Ann-Sofi Backgren vill fortsätta som vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet

NyhetsbildZoom
Ann-Sofi Backgren. Foto: Pressbild
Ann-Sofi Backgren från Korsnäs ställer upp för omval till vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Backgen som fungerat som Kvinnoförbundets vice ordförande sedan 2016 har under de senaste åren varit aktiv inom europeiska jämställdhetsprojekt. Hon har även lett Kvinnoförbundets internationella utskott. 

– Jämställdhet och ekonomisk tillväxt är tätt sammankopplade. Att starta, äga och driva företag har så här långt varit en typiskt manlig sysselsättning trots att det finns många goda undantag. Då det gäller entreprenörskap och kvinnor finns en stark utvecklingspotential eftersom ökningen av egenföretagare förväntas vara större bland kvinnor än bland män. Därför är det viktigt att integrera ett jämställdhetsperspektiv i företags- och affärsrådgivning, säger Backgren i ett pressmeddelande. 

"Då det gäller entreprenörskap och kvinnor finns en stark utvecklingspotential eftersom ökningen av egenföretagare förväntas vara större bland kvinnor än män."
Ann-Sofi Backgren
 

Enligt Backgren är det oerhört viktigt att säkerställa unga kvinnors möjlighet till företagande vid sidan om föräldraskap.

– Den växande andelen deltidsföretagare där man kombinerar anställning med eget företag har fått förhållandevis liten uppmärksamhet. Oftast är det just denna väg som är inkörsporten för många kvinnor. På senare tid har vi sett framväxten av företag inom digitalt entreprenörskap, såsom influencers och bloggare, där unga kvinnor finns i framkanten, säger Backgren.

Under Backgrens ordförandeskap i Österbottens förbunds jämställdhetsgrupp har Österbotten som ett av de första landskapen i Finland undertecknat den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå. 

Kvinnoförbundets årsmöte väljer nytt presidium söndagen den 24 mars.

Kommentarer

Nu gör han comeback på den politiska spelplanen

Nyhetsbild
Hans Ingvesgård gör korta promenader dagligen för att träna upp muskulaturen i benen. Här har han sällskap av barnbarnet Anton Viik. Foto: Mats Ekman
17 juni 2018: Hans Ingvesgård förs med ambulans till centralsjukhuset. 17 juni 2019: Ingvesgård är tillbaka på den politiska arenan och deltar i sitt första fullmäktigesammanträde på ett år. Ett år som patient inom vården har gett perspektiv. Nu har han mycket ”i pajazzon” som borde få komma ut.

Mest läst senaste veckan