|

Det blev klen utdelning

Listan på statliga vägar som skulle må bra av ett ansiktslyft i form av förbättring och ny beläggning är lång – och längre blir den eftersom underhållet och nödvändiga nyinvesteringar släpar efter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

NTM-centralen presenterade i onsdags kartan över vilka vägavsnitt i de österbottniska landskapen som ska få ny asfalt eller annan beläggning i sommar. Ser man på Sydösterbotten räcker ena handens fingrar gott och väl till:

Ett: Skrattnäsvägen mellan Närpes och Kristinestad. Två: Kasa­bölevägen mellan Sideby och landskapsgränsen. Tre: Gamla Strandvägen i Molpe. Fyra: Tyvärr, mera finns det inte.

Det finns inga pengar reserverade för Strandvägen mellan Korsnäs och Molpe. Det kom som en otrevlig överraskning. I Korsnäs levde man i tron att saken var klar, men det byggde på en felaktig uppgift från vägdirektören och därmed får man leva ännu en tid med gropar och ojämnheter. Strandvägen är livligt trafikerad och viktig inte minst för pendlare.

Beläggnings­graden för asfalt­maskinerna blir låg i sommar.

Naturligtvis finns det många andra vägavsnitt som länge fått första hjälpen med lappningar och igenfyllda gropar och där väg­användarna nu känner uppgivenhet över det tilltagande förfallet. På vissa avsnitt är ny beläggning (vanligen en mix av gammal och ny asfalt och i rätt tunt skikt) nästan bara av kosmetisk art, eftersom grundproblemet är att hela vägkonstruktionen är i för dåligt skick, såsom fallet exempelvis är med delar av riksväg 8 mellan Lappfjärd och Ömossa.

Ett kapitel för sig är de många grusvägarna, där menföret ytterligare förvärrar läget.

NTM-centralen har i år anslag för att förnya beläggning på 250 kilometer i de tre österbottniska landskapen, jämfört med över 400 de senaste åren. Även om utfallet för Sydösterbotten är blygsamt bör man notera att asfaltmaskinerna på statliga vägar kommer att lysa helt med sin frånvaro i kustkommunerna mellan Korsholm och Karleby – såvida inte det dyker upp något tilläggsanslag. Och det är just det som man hoppas på, för de obetydliga anslagen nu späder ytterligare på den så kallade reparationsskulden.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Hoppas på tredje gången gillt – lämnar in ny anhållan om decimering av skarvstammen

Kristinestad-Storå fiskeområde gör en ny ansökan om att få bekämpa skarvarna i Sideby. De har ökat märkbart i sommar, konstaterar ordförande Bror Eriksson.

Nyhetsbild
Lokalt

Mera pengar behövs om filialbiblioteken i Töjby och Yttermark ska fortsätta

Närpes stad får en ny bokbuss i slutet av året. Tanken var att filialbiblioteken i Töjby och Yttermark samtidigt skulle dras in, men fullmäktige gick in för att de ska fortsätta. Nämnden för fri bildning anser fortfarande att de ska stängas eller så behövs mera pengar.

Nyhetsbild
Lokalt

OX2 vill bygga 300 meter höga vindkraftverk i Lappfjärdsområdet

OX2 planerar om sin vindkraftspark i Lappfjärd-Dagsmarksområdet och minskar antalet turbiner från 46 till 24. I gengäld höjs totalhöjden från 215 meter till 300. Rekordhögt, säger Anni Mikkonen på Finlands vindkraftförening.

Nyhetsbild
Lokalt

Redskapsgymnasterna måste flytta – ännu en gång

För två år sedan flyttade redskapsgymnasterna i Närpes till den hall i Finby där möbelaffären Masku senast verkade. Nu är de tvungna att flytta igen. Ett nytt företag ska snart ta i bruk deras del av hallen.

Mest läst senaste veckan