När helgen nalkas börjar tankarna skifta från jobb till evenemang. Har du inga planer Här kommer veckans helgguide med något smått, sport, stort och gott. Den här helgen innehåller även skratt som du hittar på Ritz i Vasa.

***

Alfred Backa bokar Ritz

På lördag kommer Alfred Backa till Ritz i Vasa. Enligt arrangören nalkas "en kväll full med komik och musik…och Rickard Eklund".

***

Alfred Backa bokar Scala

Samma som ovan. Bara att på fredag vid Bio Scala i Nykarleby.

***

Konstutställning med bekännelser

På fredag kan du gå till Kyrkoesplanaden 20B i Vasa. Där ställer konstnären Elena Rabkina, från Belarus, ut sin utställning från Wien med namnet "14 confessions to the city".

Under kvällen presenterar Rabkina även sitt projekt som hon ska genomföra under sin österbottniska residens vid konstföreningen Platform. Dörrarna öppnar klockan 19.

Elena Rabkinas historia är en påminnelse om vad som skedde i Belarus 2020. – Inom ett totalitärt styre är massivt våld priset för förändring, säger hon. Nu är hon i Vasa för att samla bekännelser från österbottniska konstnärer.

LÄS MERA: Elena flydde från Belarus och sedan från kriget i Ukraina – nu är hon i Vasa.

***

Revyn "Bränn it proppan"

Både på fredag och lördag har du ännu chansen att se Brahegårdens REVY "Bränn it proppan!" i Kristinestad.

***

Revyn "Vassa Bladet"

Smedsby ungdomsförening fortsätter med sin revy som enligt dem är "extra aktuell" i år. På lördag ställer sig revygänget på scenen igen vid Smedsby UF.

LÄS MERA: Recension: Vassa Bladet alltid på plats – revyn som berör just dig.

***

Revyn "Svindel"

Pörtomrevyn "SVINDEL" spelas denna fredag och lördag vid deras ungdomslokal.

LÄS MERA: Recension: Pörtomrevyn levererar sin vana trogen – och ungdomarna övertygar.

Pörtom uf:s revy Svindel. Hans Snickars, Wilhelm Risberg, Jesper Hermans och Petra Sundholm.

***

Harpo till Karleby

Harpo sjunger sina favoriter vid Kulturgaraget i Karleby på fredag. – Jag spelar mina mest kända låtar, och låtar som ingen hört, säger Jan "Harpo" Svensson i intervjun inför veckans spelning i Österbotten.

***

Pidro med salt och sött i Maxmo

Spela pidro en hel eftermiddag vid Byagården i Djupsund på lördag. Mellan spelomgångarna bjuds det på något salt och något sött.

***

Njut av solen

Om vi ska tro på väderleken bjuder helgen på några enstaka minusgrader och sol. Med andra ord perfekta dagar för en tur till Öjberget i Sundom som startade liften förra helgen.

Vill du bara promenera, men gärna i ett större sällskap, ordnar Vaasan Kävelyklubi sin söndagspromenad som vanligt. Den är 10 kilometer lång och startar klockan 10 från Salutorget. Efteråt dricker man kaffe tillsammans.

Och när du kommer hem från utomhusaktiviteterna kan det var gått med en lat hummusskål. Krydda med extra chili om du behöver värme. Se recept nedan.

***

Istället för tacofredag

Här kommer ett recepttips på en lat men god helgmiddag.

Hummusskål med rostad blomkål, harissa, granatäpple och feta.

Blomkål rostad med harissa:
1 blomkålshuvud
3 msk harissa
flingsalt
svartpeppar

(stora vita bönor/kikärter)

Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader. Gärna på grilleffekt.
2. Börja med att skära blomkålen från mitten, och skär därifrån fyra 1,5 cm tjocka skivor. Låt bladen vara kvar och lägg allt på en ugnsplåt.
3. Fördela harissan över "blomkålsbiffarna" och strö flingsalt över. Om du har kikärter och bönor som blir över från hummusen: Gör detsamma med dem och rosta tillsammans med blomkålen.
4. Rosta i ugnen i 10–15 minuter tills alla komponenter har en fin färg.
5. Smaka av med nymalen svartpeppar.

Hummus:
4 msk tahini
saft från 1–2 ekologiska citroner
2 vitlöksklyftor
200 g förkokta kikärter (OBS! Spara spadet till framtida bakverk eller vegansk majonnäs)
200 g förkokta vita bönor
1 msk rivet citronskal
2 msk olivolja
ca ½ dl kallt vatten
(chiliflingor)
salt
spiskummin

Gör så här:
1. Mixa tahini med ½ dl citronsaft och vitlök tills du får en fast och len massa (det tar ungefär 1 minut) i en matberedare.
2. Tillsätt kikärter, vita bönor, citronskal och om du vill lite chiliflingor. Mixa noga tills allt är finfördelat och häll långsamt i oljan. Tillsätt lite vatten åt gången medan matberedaren gör jobbet. Din hummus ska vara len och krämig.
3. Smaka av med salt och spiskummin – och mera citronjuice ifall du önskar mera syra.

Till servering (förslagsvis):
spenat
granatäpple/lingon från frysen
feta