Jenny Sinisalo vet vad som händer om man inte lyssnar på kroppens och själens signaler utan bara gasar på i tron att man ska hinna med allt. Hon har erfarenhet av att gå in i väggen. Första gången var då hon precis hade blivit klar med sina studier.

Under en lång period hade hon kört på och försökt få ut så mycket av studierna och studielivet som möjligt. Korthuset rasade samman när verkligheten hann i kapp.

– Jag blev utmattad. Jag hade studerat, jobbat, haft hobbyer och förtroendeuppdrag. Jag hade också haft svårt att säga nej.

Jenny hann aldrig återhämta sig helt från utmattningen utan började jobba som klasslärare. Hon trivdes i det stora hela som lärare, men trots att hon gick ner i arbetstid och jobbade 80 procent blev trycket och pressen för hög. Det slutade i väggen igen.

– Första året som ny lärare är inte skonsamt. Visst, man har stöd från kollegorna, men i klassrummet står man själv.

Under en utbildning för mentala tränare insåg hon hur viktigt det är att lära sig att våga säga nej och framför allt hur viktigt det är med avkoppling. Det förändrade hennes liv i grunden. Hemmet på Pettersbacka ger henne energi. Runt husknutarna finns allt som Jenny vill ha och behöver för att koppla av. Naturen är nära, gemenskapen med grannarna är fin och hon blir glad av att sköta om fåren tillsammans med sin man. Hon har förstått att när man säger nej till något säger man samtidigt ja till något annat.

– Om jag skulle få välja mellan en långhelg i Paris eller hemma är jag rätt säker på att jag skulle välja att stanna hemma.

När Jenny Sinisalo hade slutfört sina studier blev hon utmattad. Hon hade haft högt tempo under en lång tid och till sist tog energin slut.

Det sägs att allt dåligt för med sig något gott. Det stämmer för Jennys del. Nu använder hon sin erfarenhet av utmattning i arbetet som campuscoach på Norrvalla och brukar föreläsa på temat "stressa rätt". Hon vill hjälpa andra att inte hamna i samma situation som hon själv gjorde.

– Det finns positiv och negativ stress. Båda är dåliga på lång sikt om man inte får avkoppling mellan varven. Avkopplingen borde i regel vara lika lång som själva stressperioden för att man ska hinna återhämta sig ordentligt.

Vad som ger avkoppling är individuellt, säger Jenny. För en del kan det vara att leka med sina barn, andra behöver sova och någon behöver få ligga på soffan och fundera på ingenting.

Under hösten och vintern stressar vi mest för att fylla våra dagar med aktiviteter med förhoppning om att det ska ge oss energi att orka i vardagen.

– Många av oss har mindre energi nu än under sommarhalvåret. Jag har aldrig stött på någon som sagt att de aldrig haft så mycket energi som under årets sista månader. Jag tror alla mår bra av att ha lite mumintrollstänk, det vill säga att gå i dvala och dra ner på aktiviteterna under den här perioden.

Snart knackar jultomten på dörren. Julen är fridens högtid som många av oss har gjort till en av de stressigaste perioderna på hela året. Huset ska städas, julklappar handlas och mat tillredas. Det är lätt att man blir överväldigad när man försöker maxa tiden och träffa så många släktingar och vänner som möjligt. Därför kan det vara bra att fundera i förväg på hur man verkligen vill fira jul.

– Många storstädar sina hus inför jul. Men man firar ju inte jul i rena skåp och hyllor.

Under den här årstiden är mörkret påtagligt och energin lägre än annars. Jenny Sinisalo säger att alla skulle må bra av lite mumintrollstänk, det vill säga att gå i dvala och dra ner på aktiviteterna under den här perioden.

I stället för att hetsstäda dagarna före jul rekommenderar Jenny att man småstädar lite i taget. Och om det är ostädat kan man alltid dämpa belysningen och tända levande ljus så syns det inte, säger Jenny med ett skratt.

Många har det ekonomiskt kärvt. Räntor, elpris, bränslepris, listan på det som äter upp ens konto kan vara lång. Julklappar kan skapa ångest och stress för den som tvingas vrida och vända på slantarna.

– Presentöppning är en stor grej, speciellt för småbarn. Men i stället för att satsa på stora mängder julklappar kan man satsa på kvalitet och prylar som faktiskt kommer att användas.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.