Det är dags för "den gröna biten". Alla skogstroll samlas och får varsin gurkbit att tugga på. Det är tidig morgon men barnen har redan hunnit leka och bli varma i sina ytterkläder.

– Nu när det är höst börjar det bli kallare. Vem använder halsskydd redan? frågar Fanny Hästbacka.

Några barnhänder åker upp i luften där de sitter tätt intill varandra i vindskyddet. Här brukar de bland annat ha sina sagostunder, äta lunch och vila. Det är populärt. Det är sällan någon sur min när det är dags för vilopaus, säger småbarnspedagogen Carina Backman.

– Jag har aldrig haft en grupp som vilar lika bra som den här, säger Backman.

Rut Storbacka, Signe Ollus, Lias Salonen, Aada Mäkelä, Fanny Hästbacka lyssnar på en saga som Carina Backman läser.

När gurkan är uppäten är det dags för pyssel. De ska göra klart flaggan som ska hänga vid vindskyddet. Barnen klipper ut tygbitar som de klistrar på flaggan. Det ska stå "Skogstrollen".

Utedagiset startade i augusti. Mikaela Majabacka, daghemsföreståndare, säger att det har gått över förväntan, baserat på den feedback som har kommit från föräldrarna.

– Utedagis är naturligt för barnen. Utomhus är taket högt och ljudnivån blir sällan hög. Om ett barn behöver lite lugn och ro finns det en stor yta där de kan vara för sig själva, säger Majabacka.

Carina Backman håller upp skylten som barnen ska pyssla.

I kommunen har utedagiset diskuterats från och till en längre tid. Majabacka är glad över att de äntligen kommit till skott.

– När man tänker på det är det konstigt att det inte har funnits tidigare, särskilt med tanke på att Vörå är en väldigt aktiv kommun när det gäller sport och fritidsaktiviteter.

Mikaela Majabacka säger att feedbacken från föräldrarna varit positiv.

Majabacka säger att personal vid daghem i andra kommuner berättat att barnen som har utepedagogik utvecklar sin motorik mycket väl och lär sig att bli självständiga. Det hänger på personalen om man får det att fungera.

– Jag tycker att vi har hittat riktigt bra personal, säger Majabacka.

Evelina Alm är ett av Skogstrollen.

Det syns att Hästbacka och Backman trivs tillsammans med barnen under bar himmel.

– Personligen upplever jag att jag har fått en nytändning i min yrkesroll sedan jag började jobba utomhus, säger Backman.

– Jag vet inte skulle vilja jobba på på en inomhusenhet efter att ha jobbat utomhus, säger Hästbacka.

Signe Ollus, Carina Backman, Aron Rosenberg och Evelina Alm pysslar.

Det finns inga vanliga leksaker på området. Barnens fantasi får flöda fritt. Käppar och kvistar kan användas till bygga kojor. Stenar blir en naturlig hinderbana.

– Ute i naturen har inget barn tråkigt, säger Backman.

Fanny Hästbacka, lärare inom småbarnspedagogik och Carina Backman, barnskötare, trivs med att jobba med barnen ute i naturen.

Den största utmaningen är vädret. Eftersom det varierar från dag till dag får personalen vara flexibel och påhittig. För barn finns det nämligen sällan dåligt väder.

– Nyligen regnade det hela dagen. Vi åt soppa under en presenning i skogen. När jag frågade barnen om de tyckte att det var mysigt ropade alla barnen ja i kör, säger Backman.

Rut Storbacka och Aada Mäkelä pysslar Skogstrollens flagga.

Frisk luft är en krydda som väcker barnens aptit. Gruppen har provat på att själva tillreda lunchen genom att laga pyttipanna vid skidcentrums grillplats, och de har plockat äpplen som de tillsammans med barnen har gjort mos av. Det kommer de kunna njuta av till morgongröten. De vill ta till vara på vad miljön har att erbjuda, såsom råvaror, upplevelser och lärorika stunder.

Dagiset besöker ofta besöker förutom "hemmaskogen" sportplan, skidcentrum och Grannasberget. Det finns så många platser att utforska, och det är bara fantasin som sätter gränser. Tillsammans med barnen ser vi möjligheter och inte hinder, och de hinder som finns är till för att övervinnas, säger Backman och Hästbacka.

Signe, Alina, Elina och Aron pysslar med flaggan. De stortrivs utomhus. Vid ett annat bord sitter Lias, Rut och Aada. De håller med de andra skogstrollen.

Axel Eklund trivs på utedagis.

– Allting är bra här ute, säger Aada.

Då de pysslat färdigt får de leka. Några av barnen fortsätter att bygga på den gemensamma kojan, medan andra rullar stockar. Skratt hörs överallt.

Lias Salonen och Signe Ollus i en koja som barnen byggt själva.

Den som är intresserad av att söka plats på utedagis kan ta direkt kontakt med personalen. De svarar gärna på frågor och berättar om sin verksamhet. Alternativt kan man kontakta Vörå kommuns bildningskansli. Ansökningstiden öppnar i februari, men man kan redan höra av sig med frågor till personalen.

Utedagis hör till Liljekonvaljen, som har adressen Läkarvägen 5 i Vörå centrum.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.