I bakgrunden spelas klassisk, lugn musik medan Emilia Still sätter lite ett av varje på köksbordet i Andkil. Hon njuter när hon får pyssla med händerna. Få saker ger så mycket glädje som när hon blir inspirerad eller kan inspirera andra, säger hon.

– Pyssel och handarbete har alltid varit en stor del av mitt liv.

Tillsammans med barnen Alva, 9 år, och Egon, 3 år, brukar Emilia göra egna julprydnader som de hänger upp i huset eller ger till bekanta. När Emilia vill inspireras brukar hon använda tjänsten Pinterest, som hon beskriver som pysslarens bästa vän.

– Pinterest är guld.

När Still hittar något tilltalande föds ofta nya idéer som hon kan spinna vidare på. Det gäller att låta fantasin och kreativiteten flöda fritt.

I trappan till övervåningen hänger ornament som Emilia Still och hennes barn gjort.

– Man ska låta sig inspireras men också låta sig själv misslyckas. Allt behöver inte bli till något.

Om Emilia får välja använder hon papper och tyg, eftersom det är lätt att arbeta med samtidigt som man kan göra mycket av det.

Ornament i papper är enkla julpynt. Allt som behövs är pappersremsor och en häftapparat. Emilia, som växte upp i Jakobstad under lågkonjunkturen på 1990-talet, är sedan barnsben uppfostrad att ta vara på det som finns i hemmet.

Emilia Stil har offrat ett gammalt pussel till det här hjärtat.

– Som den marthaaktiva person jag är brukar jag använda papper jag hittar hemma. Till exempel kartong som har kommit i något paket.

Färgat papper blir vackert i ett ornament. Emilia tar fram pappersremsor och viker dem så det ser ut som en mistel. Med häftapparaten får hon pappersremsorna att hållas på plats.

Emilia Still har ritat en krans med en fönsterpenna.

På köksbordet ligger också en lerklump. Leran torkar när den kommer i kontakt med luft. Eftersom det går så snabbt brukar barn tycka om att använda lera.

– Man kan arbeta med den på samma sätt som med pepparkaksdeg. Man kan skapa roliga former. Det går att måla med vattenfärg eller tusch på prydnaderna då de har torkat.

Hennes barn brukar också uppskatta att få rita på fönstren med fönsterpennor. Färgen är lätt att putsa bort efteråt.

Alva, 9 år, har ritat månen och några stjärnor på fönstret.

Om man inte vill gå till en hobbyaffär och köpa pennor kan man måla med naturell yoghurt.

– Man kan kanske tro att det luktar illa när det torkar, men det gör det inte. Det var först när vi tvättade bort det som det luktade lite. Då hade det varit på fönstret i flera månader.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.