Problem med inomhusluften har förföljt daghemmet Ankaret, vart det än flyttat.

Först flyttades Ankaret från sin separata byggnad invid stadshuset till en del av lågstadieskolan, för att man skulle uppnå synergi med stadens båda skolor, men av hälsoskäl kunde man inte vistas där och det blev en snabb förflyttning till före detta tekniska centralen i inre hamnen. Men det blev inte bättre, utan resulterade i att en del föräldrar vägrade föra sina barn dit, med motiveringen att de inte vill riskera barnens hälsa.

Visst är det ett underbetyg för byggbranschen och fastighetsunderhållet att några årtionden gamla hus inte längre duger, utan tillfälliga baracker måste till för att lösa situationen.

Ett nybygge kan även vara ett sätt att säkra daghem och skola i Kaskö.

Som SÖ tidigare berättat finns nu långtgående planer på att ett nybygge invid nuvarande skolhus med daghem, förskola, centralkök och gymnastiksal. Staden räknar med tre miljoner euro för den nu aktuella tillbyggnaden, men slutnotan kan ligga över den när den enligt planerna ska stå klar hösten 2020.

Därmed förväntar sig Kaskö en välfungerande helhet, där man slår flera flugor i en smäll. Förutom ett nytt daghem får man även det centralkök som behövs, och gymnastiksalen anses även nödvändig för skolbarnens behov.

Idrottshallen är visserligen i bruk, även av skolorna, men det har ställts frågor även kring den fastighetens skick.

Kaskös finska högstadieskola lades ner för några år sedan, och tack vare det fanns lämpliga lokaler när man tvingades utrymma lågstadiebyggnaden.

Men nu börjar det också bli aktuellt med en renovering av nuvarande byggnad för den finska och den svenska skolan (före detta högstadiet).

Det gamla skolhuset har stått tomt i några års tid och det finns knappast något behov av byggnaden i det fastighetspussel som staden nu lägger. Men också att riva huset kräver en ansenlig budgetpost.

Närpes och Kaskö utreder just nu förutsättningarna för en kommunfusion. Om man räknar med att fusionen blir verklighet är en mångmiljoninvestering som nu planeras i Kaskö något som borde få principiellt klartecken även av Närpes.

Närpes har 36 som elevgräns för en skolas existens, men kommer att få två skolor som i nuläget har lägre elevantal (28 i svenska, 33 i finska) om Kaskö inkorporeras.

Ändå stöter det knappast på patrull bland politikerna i Närpes. Just skola och daghem i egen kommun(del) kommer att vara en knäckfråga för Kasköpolitikerna i förhandlingarna.

Är inte Närpes berett att trygga daghem och skola i Kaskö under överskådlig tid – då får fusionsförespråkarna i Kaskö ingen majoritet bakom sig i fullmäktige. Det är just frågor som gäller närservicen som intresserar invånarna, framförallt i Kaskö, nu när beslutsfattare från båda städerna utreder fusion.

Men informationen till invånarna är än så länge knapphändig.