Sofiia Kryvenko, Marharyta Oleshchuk, Ostap Klymichuk och Anna Derevytska tar emot i ett klassrum i Tegengrenskolan tillsammans med läraren Olena Galchenko. De bjuder på te och ukrainskt godis innan vi tar en titt på utställningen som fyller två väggar i rummet.

På den första väggen presenteras deras hemland Ukraina och dess 24 regioner så som de såg ut före kriget i korta texter och bilder. Kontrasten är slående när man sedan vänder sig mot den andra väggen, som visar regionerna efter att kriget inletts.

– Hela gruppen har verkligen gjort ett enormt arbete. Tack vare det kan vi visa och berätta för skolans andra elever, säger Olena Galchenko, som har två lektioner i veckan med de ukrainska eleverna i högstadiet.

Många av bilderna är från regionerna Luhansk och Donetsk som Ryssland illegalt annekterat.

Att göra utställningen har varit en övning i svenska.

– Att få använda sina känslor då man lär sig ett språk gör det lättare att komma ihåg. Samtidigt blir det också ett sätt att bearbeta känslorna, säger hon.

"Det blev jättefint"

Eleverna själva är nöjda med slutresultatet, även om det stundvis varit ett svårt jobb.

– Det blev jättefint och man får mycket information, säger Anna Derevytska, som själv kommer från regionen Zjytomyrska i nordvästra Ukraina.

Eleverna har fått skriva om sina egna regioner, men har också lärt sig mycket om resten av landet.

– Jag lärde mig till exempel att det finns ett tv-torn i Vinnytsia som är högre än Eiffeltornet i Paris, säger Sofiia Kryvenko.

Anna Derevytska, Marharyta Oleshchuk, Sofiia Kryvenko och Ostap Klymichuk går i åttan och sjuan i Tegengrenskolan. Hemma i Ukraina skulle de gå i nian och åttan.

Hon pekar på sin hemregion Tjerkasy ungefär mitt i landet. Hon har själv varit i Finland i ett och ett halvt år, men hennes mormor och morfar bor kvar i Tjerkasy.

– Vi har mycket kontakt med dem, men det är svårt att vara här när de är kvar där.

Miljoner har flytt

Den 24 februari är det exakt två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Striderna har krävt tiotusentals ukrainska soldaters liv och enligt FN har över 10 000 civila dött och 20 000 skadats.

Omkring 10 miljoner ukrainare har tvingats lämna sina hem. Av dem har 6 miljoner flytt utomlands, i första hand till Polen men också andra närliggande länder. Närmare 70 000 har ansökt om tillfälligt skydd i Finland, uppger Migrationsverket.

Via sina telefoner följer flera av eleverna dagligen vad som händer i hemlandet. Det finns till exempel appar som visar var bomblarmen ljuder och varnar den som befinner sig i närheten.

De säger att det var obehagligt att höra bomblarm i början men att de tvingas vänja sig.

– Det kan komma flera larm om dagen så folk kan inte göra något annat än att fortsätta leva i de omständigheter de befinner sig i, säger Olena Galchenko.

Anna Derevytska, Marharyta Oleshchuk och Sofiia Kryvenko har jobbat hårt med utställningen och är nöjda med slutresultatet.

Vill återvända

Marharyta Oleshchuk, som varit i Finland i snart två år, kommer från regionen Cherson norr om Krim, som i början av kriget var under rysk ockupation. Nu bombar ryska styrkor regionen så gott som dagligen.

– Vårt hus ligger nära en bro över floden Dnipro och bomber har fallit där nära flera gånger, säger hon.

Marharyta Oleshchuk saknar sitt hem och vill återvända när det väl blir möjligt igen.

– Jag vill bli militär och studera vidare i Ukraina.

Ostap Klymichuk är däremot inte så säker på att han vill tillbaka, även om han kommer från regionen Lviv i väster som är säkrare.

– Många av mina vänner har flyttat till andra länder.

"Krig för demokratin"

I samband med att Tegengrenskolans övriga elever fick bekanta sig med utställningen höll Olena Galchenko en liten föreläsning om läget i Ukraina.

– När jag pratade och visade bilder satt alla tysta och lyssnade från början till slut. Efteråt var det flera som sa tack och att de uppskattade att vi delar med oss.

– Tanken var inte att vare sig väcka empati eller skrämma någon, utan att väcka intresse för vad som händer där eftersom det känns som att många börjar glömma kriget. Jag berättade bara fakta och om hur det är för oss ukrainare att vara här. Jag blev glad över att se empatin i så många elevers ögon.

Olena Galchenko har lektioner i ukrainska med Anna Derevytska, Marharyta Oleshchuk, Sofiia Kryvenko och Ostap Klymichuk.

Hon påminner om att det här kriget inte bara är Ukrainas krig, utan ett krig för demokratin.

– Det blir allt tydligare med tiden att det här inte handlar om territorium utan om tankesätt och om hur vår värld kan komma att se ut under kommande årtionden.

– Ukraina är gränslinjen mellan väst och öst, och mellan demokrati och diktatur. Om Ukraina faller blir det ett exempel.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.