Hög kunskapsnivå och jämlik utbildning har gärna lyfts fram som något vi i Finland kan vara stolta över. Den senaste tiden har man på flera håll varnat för att kunskapsnivån i framtiden sjunker.

I flera rapporter påpekas att i Finland är skillnaden mellan pojkars och flickors skolkunskaper bland den högsta i OECD-länderna. Var åttonde pojke har i slutet av grundskolan så svaga läskunskaper att det sätter stopp för vidare utbildning.

Rädda barnen och Finlands gymnasistförbund hör till dem som oroar sig över den här utvecklingen. De påpekar också att alla unga ska ha lika möjligheter till utbildning efter grundskolan.

Ojämlikheten har likaså kritiserats i en interpellation, som oppositionen lämnat in. I den krävs avgiftsfria skolböcker, mindre undervisningsgrupper och obegränsad rätt till småbarnspedagogik.

Alla ska ha lika möjligheter att studera på andra stadiet, oberoende av utgångsläge, påpekas det också i ett medborgarinitiativ om att avskaffa avgifterna för gymnasie- och yrkesstudier. Det har hittills samlat över 27 000 underskrifter.

Inskränkningar har lett till att finländare redan som små barn får en ojämlik start. Därför borde studievägen vara avgiftsfri från småbarnspedagogik till högskolenivå, påpekas det i initiativet.

I gymnasiet och vid yrkesinriktade läroanstalter ska de studerande själva nu skaffa sina läroböcker, arbetsredskap och arbetsmaterial och ansvara för examensavgifterna. En gymnasieutbildning kan kosta 2 500 euro, enligt uppgifter från Utbildningsstyrelsen.

En fjärdedel av dem som avbrutit studierna på andra stadiet uppger brist på pengar som orsak. Av de unga som saknar examen och studieplats har nästan hälften varit tvungna att dra ner på eller avbryta studierna på grund av ekonomiska svårigheter, visar preliminära uppgifter i Ungdomsbarometern.

Det finns skäl för att ta oron på allvar. Dagens arbetsmarknad är sådan att enbart en avgiftsfri grundläggande utbildning inte garanterar att man får jobb.

Hur många vill återgå till ett system, där bakgrund och ekonomiska resurser i hög grad bestämde framtiden? Där kan vi snart vara igen om hotbilderna inte tas på allvar och hinder avskaffas.