Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Anders Österback är viceordförande i församlingsrådet. Zoom
Foto: Arkiv

Anders Österback är viceordförande i församlingsrådet.

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

I ett inlägg på Facebook skrev Kristinestads svenska församlings kyrkoherde Daniel Norrback nedsättande om prideparader. Han skrev också att homosexualitet är en perversion. 

Församlingens kaplan Markus Engström uttryckte i en insändare sitt stöd till Norrback och använde orden "söndriga och misslyckade" om homosexuella. 

Under sitt möte på onsdagen diskuterades uttalandena av församlingsrådet. Norrback är själv ordförande i församlingsrådet, och närvarade inte när uttalandena diskuterades. 

Viceordförande Anders Österback berättar om diskussionen. 

Annons
– Vi kom till slut fram till en ganska gemensam linje. Vi ser allvarligt på det som hänt och det är beklagligt, säger Österback.

Han fortsätter:

–  När det gäller Markus (Engström) är hans insändare polisanmäld och vi kan inte ta ställning då en polisutredning är på gång. Den har sin tid och vi måste se vad som händer. 

–  Vad gäller Daniel (Norrback) är det redan hos domkapitlet som har tagit ställning, och domkapitlet är överställd församlingsrådet. Vi kan inte gå in med repressalier eller bestraffning av en kyrkoherde. 

Han konstaterar också församlingsrådet måste respektera förfarandet som finns inom kyrklig förvaltning. 

– Vi kan inte över huvudtaget bestraffa. Om en tjänsteman gör ett tjänstefel för vi det till domkapitlet. Det har redan skett. Vi har bundna händer, det är domkapitlet som vidtar eventuella åtgärder. 

Församlingsrådet diskuterade uttalandena på sitt möte i onsdags.
Foto: Anders Eklund/Arkiv

Församlingsrådet diskuterade uttalandena på sitt möte i onsdags.Österback berättar att man nu kommer ha fortsatta diskussioner.

–  Vi kommer ha interna diskussioner med kyrkoherden så att vi får än ändring på beteendet. Det här förfarandet i sociala medier ser vi inte på med blida ögon. 

Och insändare då?

–  Vi tycker naturligtvis inte att det är bra. Men det är som sagt under polisutredning. 

Är det okej att tycka så här om man inte uttrycker det i sociala medier?

– Man kan inte ändra på en människas åsikter. Det har man rätt att ha, men man måste föra ut dem på rätt sätt. Som kyrkoherde har man ett stort ansvar för församlingen och det måste kyrkoherden respektera.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan