Nu går det att söka renoveringsbidrag för föreningshus

NyhetsbildZoom
Pörtom ungdomsförening är en av de föreningar som tidigare fått renoveringspengar från Finlands hembygdsförbund. Foto: Arkiv/Jan Ola Klåvus
Finlands Hembygdsförbund meddelar att ansökningen om renoveringsbidrag för föreningshus har börjat. Förra året delade förbundet ut totalt 1,7 miljoner euro till 174 olika samfund i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Årets ansökan för renoveringsbidrag för föreningshus är nu öppen. Ansökningarna bör vara inne senast den 30 september 2018. Besluten delges under februari–mars 2019.

Bidraget är avsett för renoveringsarbeten och reparationer som gynnar lokalens användning, samt i syfte att bevara husens kulturhistoriska värde. Det här bidraget kan ansökas av samfund som äger ett föreningshus ämnat för öppen medborgarverksamhet.

Nytt i årets ansökan är möjligheten att ansöka om ett specialbidrag för att utföra en konditionsbedömning av föreningshuset.

Vid beviljandet beaktas husets kulturhistoriska värde samt behovet av samlingslokaler i området. En aktiv förening i huset ökar möjligheterna till bidrag.

År 2017 ansökte 237 samfund om renoveringsbidrag varav 174 beviljades. Finlands Hembygdsförbund delar ut stödet som ett statligt understöd på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet. Anslaget för bidragen reserveras i statens budget utifrån vinstmedlen från Veikkaus.

Anvisningar för hur man söker hittas här. Själva ansökningen hittar du på denna länk.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan