Ta ton till havs

Wasaline bjuder in till karaokekryssning på fredag. Båten avgår från Vasa klockan 16.30. Vilken låt skulle du briljera med? "My heart will go on" är ju en klassiker där man verkligen får visa prov på sin talang. Men det är kanske ett något olycksbådande val ute till sjöss.

Se en VM-match på krogen

Herrarnas ishockey-VM pågår för fullt i Tammerfors. Om du inte vill följa matchen hemma i soffan kan du bege dig ut på stan och följa lejonens kamp tillsammans med andra på någon av Vasas krogar. Bland annat Oliver's Inn visar matcherna. På fredag spelar lejonen mot Ungern och på lördag ställs de mot Österrike. Båda matcher börjar klockan 16.20.

Du kan också följa matcherna här på Vasabladet.

Här är hjärnorna bakom modeshowen Wasa Runway, Erica Nieminen och Ivonne Ruiz Olate. Tillsammans driver de Stilrent Agency.

Gå på röda mattan och se Vasas största modeshow

Vasa är inte direkt bortskämt med evenemang strödda med glitter och glamour, men nu har du chansen att ta del av en trettio minuter lång modeshow som köpcentret Espen gjort i samarbete med modeföretaget Stilrent agency. Modevisningen Wasa Runway visas på Bio Rex storskärm och innan filmen fotograferas gästerna på röda mattan. Modeshowen har tre visningar på lördag, klockan 12, 14 och 16.

Käärijä har vilat upp sig några dagar efter ESC-festen och är redo att ställa sig på scenen igen. Den här gången på hemmaplan.

Dansa framför teven

Eurovisionstvåan Käärijä, eller Jere Pöyhönen, lovar energi, överraskningar och massa roligheter när han ställer till med konsert i Helsingfors ishall på lördag. Konserten sänds live på Yle Arena och TV2, med start klockan 20. Bort med soffbordet och fram med fuldansen. Cha cha cha!

Sångsvanarna bygger oftast sina bon nära ett vattendrag. Men man ska se upp, de försvarar aggressivt sina ägg och ungar.

Spana efter fåglar på barnens fågelvecka

Den här veckan pågår barnens fågelvecka. Evenemanget ordnas av Birdlife och tanken bakom är att barn får bekanta sig med fåglar och söka tecken på deras häckning, alltså hur de bygger bon och får ungar. Genom att fylla i en blankett kan man också delta i en utlottning. Birdlife har också gjort en bingobricka för ivriga små fågelskådare och deras familjer.

Mellan 55–60 deltagare har Tegengrenskolans hejarklack i år. En stor ökning jämfört med i fjol.

Heja, heja, heja – nu går det undan på Olympiastadion

Nu ska växlingarna, ramsorna och löpstegen sitta. För nu är det äntligen dags för stafettkarneval. Stafettkarnevalen ordnas i år för 61:a gången när elever från finlandssvenska skolor samlas på Olympiastadion i Helsingfors på fredag och lördag. På Tegengrenskolan i Vörå har hejarklacken övat sedan i höstas.

– I år är hejarklacken dubbelt större än i fjol när vi just och just var 30 stycken, sade Agnes Påfs till Vasabladet för ett par veckor sedan.

Håll utkik på Vasabladet för att se hur det går för de tävlande och hejarklackarna.

Barnkläder är ett givet inslag på loppisar.

Klara, färdiga – fynda!

För en loppisentusiast är det en oslagbar känsla när man gjort ett riktigt kap. Kanske gör du vårens bästa fynd på något av söndagens loppisar? Sandvikens gårdsloppis börjar klockan 10 och gårdsloppiset i Södra Vallgrund börjar klockan 11.

Hitta en partner på speeddejtning

Är du singel, 35–50 år och saknar en partner? Då kan speeddejtning-evenemanget i Sundom kanske intressera dig. Sundom ungdomsförening har som mål att nå ut till hela Svenskfinland och första träffen sker på söndag klockan 17–19. För att evenemanget ska bli av måste minst 20 personer anmäla sig. Läs mer om speeddejtningen på Facebook.

Läs mer: Sundom uf ordnar alternativ till Tinder – satsar stort på speeddejtning: "Kanske folk hittar en ny vän eller livspartner"

Se årets mest bisarra film

Vad är Beau rädd för? Är "Beau is afraid" fyra timmar lång? Är "Beau is afraid" en skräckfilm? Det här är frågor som ställs på Google om filmen "Beau is afraid". Den beskrivs som en skräckkomedi och har kallats för årets mest bisarra film. Beau, som spelas av Joaquin Phoenix, bor i ett dystopiskt helvete och har det lite tufft, minst sagt, med relationen till föräldrarna. Se filmen på Ritz, söndag klockan 18.

Japanska luftiga pannkakor är godast med färska bär.

Långfrukost i egen takt

En kravlös söndagsmorgon är väl ändå något av det bästa som finns? Ett tips till frukostbordet är japanska pannkakor, så fluffiga att "de känns som moln i munnen".

För att få till höjd på pannkakorna ska man göra en marängsmet som man rör ner i pannkakssmeten. Toppa pannkakorna med lite färska bär, lönnsirap och en klick grädde eller pudrat florsocker.

Japanska pannkakor

 • 3 msk vetemjöl
 • 1/3 tsk bakpulver
 • 1/2 krm salt
 • 1 äggula
 • 1 tsk strösocker
 • 1/2 tsk vaniljsocker
 • 2 msk mjölk
 • 2 äggvitor
 • 1 msk strösocker
 • 1/2 msk olja
 • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa äggulan, strö- och vaniljsockret fluffigt. Rör ner detta tillsammans med mjölken i mjölblandningen. Vispa äggvitorna luftigt och strö i sockret. Vispa till en maräng. Vänd försiktigt ner marängsmeten i ägg- och mjölsmeten.
 • Klicka ut smeten i en stekpanna med olja och stek på svag värme 3-4 minuter per sida.
 • Recept: ica.se