Innan tomten knackar på dörren kommer Oravais rökeri ha producerat tiotals ton matvaror som hör julen till.

– Vi lever nu i den mest stressiga och viktiga perioden för oss, säger Caj Norrgård, vd.

När rökeriet startade 1999 byggde man tillräckligt stort. Trodde man, säger Norrgård.

– Men genom åren har vi fått bygga ut.

Allt kött som Oravais rökeri använder är inhemskt.

Eftersom volymen ökar betydligt inför jul och nyår räcker utrymmet inte till. Därför brukar rökeriet hyra en större kylbil. De tar också hjälp av inhoppare för att kunna leverera enligt kundernas önskemål.

Nu finns det inte mycket tid för kontorsarbete.

I stället står Norrgård vid ett arbetsbord och skär upp skinka som har rökts med alflis under natten. Skinkorna placeras i en maskin som väger och skär skinkan i skivor. Sedan åker skivorna ner i en nygjuten plastask och vakuumförpackas tillsammans med kväve och koldioxid.

Johan Lillqvist tar emot de färdiga skinkpaketen och ser till att de kommer ut till rätt butik.

Tiina Damlin jobbar som produktutvecklare på Oravais rökeri.

– Jag har jobbat här i tjugo år och skulle egentligen kunna gå i pension. Men jag trivs så bra här på min arbetsplats att jag inte har någon anledning att pensionera mig. Jag vill jobba här så länge det går, säger Lillqvist.

Det är tack vare en trogen personal som Oravais rökeri kan fortsätta verksamheten, säger Norrgård och beskriver stämningen på rökeriet som familjär.

Tiina Damlin står med en vattenslang och städar efter dagens arbete. Hon inledde arbetsdagen klockan 4 och är nu redo att avsluta. Även hon trivs.

– Tidiga morgnar passar mig mycket bra. Jag får åka hem när andra går på lunch. Jag tycker om det här arbetet eftersom man ser resultatet direkt. Då man får jobba med ögonen, känseln och händerna, säger Damlin, som har ansvar för företagets produktutveckling.

Johan Lillqvist fyllde 65 år då KBL hälsade på. Trots att han skulle kunna gå i pension har han valt att fortsätta jobba eftersom han trivs så bra på sin arbetsplats.

Oravais rökeri har två nya produkter ute på marknaden: lunchbiffar och rökt familjeskinka i 300 grams förpackningar.

Norrgård skryter gärna på sin personal. På en fönsterbräda i personalrummet står ett nytt diplom. Suomen Asiakastieto har analyserat företagets finanser och klassat Oravais rökeri som Finlands starkaste.

– Det var ett fint erkännande, säger Norrgård.

Diplomet kommer att få göra sällskap med alla andra diplom som Oravais rökeri fått genom åren.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.