Korsnäsbon Markus Granskog sköt en säl i tisdags, men han tycker ändå att han lärde sig mycket nytt på kursen i säljakt som ordnades i YA i Närpes på torsdagskvällen.

Kursarrangör var fiskarförbundet med flera. Också Granskog fiskar regelbundet, men endast som fritidsfiskare. Att han ser sälar i vattnet är inte så ovanligt, men att skjuta dem är det: 

–  Det är ingenting vanligt att jag skjuter en säl, gången före i tisdags var nog för ett par år sedan, säger Granskog som hör till Korsnäs jaktförening.

Korsnäsborna Martin Granskog och Elin Björklund har olika erfarenheter av säljakt sedan tidigare, Martin mer och Elin mindre. Nu lärde de sig ännu mer.

I kursen i säljakt deltog han tillsammans med några andra Korsnäsbor. En av dem är Elin Björklund.

– Jag har nyligen flyttat hem från Norge och det var i Norge jag började jaga. Jag tycker den här kursen är mycket bra, speciellt den där filmen med svenskan var bra. 

Jaktchef Stefan Pellas med väskor med mera av sälskinn. Han berättade om lagstiftning, etik med mera under kursen i säljakt.

Svenska jägarförbundets instruktör i säljakt Anna-Carin Westling deltog i kurskvällen via en länk.

Det har gjorts en film om hennes säljakt i vattnen nära Hudiksvall och den filmen visades upp under kursen. Westling har jagat säl i 20 års tid och både själva filmen och hennes deltagande i kursen via bildskärmen får beröm av flera kursdeltagare. 

– Hon visade många bra knep, det var intressant, tycker Närpesborna Conny Laine och Niklas Ahlroos.

Sälköttspålägg till smörgåsen med kaffet, det ingick i kursen där – längst framme – bland andra Conny Laine, Finby och Niklas Ahlroos, Kalax deltog.

Ingendera av dem har ännu skjutit någon säl, men begreppet problemindivider är bekant för dem – det vill säga sälar som vittjar fiskeredskap på fångsten.

– Hittills har vi endast fångat säl med ryssja, säger Laine, som bor i Finby och brukar fiska i Nämpnäsvatten.

Liknande erfarenheter har Ahlroos som bor i Kalax. Han brukar delta i klövdjursjakt, men säljakt är ett framtida mål.

Han berömmer bland annat den del av kursen där Stefan Pellas berättade om provtagningen man kan göra på sälen, om trikiner man ska akta sig för med mera. 

Under pausen kunde kursdeltagarna bland annat bekanta sig med fångstredskap som används i säljakten.

Jaktchefen Stefan Pellas från Finlands Viltcentral Kust-Österbotten var kursens första föreläsare. Han berättade om lagstiftningen, om etiken i jakten och bakgrunden till hela projektet:

– Kunskapen om säljakt har hållit på att gå i graven eller falla i glömska, men målet är att bredda kunskapen igen. Numera tillåter ju myndigheterna oss att jaga säl och ta tillvara bytet, förstås förutsatt att man har jakträtt där man jagar.

Några fakta/tips om säljakt av Stefan Pellas

  • Jaktperioden sträcker sig från 16 april till 31 december.
  • Jaktkvoten på gråsäl i Kvarken-området är 350 stycken, kvoten Östersjövikare är 375.
  • Alla fällda sälar måste anmälas till myndigheterna inom tre dagar från att bytet fällts. Anmälan kan göras elektroniskt på Oma riista-tjänsten.
  • Gråsälen väger mellan 150 och 300 kilo, Östersjövikaren kring 100 kilo.
  • Gråsälen tittar ofta upp ur vattnet med hela huvudet, medan vikaren endast låter hjässan och ögonen synas.
  • En bra kikare är nödvändig vid säljakt.
 
Pellas betonade bland annat att jägaren ska ha sjövana, utöver själva jaktkunskapen. Han betonade också att man inte ska skjuta djur som man inte kan bärga, det som gäller vid all jakt.

Detsamma talade Anna-Carin Westling om. Hennes metod var att skjuta sälen på så grunt vatten att hon visste exakt var den sjönk, och hon for genast dit med båt för bärgningen. Om vattendjupet var större använde hon sig också av en undervattensdrönare.

– Vi får alla problem om sälar med skott i huvudet flyter i land, det ska vi absolut undvika. Alla byten ska tas om hand, och tar man inte hela sälen tillvara ska den del som inte används dumpas långt ute till havs, sa Westling. 

Det smakar mört och bra, säger Julia Kaskela om sälköttet. Hon är Kristinestadsbo och deltog i kursen om säljakt i Närpes.

Kursen i säljakt är en del av ett större projekt kring säl. Det kommer att bli fler kursdelar, bland annat  kring kötthantering och styckning.

Under kurskvällen i torsdags fick deltagarna också smaka på sälkött som hade grillats av Jens Sandström från Korsholm.

Kenneth Skriftvars med en äldre bok om säljakt. Han och Henrik Backa har skrivit en bok baserad på sina nutida säljaktserfarenhter, en bok de söker understöd för att publicera.

Men själva sälköttet kom från Närpesborna Kenneth Skrifvars och Henrik Backas frysboxar. 

– Vi skjuter säl på is, och det är annorlunda än säljakt på öppet vatten. Eftersom här finns så lite skärgård med klipphällar är säljakt på öppet vatten väldigt svårt, säger Skrifvars.

Han och Backa berättade också för kursdeltagarna om sina erfarenheter av jakten på is, som de ofta utför lite längre norrut i Kvarken än i hemknutarna.

Jakt på grålsäl och Östersjövikare är tillåten från mitten av april till årets slut och kvoten uppfylls sällan, så svårfångad är sälen. 

Projektet  genomförs av Österbottens Fiskarförbund i samarbete med Svenska Jägareförbundet, Finlands jägarförbund, Archipelago Pares r.f., Finlands Viltcentral och Ålands landskapsregering. Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet och medfinansieras av Aktiastiftelsen i Vasa.