa centrum håller ställningarna – men inte mycket mer

Vasa tillhör undantagen när det gäller livskraften i de finländska stadskärnorna. Men även om Vasa håller ställningarna så måste centrum vitaliseras.

Nyhetsbild

Ny minifestival i Vasa i sommar – svenska storstjärnor klara för konsertkväll utan åldersgräns

VASA Samir & Viktor och Hov1 är affischnamnen då Augustinatten lanseras i Vasa. "Alla kids ska stå på samma startlinje – därför är det viktigt för oss att biljettpriset är skäligt", säger arrangörerna.

Nyhetsbild

Erik Kiviniemi gör sin sista dag som teaterchef: "Jag har gjort en lång värnplikt som chef – min identitet är skådespelarens"

En era som präglat österbottnisk teater är över. Erik Kiviniemis sista dag som chef är på fredag – nu längtar han efter att vara skådespelare.

Nyhetsbild

Komikerstjärna och tv-profil gör sitt första besök i Vasa

Robin Paulsson har en egen talkshow på Sveriges television – och så har han lett Melodifestivalen. I sommar kommer han till Vasa för att göra ståuppkomik.

Nyhetsbild

Patrik Back om ESC-finalen: Nederländerna favorit – utmanas av gospelpop och spektakulär popopera

Sverige utmanar Nederländerna i Eurovision song contest-finalen, där Finland är det enda nordiska landet som saknas. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Nyhetsbild

Från skepsis till övertygelse – tvära musikaliska kast då Quinnton gör entré på Körfestivalen

Kören Quinnton sjunger både en mässa av Mozart och Melodifestivalen-låtar under Körfestivalen. Det en utmaning att byta stil, men det är också utvecklande för kören, säger dirigenten.

Nyhetsbild

Patrik Back om kvällens ESC-semifinal: De självgoda schlagersvenskarna kan blicka framåt mot finalfesten

Den andra Eurovision-semifinalen är betydligt tuffare än den första – där Finland blev utslaget. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet