Den bästa tiden för skolornas sommarlov diskuteras med jämna mellanrum. Nu har en utredning som Arbets- och näringsministeriet låtit göra igen satt fart på diskussionen. Intäkterna från turismen skulle, enligt denna, öka med cirka 219 miljoner euro om skolornas sommarlov skjuts fram med två veckor.

Då skulle turismföretagen också behöva mer personal. Speciellt gäller det här inkvarterings- och persontransportbranscherna, sägs det i utredningen.

Mest nytta av att skolorna skulle börja först i slutet av augusti räknar man med att restaurangbranschen har. Därför är restaurang- och resebranschens intresseorganisation för att flytta på sommarlovet och tar även upp den positiva effekt det skulle ha på bland annat campingområden och sommarstäder. Före­språkarna lyfter också fram fördelarna med att ledigheten då sammanfaller med lov i övriga Europa.
Nu är det dags för barn, föräldrar och lärare att få komma med sina åsikter.

Mothugg kommer både från förbundet Hem och skola och från lärarhåll. De påpekar att man måste utgå från vad som är bäst för barn och unga och att näringslivet inte ska få bestämma över sommarloven.

Både lärarfacket OAJ och Finlands svenska lärarförbund anser ändå att det är på sin plats att ut­reda vilka inverkningar en eventuell flyttning av sommarlovet har. Den ska inte bara handla om grundskolan utan det bör också beaktas hur antagningar till andra stadiet och universitet samt tidpunkten för studentskrivningar kan påverkas. Ett problem som en eventuell flyttning inte löser är hur man hitta sysselsättning och vård åt de barn som under sommaren behöver sådant. Sommarlovet är tio veckor långt, antalet skoldagar 190 och det ändras inte även om man skulle gå in för att justera när loven hålls.

Innan beslut i någon riktning tas är det viktigt att utreda vilka inverkningar de kan ha. Vårterminen är redan nu lång och en fråga som bör övervägas är om det ut­över sportlovet då också skulle behövas ett längre lov.

Näringslivet har sagt sitt, nu är det dags för barn, föräldrar och lärare att få komma med sina åsikter. De berörs i högsta grad om sommarlovet flyttas och deras synpunkter bör därför väga tungt.