Patrik Back

patrik.back@sydin.fi

Nyhetsbild

Grabben från Malax blev trummis i Donnez

Populära Donnez öppnar dansbandssäsongen på Waskia i Vasa. Numera håller Kenneth Marins, från Malax, takten i det svenska dansbandet.

Nyhetsbild

Sveriges jazzdrottning sjunger i Vasa

Få svenska jazz­artister kan mäta sig med Rigmor Gustafsson. Tre av hennes album har sålt guld, vilket hon är ensam om på den svenska jazz­scenen.

Nyhetsbild

RECENSION: Lars Sund dikterar tempot på alla sätt i nya romanen

Lars Sund har gjort det igen – skrivit en roman som innehåller många lager och förgreningar. "Där musiken började" är andra delen i hans Jakobstads-trilogi.

Nyhetsbild

50 år sedan Elvis Presley gjorde tidernas återkomst

Då Elvis Presley gick in i tv-studion i Burbank hade han sju år av allt annat än rock'n'roll bakom sig. Även Elvis Presley skapade historia det spektakulära året 1968

Nyhetsbild

Det blir samtidskonst på Kyrkoesplanaden där det tidigare fanns en sexshop

Platform och Filmverkstaden hade ett behov att komma närmare publiken. Föreningarna gör en nystart genom att hyra en lokal på Kyrkoesplanaden i Vasa.

Nyhetsbild

KAJ plockar musikalbär på ny mark

RECENSION I byn Gambämark tycker invånarna att allt var bättre förr – men KAJ är av barn av sin tid och hittar fler guldbär efter 2007 än före 1967 i sin Wasa teater-musikal.

Nyhetsbild

Världen är stor då teater och skola förenas

"Världen är så stor" är en interaktiv föreställning – och skolelever gör att varje föreställning blir unik. Urpremiären sker i Zachariasskolan i Nykarleby den 14 september.

Nyhetsbild

Mark Levengood kommer till Österbotten med nyskriven föreläsning

– Det viktiga för oss finlandssvenskar är att värna om vårt lagskydd, att inget ruckas när det kommer till våra rättigheter, säger Mark Levengood som föreläser i Österbotten i november. Premiär blir det i Dagsmark, efter det ställer Levengood sig på scenen i Jakobstad och Vasa. Levengood poängterar att hans föreläsning präglas av humor men att det inte handlar om ståuppkomik.

Nyhetsbild

Halloween blues fixar gospelsväng i kyrkan

Bluesgenren är inte snäv. Det vill Halloween blues-arrangörerna Mikko Peltola och Anssi Marttinen belysa med festivalen i Vasa.

Nyhetsbild

Jan-Olof Svarvar dokumenterar kamp på liv och död – skildrar 46-åriga Marias kamp mot anorexi

Den är som en demon – anorexin som Maria kämpar mot. Jan-Olof Svarvars nya dokumentärfilm "Maria och demonen" har premiär i december.

Nyhetsbild

Förlaget med friska vindar

Förlaget grundades i oktober 2015. Det har gett författarna alternativ igen – och skapat syre i den finlandssvenska bokutgivningen. Två nya böcker bekräftar det.

Nyhetsbild

Pigg teater då Herr Hakkarainen går i sömnen

RECENSION Jorma Tommila – med stans finaste bockskägg – gör en lagom trött gestaltning av Herr Hakkarainen.

Nyhetsbild

Kulturhuvudstadstävling är toppen på isberget

Diskussionen om att Vasa ska försöka bli Europas kulturhuvudstad pågår. Men det krävs mer än landhöjningen för att kulturnivån ska stiga.

Nyhetsbild

Musikalen som är en våt dröm – premiär om drygt en vecka

VASA Det stänker vatten om Jakob Höglunds uppsättning av folkkära "Myrskyluodon Maija". Musikalen har premiär på Vasa stadsteater den 8 september.

Nyhetsbild

Sara Ehnholm Hielms debut en hjärtesak med stark puls

RECENSION. Sara Ehnholm Hielms skrivkamp – essäsamlingen "Och hjärtat, det var mitt" – går verkligen att stå ut med.

Nyhetsbild

Nya tider råder på Doo-Bop Club – 27 konserter under hösten

Klubbens publik har länge önskat att konserterna ska börja tidigare på kvällen. Nu uppfyller Doo-Bop Club önskemålet. – Publiken har, under många år, önskat att spelningarna ska börja tidigare, säger Mariah Hortans.

Nyhetsbild

Mariah Hortans aktuell med nytt bidrag till gammal jazzstil

Sångerskan Mariah Hortans är ett välbekant namn för den österbottniska jazzpubliken. Nu är hennes första soloalbum släppt.

Nyhetsbild

Det stänker inte om den österbottniska dramatiken

Humorgruppen KAJ gör musikal på Wasa teater och begåvade regissören Jakob Höglund får det att stänka på stadsteatern. Men var är de svenskösterbottniska dramatikerna?

Nyhetsbild

Konstnären Mastuset fångade förgängliga spår i sanden

VASA Konstnären Mastuset ägnade veckor åt att fotografera former som uppstod, för ett ögonblick, på en sandstrand. Utställningen "Epifania" öppnar på Galleri Ibis på lördag.

Nyhetsbild

Ellen Strömberg visar att natten ännu är ung i Jakobstad

RECENSION Ellen Strömbergs "Jag vatten" är en välskriven debutroman, som skildrar den komplexa vänskapen mellan två unga österbottniska flickor.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet