Inga andra namnförslag fördes fram, utan fullmäktige ställde sig enhälligt bakom förslaget att välja Segervall, som framfördes av SFP-gruppens talesman Henrik Antfolk.

En överraskande klar majoritet av SFP-gruppen (14 av 17 enligt SÖ:s uppgifter) ställde sig bakom Segervall i den interna omröstningen, och eftersom även hon även hade stöd i de övriga partierna kunde proceduren avklaras med ett enhälligt beslut.

Segervall segrade och återflyttaren gör nu en ny karriär i hemstaden.

Visserligen föregicks det här av en ”obligatorisk” omröstning, där utgången var given på förhand. Förslag framfördes om att direktörstjänsten skulle ledigförklaras på nytt, för att få fler sökande. Det här ansåg 7 av 27 ledamöter. Två av dessa sju hade bara några dagar tidigare ställt sig bakom stadsstyrelsens beslut om att föra ärendet till fullmäktige. Den ändrade åsikten var kanske ett sätt att profilera sig gentemot missnöjda invånare som ogillade att en person som har så stark koppling till SFP väljs (till saken hör att det hör till vanligheterna att en kommundirektör i Finland har en partipolitisk bakgrund).

Det skulle inte i sig ha skadat med en förlängd ansökningstid, men ett sådant beslut borde ha fattats genast efter att ansökningstiden gick ut den 19 mars. Men när ärendet flera gånger behandlats i stadsstyrelsen, intervjuer och lämplighetstest gjorts, är det i senaste laget att fem veckor senare ledigförklara tjänsten på nytt.

Nya stadsdirektören återvände med sin familj till hemstaden efter karriär i Sverige. Det är en grupp som staden behöver fler av.

Kristinestads nya stadsdirektör efterträder Riitta El-Nemr i höst, och har stora utmaningar att ta itu med. Just nu är ekonomin under kontroll, men befolkningsminskningen visar oroväckande nog inga tecken på att avta.

Nya stadsdirektören är ett exempel på en återflyttare, som efter karriär i Sverige återvände med sin familj till hemstaden. Det är en grupp som staden behöver fler av.

Som SÖ berättade nyligen (21.4) utgör pensionärernas andel av stadens befolkning nu 40 procent.

Men om vårdreformen genomförs enligt regeringens dröm mister kommunerna sitt direkta inflytande över hälsovård och äldreomsorg, och det betyder att kommunerna och den nya stadsdirektören om några år har en helt annorlunda arbetsbild än i dag.

Den andra huvudkandidaten, stadsstyrelsens ordförande Åsa Blomstedt var naturligtvis besviken över utgången i valet. Hennes många år inom lokalpolitiken uppfattades kanske i det här fallet som en belastning.

Efter stadsdirektörsvalet blickas nu mot följande val, landskapsvalet som kanske ordnas redan i oktober. SFP har nominerat bara en kandidat från Kristinestad, fler behövs.

För att trygga representation i det nya landskapet krävs kandidater som kan få ett högt personligt röstetal och därmed är det naturligt att kommunalvalets röstdrottning Åsa Blomstedt nu förväntas tacka ja.

Också en ny ordförande för samhällsbyggnadsnämnden ska utses. För ordförande Mila Segervall får nu bereda sig på det tyngre uppdraget som stadens högsta tjänsteman.

Det intressanta är att Segervall var den första som öppet anmälde sitt intresse för direktörstjänsten, den första som inlämnade ansökan. Denna målmedvetenhet ledde ända till seger för Seger­vall.