Patrik Back

patrik.back@sydin.fi

Nyhetsbild

En av Sveriges mest hyllade hårdrockgrupper spelar i Vasa

Sångerskan Johanna Sadonis har kallats "en av den samtida rockscenens starkast lysande stjärnor". Hennes band Lucifer har konsert i Vasa på fredag.

Nyhetsbild

Erik Kiviniemi är chefen som ritat om den mentala kartan

Erik Kiviniemi har haft ett stort inflytande på kulturlivet i Österbotten. En omvälvande chefsperiod tar slut då han går i pension, skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Livskampen i Vasa centrum kräver lördagsgodis

En färsk rapport visar att Vasas livskraft sjönk en aning under 2018. Vasa ligger bra till jämfört med många andra städer, men det krävs återkommande kraftinjektioner.

Nyhetsbild

Marcus Rosenlund skildrar vädrets makt att förändra världen

"Varje klimatförändring leder till något ont" säger vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund som är aktuell med boken "Väder som förändrade världen".

Nyhetsbild

LISTA Konserter i Vasa med garanterat hög ös-faktor

Konsertåret i Vasa rivstartar med hyllad svensk trallpunk på lördag. VBL listar fem av vinterns och vårens ösigaste konserter i Vasa.

Nyhetsbild

KOLUMN: Humorkungarna i KAJ satt säkert på tronen 2018

Hur vi än vrider och vänder på det österbottniska kulturåret 2018 så går det inte att undvika en musikalisk Disneypastisch som utspelar sig i Österbotten.

Nyhetsbild

Kulturfavoriter: Maxmoskämt och makalösa musiker toppade året

Kulturredaktionen avslutar året genom att lyfta fram personliga favoriter från året som gått. Kulturchefen Patrik Back var på plats då Nick Cave gjorde en makalös konsert.

Nyhetsbild

Christel Sundqvist skriver om livets paradoxer med ömsint noggrannhet

Recension "Nu spränger vi taket" är djupt sorglig, men innehåller även mycket livsglädje. Omsorgen för detaljerna gör romanen till en smärtsamt vacker skildring av vänskap.

Nyhetsbild

Solen skiner inte alltid – men Vasapärlor borde få starkare lyster

Elina Bonelius blir en av kultur-Vasas mest inflytelserika personer. Hon ska leda Vasas museer – och försöka göra dem till en angelägenhet för betydligt fler.

Nyhetsbild

Mark Levengood: Nog har finlandssvenskarna varit viktigare för landet än kaffekoppar

Mark Levengoods föreläsningsturné i Österbotten i november blev en publiksuccé. Då han återvänder i februari så utvecklar han sina tankar om finlandssvenskarnas hållning i Finland.

Nyhetsbild

Österbotten-aktuell komiker: Ekonomiskt är detta ett förkastligt projekt

Babben Larsson, från Sverige, gör allt för att undvika sina gamla turnéspår. I april gör hon två shower i Österbotten – men inte i Vasa och Jakobstad.

Nyhetsbild

Vasas flora och faunas nya album hyllas i Tyskland

Popgruppen Vasas flora och faunas tyskspråkiga album "Strandgut" hyllas i Tyskland. Frankfurter allgemeine beskriver även var Molpe ligger.

Nyhetsbild

Elin Willows var skeptisk – men nu blir hennes roman film

Elin Willows romandebut "Inlandet" har hyllats av recensenterna, men då filmerbjudandet kom var hon förvarnad om farorna – och tveksam.

Nyhetsbild

Lars Swanljung: "Jag kände mig lite tom – Det första konstköpet förändrade mitt liv"

Lars Swanljung inledde sin yrkeskarriär i Korsnäs – några årtionden senare är han en av landets mest betydande konstsamlare.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka skildrar livet som pågår inför våra ögon

Det finns ett sug efter både Hans Hästbackas böcker och dagböcker. Nu finns en bok som ska svara på efterfrågan.

Nyhetsbild

Apocalyptica och Rybak klara – och arrangören utlovar fler internationella artister

Efter succéflytten till Inre hamnen så har Vasa festival både höjt artistbudgeten och publikmålsättningen. Alexander Rybak och Apocalyptica är klara för festivalen 2019.

Nyhetsbild

Eurovisionsvinnare ett av de största affischnamnen på Vasa festival

VASA Alexander Rybak, från Norge, spelar med stadsorkestern på Vasa festival 2019. Metalgruppen Apocalyptica tillhör också skaran av band som kommer till Vasa nästa sommar.

Nyhetsbild

Sanna Nielsen bjöd på så stark julstämning att det värkte i fötterna

Recension "O helga natt", "Ave Maria" och Eurovision-katedralen "Undo" – Sanna Nielsen levde upp till förväntningarna på den slutsålda konserten i Vasa.

Nyhetsbild

Christer Sjögren och Vikingarna återförenas – spelar i Åminne

Christer Sjögren och Vikingarna gör ett fåtal spelningar tillsammans nästa år. Ett besök i Åminne finns på det legendariska dansbandets schema.

Nyhetsbild

Rebecca Simons konfronterar sexuella övergrepp inom familjen

Konstnären Rebecca Simons morfar förgrep sig på barnbarnen. I utställningen "Brev från morfar" konfronterar hon det som skett – och strävar efter en nyanserad diskussion.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet