Kan bli underskott på spannmål i år

NyhetsbildZoom
Årets spannmålsskörd kommer att uppgå till 2,7 miljarder kilo, vilket är mindre än förbrukningen enligt naturresursinstitutet Luke. Det kommer således att uppstå ett underskott på inhemskt spannmål i år. Foto: Benita Kummel-Erikson
Torkan satte sina spår i spannmålsskörden, som blev betydligt mindre än normalt. Det mesta av inhemsk spannmål används till djurfoder.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Årets spannmålsskörd kommer att uppgå till 2,7 miljarder kilogram, enligt naturresursinstitutet Luke. Tre miljarder kilo är den årliga nationella förbrukningen och det kommer således att uppstå ett underskott på inhemskt spannmål i år.

Spannmålsskörden 2017 uppgick till 3,4 miljarder kilo. Av detta användes cirka två miljarder kilo till djurfoder. Av resten gick 400 miljoner kilo till kvarnindustrin för livsmedelsbruk, 300 miljoner kilo användes för mältning, 250 miljoner kilo reserverades för utsäde och 500 miljoner kilo gick på export.

Den största delen av exporten var havre, cirka 330 miljoner kilo. Utöver detta exporterades 90 miljoner kilo vete och 80 miljoner kilo korn.


Av spannmålen som odlades 2017 består 43 procent av korn och 30 procent av havre. Vete står för 24 procent och råg 3 procent. Rågskörden 2017 var för övrigt den största hittills under 2000-talet.

Spannmålsskörden har senast underskridit den inhemska konsumtionen skördeåret 2010–2011.

Men på grund av de goda skördarna 2007–2009 fanns det då över två miljarder kilo spannmål i lager.

Spannmålslagren nu uppskattas till cirka 450 miljoner kilo, enligt statistik från Luke.

Kommentarer

Docent i teologi Patrik Hagman: "Den stora frågan är hur vi ska se på Bibeln"

Nyhetsbild
Konservativas fördömande av homosexualitet har troligen andra förklaringar än trosuppfattning, anser Patrik Hagman som utbildar präster vid Åbo Akademi. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
Prästernas uttalanden om homosexualitet kan inte reduceras till en fråga om hyfs och pli, anser docenten i teologi Patrik Hagman. Frågan är om det ens handlar om tro.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan