Julmarknad

Den här helgen hålls flera julmarknader. I Stundars ordnas traditionsenlig marknad på söndag klockan 11–15. Det blir musik vid bondgårdstrappan och trumpetmusik med Steve Johnson. Stundars berömda syltgrisar finns till försäljning, och mycket annat. Visit Vasa och Stundars bjuder på gratis buss till marknaden och hem igen till Vasa. Bussen avgår klockan 10.30, 11.30 och 12.30 från Vasa stadshus.

Replot UF ordnar tillsammans med Replot Marthaförening en adventsmarknad på lördagen klockan 11–14 vid ungdomslokalen. Hoppets stjärna är på plats mellan klockan 11 och 12.30 för att ta emot varudonationer. Det blir också servering med gröt, julstjärnor och laxsmörgåsar. 

Också i Bygdegården i Malax blir det marknad, på lördag klockan 11–15. Den som vill kan köpa tomtegröt. 

Konserter

Den som hellre firar lillajul med fin musik kan samtidigt lyssna för en god sak. Wasa Sinfonietta ordnar en välgörenhetskonsert tillsammans med musiker och konstnärer som har flytt kriget i Ukraina. ”Julfred” framförs i Vasa stadshus festsal på lördag klockan 14 och 16.

Gerby-kören bjuder in till två allsångskonserter inför julen. Den första hålls på söndag klockan 18 i Österhankmo uf-lokal.

På Ritz blir det konsert på lördag kväll klockan 20. På scenen står Yona, som också är aktuell i höstens säsong av "Vain Elämää".

Tänd en brasa i naturen

Kanske du njuter av skog och natur? I Vasa finns många allmänna platser där man får tända en brasa. De kan fritt användas av alla stadsbor och besökare. Användarna bör själva ta med de tändmedel de behöver samt sätta sitt skräp i skräpkärlet, påminner Vasa stad. Här hittar du alla brasplatser i Vasa.

Tid för adventsbok

Nu är det läge att fundera ut vad ni ska läsa som adventsbok i år. Läser ni flera kapitel per dag hinner ni gott och väl med två, eller till och med tre böcker! Här kommer några favoriter: 

"God jul Lilla Lök": Det är snart jul och Lilla Lök önskar sig två saker – en cykel i julklapp och en pappa. Mamma har inte råd med en cykel och någon pappa kan hon inte heller skaka fram. Lilla Lök får helt enkelt ta saken i egna händer. Men hur långt får man gå för att skaffa sig det man vill ha – och vad är egentligen en riktig pappa?

"Jul i Stora Skogen": Det är den första december, den månad då barnen räknar dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten, eller Nina och Kain, kaninbarnen, som bor med sin släkt i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira jul eller att tomten ska komma.

"Nattexpressen": En natt väcks Danja av ljudet av ett tåg. Tåget heter Nattexpressen och det tar med Danja på ett magiskt, hisnande äventyr där tid och rum följer sina egna regler. Men vem kan hon egentligen lita på? Och vart har mormor tagit vägen? Boken kom för ett par år sedan och är skriven av österbottningen Karin Erlandsson.

Här hittar du fler tips på adventsböcker som också finns på biblioteket. 

Mediestudenterna Alex Rautanen, Sabina Kyllönen, Alexandra Stark och Ida Lindgren-Snellman tipsar om julfilmer. 

Julfilmer

Kanske du trots allt föredrar en riktigt bra julfilm? Fyra unga mediestuderande ger sina allra bästa tips. Här hittar du dem.

Till sist ... något sött

Och till sist, en pepparkaka till boken eller filmen skulle väl inte vara så dumt? Här bjuder marthorna på sitt bästa recept. Men kom ihåg att degen ska lagas senast kvällen före! 

Pepparkakor

 • 1 ½ dl sirap
 • 4 ½ dl socker
 • 2 tsk kanel
 • 2 tsk ingefära
 • 2 tsk nejlikor
 • 1 msk finhackade pomeransskal
 • 2 tsk soda
 • 300 g smör
 • 3 ägg
 • 1 l vetemjöl
 • Så gör du: 
 • Låt sirap, socker och kryddor koka ihop under omrörning i en kastrull. Tillsätt sodan strax innan smeten kokar. Häll upp den då den pöser.
 • Låt smeten svalna och tillsätt ägg, smör och det siktade mjölet. Arbeta degen på bakbord och låt den stå till följande dag.
 • Baka ut den och ta ut med mått. Grädda i 175 grader i cirka 5–10 minuter.