|

Rickard Eklund vann dikttävling

NyhetsbildZoom
Rickard Eklund. Foto: Linus Lindholm
Rickard Eklund, uppvuxen i Övermark och bosatt i Vörå, har vunnit Solveig von Schoultz-tävlingen. Tävlingen, som ordnas för 30 år fyllda, gällde i år dikter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är ett speciellt år för Rickard Eklund, skogsingenjören som är mest känd som sångare. Hans sololåt "Finland" har spelats flitigt i finlandssvensk radio. Dessutom är gruppen Schlagwerk, med Eklund som sångare, albumaktuell. Nu har Eklund vunnit Solveig von Schoultz-tävlingen med sina dikter. Tävlingen ordnas av Svenska folkskolans vänner. Prisen delades ut på måndagen.

– Jag blev överraskad, det kan man lugnt säga, säger Eklund om segern.

– Det var ett spontant besluta att skicka in dikterna. Svenska folkskolans vänner skulle inte höra av sig till dem som inte fick pris, så jag trodde att jag inte får höra något alls, säger Eklund, 34.

Svaret: Seger med en diktsvit som enlig juryn "ristat in tiden i både minnen och pulpetlock. Gestaltningen är personlig och politisk med både en mörk och ljus humoristisk stämning. Det gäller att hålla sig innanför ramarna och ändå kan man aldrig vara lättmjölksrätt."

– Politisk, nja, inte medvetet i alla fall. Men allting är väl kanske politiskt, säger Eklund om motiveringen.

Eklunds dikter är minnesbilder från tonåren – men även från vuxenlivet.

– Det är läsarna som ska läsa in sina egna historier i dikterna. Jag sitter inte på facit. Det är precis som med mina låtar, säger Eklund om dikterna som genomsyras av mörker och cynism.

Är du cynisk?

– Jag tror att alla är cyniska, men jag försöker att inte vara det. Samtidigt som det är grymt fult och oattraktivt så är det också något romantiskt med cynism Och jag använder den kryddan ofta.

Prissumman är 5 000 euro.

En klassisk fråga – vad ska du göra med pengarna?

– Betala räkningar. Det sägs att dikter inte betalar räkningar, men det är möjligt.

Eklund är sångare i rockbandet Schlagwerk sedan 2010. Mest känd är han för sololåten "Finland", som bland annat låg på Vegatoppen under första halvan av 2016.

Vilket år du har! Först "Finland", sedan gav Schlagwerk ut ett album och nu har du vunnit Solevig von Schoultz-priset. Vad är nästa grej? Ett filmmanus? En roman?

– Nej, nu har jag inga fler ess i rockärmen, säger Eklund och skrattar.

– Men jag funderar på att ge ut en diktbok

"Finland" har varit viktig för Eklund.

– Då jag fick bra respons för "Finland" tänkte jag att jag kanske är bra på detta. Jag vågar mera, tar ut steget – så en sak leder till en annan.

Skulle du kunna tonsätta dessa dikter?

– Jo, men jag tror inte att det behövs.

Pristagarna

  • Rickard Eklund fick första priset, 5000 euro, för en diktsvit som enligt juryn ristat in tiden i både minnen och pulpetlock. Eklunds gestaltning är personlig och politisk med både en mörk och ljus humoristisk stämning, skriver juryn.
  • Andra priset på 3000 euro gick till Malin Slotte från Helsingfors för en prosalyrisk diktsvit som enligt juryn väver samman konkreta vardagsbilder och existentiellt djup i en stilla harmoni som ekar mellan raderna.
  • Helsingforsbon Camilla Thelestam fick tredje priset, 2000 euro, för dikter som närgånget utgår från den lilla detaljen.
  • Bodil Granö, hemma från Jakobstad och Linda Smith från Åland fick hedersomnämnanden.
  • Solveig von Schoultz-tävlingen ordnas av Svenska folkskolans vänner. Tävlingen, som ordnas för 30 år fyllda, gällde i år dikter.
  • Totalt fick SFV in 117 bidrag. Prisen delades ut på måndagen.
Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.