– Good morning, hälsar Medborgarinstitutets språklärare Maria Kullbäck när kursdeltagarna i "English 3" i tur och ordning anländer till Vörå bibliotek på måndagsmorgonen.

– Good morning, hälsar Jan Lundström tillbaka och sätter sig på sin vanliga plats längst bak i klassen.

Bredvid honom bänkar sig småningom Lilian Lundberg, och framför dem Seija Antus och Harriet Holmqvist som anländer tillsammans från Bertby, och Maj-Len Stagnäs och Marianne Backlund som samåkt från Maxmo.

De är alla pensionärer och de flesta av dem har redan läst engelska tillsammans i flera år.

Läraren Maria Kullbäck lyssnar medan kursdeltagarna i par går igenom uppgiften man haft till läxa. Längst bak sitter Jan Lundström och Lilian Lundberg, i mitten Harriet Holmqvist och Seija Antus, och längst fram Maj-Len Stagnäs och Marianne Backlund.

Efter att man kort avhandlat den gångna helgen – och önskat "Happy Birthday" åt Seija Antus som precis fyllt år – är det dags att se på läxan från förra veckan.

"Kräver visst ordförråd"

Alla har fått frågor på temat hem och boende och förberett svar som man går igenom i par. Frågorna handlar om allt från färgen på huset där man bor och när det är byggt till om man har en trädgård och vilka renoveringar som gjorts.

– I have many roses and peonies in my garden, and there are lots of tulips in the spring, berättar Seija Antus som frågas ut av Harriet Holmqvist.

(Jag har många rosor och pioner i min trädgård, och där är mycket tulpaner på våren.)

Harriet Holmqvist och Seija Antus berättar för varandra om sina hus och trädgårdar.

Kursnamnet "English 3" signalerar att deltagarna inte längre är nybörjare, utan har grundläggande kunskaper i språket, förklarar Maria Kullbäck:

– Att till exempel berätta vad man har för värmesystem hemma kräver ju ett visst ordförråd, konstaterar hon.

Men flera började helt från början då för några år sedan.

– De har velat lära sig för att kunna hänga med till exempel i filmer eller när de reser. Vi har också gått igenom ord som är bra att kunna då man flyger. Alla är verkligen jätteduktiga och ivriga att lära sig.

Maj-Len Stagnäs och Marianne Backlund går igenom läxuppgiften tillsammans.

Jan Lundström och Lilian Lundberg får turvis svara på frågor om hur de bor.

Boken man följer heter "Stepping Stone", men Maria Kullbäck använder också mycket eget material i undervisningen.

– Ibland spelar vi spel eller lyssnar på musik, och i dag har vi ett korsord. De tycker om att få prata och att man ger uppgifter på förhand som de får förbereda hemma. Sedan går vi igenom dem i klassen och diskuterar.

– Och så blir det förstås lite grammatik däremellan, det kommer man inte ifrån.

Ett uppskattat inslag hos kursdeltagarna är att Maria Kullbäck läser in alla texter och ordlistor och skickar som ljudfiler i en Whatsappgrupp så att man kan lyssna på dem hemma. Och framför allt höra hur orden ska uttalas.

Här gäller det att få in de rätta orden i korsordet.

"Bra att kunna på resor"

Harriet Holmqvist hör till dem som aldrig lärde sig engelska när hon gick i skolan. Men nu har hon i stället läst engelska på MI i omkring tio år.

– Det är fortfarande intressant, man lär sig något nytt hela tiden. Till exempel fick jag nu lära mig att vi har "geothermal heating" – bergsvärme – hemma. Inte ens mina barn som kan engelska kunde säga vad vårt värmesystem heter på engelska, säger hon och skrattar.

– Jag tycker också om att resa och då är det bra att kunna lite engelska. Och Maria är en så bra lärare med intressant och mångsidigt program.

Kursdeltagarna berömmer Maria Kullbäck för det intressanta och mångsidiga kursprogrammet.

I höstas passade Harriet Holmqvist också på att locka med väninnan Seija Antus på kursen.

– Jag har nog läst engelska när jag gick i skolan. Men jag är själv finskspråkig och när jag sedan träffade min man som är svenskspråkig så blev det att jag helt glömde engelskan, säger Seija Antus.

– Så jag blev glad när Harriet föreslog att jag skulle hänga på. Det har varit väldigt lärorikt och jag märker att mina gamla kunskaper lite börjar komma tillbaka och att jag vågar prata mera.

Veckans höjdpunkt

Nu tycker hon att kurstillfällena på måndagsmorgnarna hör till veckans höjdpunkter.

– Man får träffa kompisar och prata lite engelska. Det är en bra start på veckan, säger Seija Antus.

– Vi är ju alla pensionärer så det här är ett bra sätt att komma ut och träffa lite människor, tillägger Jan Lundström.

Jan Lundström läser högt ur kursboken

Har ni fått användning för engelskan i vardagen?

– Jag och Harriet har varit mycket på det ukrainska vänskapscafét Kalyna, och där är det många som pratar engelska så det har varit ett bra sätt att få öva, säger Seija Antus

Har ni några favoritsätt att lära er språk på?

– Jag tycker om att få skriva ner orden, det är som att jag skulle lära mig lättare då, säger Lilian Lundberg.

– Och jag tycker om när vi har högläsning, så att man får öva uttalet. Det brukar vara det svåraste för mig, säger Seija Antus.

Seija Antus tycker om högläsningen och att få höra hur ord uttalas på engelska.

Skulle ni säga att det är annorlunda att lära sig ett språk på äldre dar?

– Ja, minnet blir ju nog sämre, och det är svårare att få fram det här passiva ordförrådet tycker jag, säger Jan Lundström.

– Men jag kan verkligen rekommendera alla pensionärer att lära sig ett nytt språk. Det är bra hjärngympa, säger Seija Antus.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.