Graffitilandia öppnar igen

Wasa Graffitilandia – gatukonstutställningen på gamla Wasalandia-området på Vasklot – har varit en stor succé och hade över 7000 besökare i somras. Nu på jullovet öppnar parken igen med sin Winter Winter Edition. Förutom graffiti och muraler ställer man även ut uv-konst, installationer och fotografier. Wasa Graffitilandia är öppet från och med juldagen den 25 december fram till den 8 januari. Öppettiderna är tisdag–söndag klockan 12–15. Ps! Kom ihåg att klä dig varmt, för utrymmena är inte uppvärmda.

Wasa Graffitilandia öppnar igen på jullovet.

Dans och nattliv

För den som inte orkar mysa hemma längre bjuder juldagskvällen på en del nöjen: På Fontana i Vasa är det fest natten lång i alla tre våningar, från klockan 21. Och i Sundom uf bjuder Guns Rosor upp till dans från klockan 21.

Guns Rosor bjuder upp till dans i Sundom på juldagen. Från vänster i bild Robin Grankvist, Herman Hagnäs, Holger Lund, Herman Nyqvist och Joel Åman.

Teater

Kanske mellandagarna är en perfekt tidpunkt att gå och se någon av de där teaterpjäserna du inte hunnit med under hösten? Till exempel spelas både "Heiman" på Wasa Teater och "West Side Story" på finska stadsteatern flera gånger under veckan.

Livemusik

Ritz Holiday Show har varit ett populärt inslag under mellandagarna – och på onsdag den 28 december klockan 19 är det dags för årets upplaga. Tre österbottniska band uppträder under kvällen: The Haralds bjuder på ett akustiskt singer-songwriter-set innan Super Tsunami höjer takten med sin melodiska rock. Kvällen avslutas med Philip Järvenpää Blues Experience.

Bandet The Haralds består av syskonen Ebba Åström, Mindy Svenlin och Max Åström.

Philip Järvenpää, längst fram, är solist i bandet Philip Järvenpää Blues Experience.

Ishockey

Den som har saknat att gå på ishockey behöver inte vänta längre, i mellandagarna kör ligahockeyn igång igen. På onsdag den 28 december möter Sport Tappara hemma på Kopparön. Nedsläpp klockan 18.30.

Biopremiärer

Alex Schulmans kritikerrosade roman "Bränn alla mina brev" har blivit film och den 23 december är det biopremiär på Bio Rex i både Vasa och Jakobstad. "Bränn alla mina brev" är baserad på verkliga händelser och bygger på den förbjudna kärlekshistorien mellan Schulmans mormor Karin Stolpe – gift med Sven Stolpe – och Olof Lagercrantz i början på 1930-talet, och som lade grunden en mörk vrede som gått i arv i generationer. I huvudrollerna ses Bill Skarsgård, Sverrir Gudnason, Gustav Lindh, Alba August och Marika Lindström.

Andra filmer som har biopremiär nu är Whitney Houston-filmen "I Wanna Dance With Somebody", "Mästerkatten 2" och den fjärde delen av Lapplandsodyssén "Napapiirin Sankarit".

* * *

Lämnar du helst inte hemmets lugna vrå under julhelgen? Inga problem, vi har några tips till dig som helst myser hemma också.

Att titta på:

TT har förtjänstfullt sammanställt julens och mellandagarnas höjdpunkter på tv och diverse streamingtjänster. Kolla in hela listan här.

VBL har under hösten också publicerat flera artiklar med tips på bland annat julfilmer och serier värde att streama. VBL tipsar-artiklarna hittar du här.

Har du ännu inte fått nog av allt juligt kan vi också passa på att tipsa om den nordiska feelgoodserien "Julstormen", som nyligen hade premiär på Netflix. I serien får vi följa ett antal personer som inte känner varandra, men som tillsammans fastnar på en flygplats i Oslo på grund av en snöstorm dagen före julafton.

Att lyssna på:

Vår podd Fokuserat bjuder på ett extra långt julavsnitt med Tim Sparv. Vi får veta mera om hur hans liv ser ut nu ett år efter att han avslutat sin karriär som professionell fotbollsspelare och kapten för Finlands landslag – och vad som driver honom att engagera sig mot rasism och ojämlikhet. Redaktör är Sofie Stara. Lyssna på podden här.

Yles vinterpratare är tillbaka och med start på måndag den 26 december får vi under fem dagar ta del av fem personers olika berättelser. VBL-journalisten Sofia Westerholm inleder veckan med att berätta om hur anorexin nästan tog hennes liv och hur hon lyckades bli frisk igen. Under veckan hörs också bland andra Yle-journalisten Antti Kuronen som rapporterat på plats från det krigsdrabbade Ukraina och programledaren Hannah Norrena som lämnade storstaden och flyttade tillbaka hem till Vasa när livet blev alltför kaotiskt.Vinterpraten hittar du på Yle Arenan.