|

Laget som vill vara nära läsaren – Sydin bästa tidningen i sin klass

NyhetsbildZoom
Sydin fick första pris för Årets lokaltidning i klassen tidningar som utkommer två eller fler gånger per vecka. Chefredaktör Mats Ekman tog emot utmärkelsen. Foto: Helén Kurri
Tidningarnas Förbund utsåg Årets lokaltidningar på torsdagskvällen. Syd-Österbotten var bäst bland landets lokaltidningar som utkommer minst två gånger i veckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Som bästa lokaltidning som utkommer minst två gånger i veckan premierades Syd-Österbotten i Tidningarnas Förbunds Lokaltidningstävling.

– Det känns jättebra att få en sådan här utmärkelse. Det är resultatet av ett bra lagarbete, sade Mats Ekman, Sydins chefredaktör efter att Sydösterbottens egen lokaltidning korats som vinnare.

Juryn som bestod av journalistikstuderande, konstaterar att Syd-Österbottens visuella profil är inbjudande och gör läsandet till en behaglig upplevelse.

– Att en utomstående jury bestående av studerande i branschen tycker slutresultatet är bra känns förstås fint. Jag vill tacka alla, redaktionen, kundtjänsten, annonsförsäljningen och inhopparna. Alla gör ett bra jobb, sade Ekman.

Vad gör Sydin rätt?

– Vi är en utpräglad lokaltidning, vi satsar på det lokala, vill vara nära våra läsare och hoppas att läsarna ska känna att vi finns nära dem.

Juryn bedömde Sydins nummer som utkom 26 april i år. Artikelhelheten om valet av stadsdirektör beskrevs som särskilt journalistiskt förtjänstfull eftersom den behandlar ämnet ur flera olika synvinklar och samtidigt skickligt gör läsarna delaktiga.

Som tvåa i serien placerade sig tydliga, harmoniskt stiliga Alasatakunta, som lockar till läsning. Tredje pris gick till mångsidiga Nokian Uutiset, som låter ungdomarna komma fram.

Kalajokiseutu segrade i serien för tidningar som utkommer en gång i veckan. Enligt juryn lyckas Kalajokiseutu på alla delområden. Interaktionen med läsarna är utmärkt och tidningen lyfter fint fram innehåll i webbtidningen och på sociala medier. Tidningens visuella profil är glädjande originell.

Andra pris i serien gick till Ylöjärven Uutiset, som har ett levande språk och delaktiggör läsarna, i synnerhet ungdomar, på ett innovativt sätt. På tredje plats kom Tyrvään Sanomat, som är människonära, mångsidig och mångröstad. Ett hedersomnämnande gick till Pyhäjärven Sanomat, som förnyat sig djärvt och experimenterar fördomsfritt.

I webbtävlingen för endagstidningar segrade Siikajokilaakso, en aktiv lokaltidning med hembygdsstolthet och mod att ta ställning och utmana läsarna. Ett hedersomnämnande gick till hjärtliga och livfulla Kotiseutu-uutiset.

I webbtävlingen för tidningar som utkommer minst två dagar i veckan segrade mångsidiga Koillissanomat med sin starka växelverkan med ortsbor. Ett hedersomnämnande gick till Rantapohja, som är rakryggad och särpräglad på webben.

I juryn som utvärderade de tryckta tidningarna och webbtidningarna i Lokaltidningstävlingen satt 15 journalistikstuderande från yrkeshögskolan Haaga-Helia och två studerande inom kultur- och mediebranschen från yrkeshögskolan Metropolia. Juryns arbete handleddes av journalistiklektorerna Sari T Tiiro och Pekka Huolman från Haaga-Helia.

I lokaltidningstävlingen deltog 87 tidningar och 37 webbtjänster. Årets bästa lokaltidningar prisbelönades på Tidningarnas Förbunds evenemang "Stora Tidningsdagar" i Tammerfors den 1 november.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan