I snart tretton år har Alfred Backa underhållit österbottningar. Han har synts på Youtube, hörts i radion och mött publiken både i revyer och enmansföreställningar. Komiken har varit hans heltidsjobb sedan han avslutade sin civiltjänstgöring. Det har varit en berg-och-dalbana mellan skrattsalvorna.

– Jag skulle inte vilja göra något annat än att jobba i den här branschen, men om jag kunde skulle jag ha varnat mitt yngre jag att det inte kommer vara en enkel resa och att det inte alltid är roligt, säger han.

Alfred Backa blev känd i Österbotten när han framförde låten "Do får it na" på Youtube. Låten var en parodi på Loreens "Euphoria", och hans tolkning ledde till att han bokades som ståuppkomiker. Men sedan föll han lite i glömska. Med boken "Finland hundranånting" var han återigen i ropet. Men så föll han i glömska igen.

Ibland har han umgåtts med tanken på om han borde byta komikerlivet mot ett annat yrke. Det är ingen lätt bransch i Österbotten.

– Från och till har jag funderat över om jag inte borde skaffa mig ett riktigt jobb.

Vid årsskiftet sökte han "riktiga jobb", men inga arbetsgivare nappade på hans utbildning som radioproducent. Det väckte bitterhet hos honom. Den bitterheten har han haft stor nytta av då han producerat satiriska videor, som han publicerar på sina sociala medier.

I sina klipp har han lyckats fånga samhälleliga frågor och utmaningar på ett humoristiskt sätt. Balansgången mellan roligt och elakt är hårfin. Han verkar ha träffat rätt för tiotusentals personer har sett klippen.

– Det går inte att göra satir utan att vara lite elak. Det handlar om att slå uppåt.

Visst, ibland händer det att han är lite orolig för hur hans humorklipp ska tas emot och om folk kommer bli upprörda. När han är tveksam brukar han visa klippen för andra innan han klickar på publiceringsknappen. Men oftast är han ivrig och litar på sitt omdöme. Hittills har ingen blivit alltför arg.

Att få möta publiken är vad som driver Alfred Backa.

– Jag brukar tänka att det ju inte är jag som säger fula saker utan mina karaktärer som är elaka. Jag tror också att politikerna vet att det inte är värt att höra av sig till mig om de blir upprörda, för de vet att det troligen kommer dyka upp nya klipp om dem. Man kan inte vinna mot en komiker, som alltid har folkets stöd till skillnad från en politiker.

Alfreds karaktärer baserar sig på kända barnprogramsfigurer, som Alfons Åberg och Greta Gris. I klippen talar de Oravaisdialekt.

Det börjar med att han får en idé, ofta nattetid då han hellre skulle sova än fundera på hur han kan använda president Urho Kekkonen i nästa satiriska klipp. Sedan gäller det att hitta lämpliga sätt att illustrera det han vill ha sagt. Det betyder att han ser många barnprogram i jakten på rätta klipp.

De satiriska klippen genererar ingen inkomst.

– Det är en riktig förlustaffär, säger Alfred och skrattar.

Men genom satiren har nya dörrar öppnat sig. Han har lyckats väcka intresse hos finskspråkiga. Han säger att han inte är duktig på att tala finska men gör sig förstådd. Han erkänner med ett skratt att han använder Google Översätt när han skriver sina finska skämt.

– Det skulle vara roligt att få möjligheten att göra fler grejer på finska.

På svenska dagen fick han Folktingets pris Årets klimathöjare för sina satirklipp. Det var ett fint erkännande. Men det är roligare att vara bitter än tacksam då man gör humor, säger han skämtsamt.

För tillfället jobbar han med material till en enmansföreställning som han kommer framföra i Vasa och Jakobstad i januari. Planerna på ett "riktigt jobb" har lagts på is. Att jobba med komik i Österbotten är inte strålande ekonomiskt, men så är det inte det som driver honom. Han trivs på scenen.

– Jag tycker om att få stå på scenen och möta publiken. När jag inte står på scenen så är det det jag drömmer om.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.