Närpes satsar på äldreomsorgen nästa år. I vård- och omsorgsnämndens budgetförslag finns anslag för att anställa cirka tio nya vårdare nästa år och största delen ska till äldreomsorgen. Orsaken är enkel: det finns ett behov av satsningar.

– Ålderstrukturen är en sådan att vi får fler klienter. Platser behövs, säger äldreomsorgschef Jenny Björndahl-Öhman.

Den största personalökningen beror på att man ändrar serviceboendet Efraim till ett effektiverat serviceboende, vilket innebär att där finns tillgång till vård dygnet runt. Man kan på så sätt vårda mer vårdkrävande klienter.

Hemvården ska få en till nattpatrull i kommunens norra delar. Motsvarande tjänst finns redan i centrumområdet men tack vare utvidgningen kan man täcka in hela Närpes.

En sjukskötare ska placeras på bäddavdelningen nattetid för att sköta medicinska åtgärder och palliativ vård i patienternas hem samt vid äldreomsorgens enheter.

Totalt innebär de här satsningarna alltså omkring tio nya anställningar. Det kommer också att ske en del interna förflyttningar av personal.

Även i övrigt blir det en del förflyttningar av avdelningar, klienter och personal under kommande år till följd av renoveringarna och byggarbetet på hela området runt Närpes hälsovårdscentral.

Läs mera i lördagens SÖ (28.11)