Lokal sport

Sports sista hemmamatch

Hockeysäsongen lider mot sitt slut, men ännu på fredag har Vasaborna chans att visa sitt stöd för Sport som möter Ässät på hemmaplan. Nedsläpp klockan 18.30.

Träningsmatch: VPS–JJK

På lördag möts VPS och JJK i en träningsmatch på Lemonsoft stadion. Avspark klockan 14 och fritt inträde. Ligafotbollen drar igång den 5 april, då spelar VPS hemma mot FC Lahti.

Lokalt hockeyderby

Slutspel, semifinal och derby. Känslorna lär gå heta i Hallis i Närpes på lördagen. Den första semifinalen i division 2 spelades i onsdags – och klockan 16 på lördagen möts Kraft och Malax IF igen.

Om slutspelet inte avgörs på lördagen spelas en till match på söndag klockan 17, då i Targahallen i Malax.

LÄS OCKSÅ: Mäktig match av målvakten och många mål – Malax IF har matchboll mot Kraft på lördag

Lite slutspelsgruff mellan Malax IF-yttern Aleksi Nikko och Krafts back Jonatan Prinsén i onsdags. Domaren Tero Peltomaa gick in för att lugna ner bråkstakarna.

Musik och konserter

Vörjeans på Waskia

Ett humorpaket som heter duga, med Österbottens tre mest populära dialektrockare genom tiderna: Vörjeans (KAJ), Triio Peeråsetsi och Lasse Eriksson.

Showen går av stapeln på Waskia i Vasa, lördag klockan 21.

Metal och Abba på Ritz

Sångaren och låtskrivaren Geoff Tate uppträder på Ritz på fredagen. Konserten börjar klockan 19.

Tate har i över 30 år verkat som den drivande kraften bakom det progressiva metalbandet Queensrÿche. Sedan starten med Tate som frontman har bandet sålt över 25 miljoner album och spelat i över 50 olika länder.

På lördagen blir det en helt annan genre i kulturskafferiet, då Abbas bästa hits framförs en ny twist. På scen står sångaren Annica Milán och sångaren och skådespelaren Valtteri Lehtinen.

Evenemangets åldersgräns är 18 år och börjar klockan 19.

Programledaren Janne Grönroos tävlar tillsammans med Sonja Kailassaari i

TV och film

Efter nio-programledare i Finlands "På spåret"

Klockan 21 på lördagskvällen går den andra semifinalen av "Hengaillaan", alltså Finlands "På spåret", av stapeln på Yle. I semifinalen tävlar programledarna Janne Grönroos och Sonja Kailassaari mot Anna Rimpelä och Jani Halme.

Finalen äger rum den 18 mars.

Melodifestivalen

Sedan är det dags för finalen av Melodifestivalen, som avgör vem som ska representera Sverige i Eurovision Song Contest i Liverpool den 13 maj. Den stora förhandsfavoriten är Loreen med låten "Tattoo".

Programmet sänds på lördag klockan 22.15 på Yle och klockan 22 på SVT.

Loreen och Smash Into Pieces tog sig vidare till final från Melodifestivalens fjärde deltävling, som gick av stapeln i Malmö Arena 25 februari.

Toppfilmer på Netflix

Streamingtjänsten Netflix har just nu toppfilmerna "Django Unchained", "Gudfadern", "The Imitiation Game" och "The Wolf of Wall Street" i sitt utbud.

För att inte tala om succéserien "Wednesday", en skräckkomediserie baserad på karaktären Wednesday i Familjen Addams.

Välj en favorit du redan sett eller hitta något nytt i topplistan. Fram med snacksen – och stäng av telefonen.

Du kanske har sett den redan nu legendariska dansscenen på Instagram eller Tiktok? Här är Netflix officiella klipp från serien.

Serier på Netflix med högt betyg

 • Breaking Bad (9,5)
 • Peaky blinders (8,8)
 • Bron (8,6)
 • The Queen's Gambit (8,6)
 • Outlander (8,4)
 • Källa: IMDb

Strosa runt

Loppisrunda

Varje söndag klockan 11–18 fram till den 28 maj ordnas loppis i Rewell Center. Men det är inte den enda söndagsöppna loppisen i nejden.

Varför inte planera in en loppisrunda? Nedan ser du nejdens loppisars öppettider och var de finns på kartan.

Loppisarnas helgöppet

 • Comboliina: fredag 11–19, lördag 11–18 och söndag 11–16.
 • Combo: fredag 11–19, lördag 11–18 och söndag 11–16.
 • Hoppets stjärna: fredag 10–17, lördag 10–14, söndag stängt.
 • Röda korset: fredag 10–18, lördag 10–16, söndag stängt.
 • Fyndis: fredag 11–18, lördag 10–16, söndag 12–16.
 • Folkhälsans retrobazar & loppis: fredag 10–18, lördag 11–16 och söndag 12–16.

Söndagspromenad från Salutorget

Varje söndag ordnar Vasa stad en gemensam promenad för vem som helst som vill delta. Promenaden passar både för dem som precis flyttat till Vasa och dem som bott här länge.

Målet är att gå 10 kilometer, men deltagarna bestämmer själva både takten och längden på promenaden. "Ingen lämnas ensam", är konceptet. Efteråt brukar deltagarna dricka kaffe tillsammans, dock på egen bekostnad.

Utställningar

Sista chansen för en djupdykning i Vasas teaterhistoria. Söndagen den 12 mars är sista dagen av utställningen "På scen" vid Tikanojas konsthem. Då ordnas också guidade visningar öppna för alla att delta i. På svenska klockan 13 och på finska klockan 14.

I Vasa konsthall visas videoinstallationen "Land of Dreams" klockan 11, 13 och 15 varje dag utom måndag. Verket är i sin helhet 84 min långt. Inträdet är gratis.

På Kuntsi visas utställningen "Med hjärtats röst" ända fram till augusti.

Vill du tipsa om något evenemang? Kommentera artikeln här under!