Baggas Bil & Traktor i Komossa startade under den djupa lågkonjunkturen för trettio år sedan. Året var 1994 då Anders Bergman började serva vänners och bekantas bilar och traktorer.

– Det började som en bisyssla, som ett komplement till jordbruket som jag hade tagit över av mina föräldrar. I dag är jordbruket en bisyssla, säger Anders Bergman.

Då höll Bergman till i en hall på 77 kvadratmeter och genom åren har verksamheten vuxit. I dag sysselsätter företaget sex personer och omfattar 800 kvadratmeter. Den senaste delen byggdes när pandemin var som mest intensiv.

– Vi kunde inte sitta och fundera i pandemitider. Vi tänkte att bilar och traktorer behöver service trots coronan.

Lucas Nykvist stortrivs med sitt arbete.

Branschen har förändrats mycket under åren. Elektronik och datorer blir allt viktigare i de maskiner företaget servar.

– När företaget startades fanns det styrboxar och liknande, men i en betydligt mindre omfattning än i dag. I dag är det standard på nästan allt som vi servar.

För att hålla sig ajour med teknikutvecklingen fortbildar sig personalen regelbundet.

Vi tittar in i den nya hallen. Där står några traktorer och andra lantbruksmaskiner. Med huvudet instucket i en truck hittar vi Lucas Nykvist, den senast anställda.

– Jag jobbade tidigare i en metallverkstad, men när Anders sökte ny personal passade jag på att söka jobbet. Jag trivs jättebra och har inga planer på att sluta.

Vid en traktor står Fredrik Nyman och byter enß insprutningspump. Han var den första som anställdes. Han har aldrig känt något behov av att byta jobb.

– Jag trivs väldigt bra. Arbetet är varierande.

Anders och Marianne Bergman blev glada över att bli utsedda till Årets företag i Vörå.

Bergman själv åker helst ut till gårdar för att serva maskiner.

– Det är nästan som semester, säger han och skrattar.

I november utnämndes Baggas Bil & Traktor till Årets företag i Vörå. Anders Bergman och hans fru Marianne, som också jobbar på företaget, säger att priset kom som en överraskning och att det känns fint att få en sådan utmärkelse.

– När vi tog emot priset hade vi med personalen. Det är tack vare personalen som vi har lyckats, säger Bergman.

Bergman har suttit i Vörå Företagares styrelse i många år men valde att stiga av styrelsearbetet förra året för att ge plats för nya talanger.

Baggas Bil & Traktor

Vad är det som driver dig som företagare?

– Det roligaste med arbetet är att hjälpa andra.

Planen är att bjuda in allmänheten för att fira 30-årsjubileet i mars.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.