|

Österbottens förbund vill se krafttag mot vargen

NyhetsbildZoom
Fem vargar i en flock fångades på video av en viltkamera i Pörtom i mitten av januari. Fyra av dem fastnade även på stillbild. Foto: Viltkamera/Marina Haapaniemi
Vargarna måste effektivare skrämmas bort från tätorter med alla tillgängliga medel och uppgifter om vargstammen i regionen måste uppdateras för användas mer effektivt. Det anser Österbottens förbund som i ett ställningstagande ger förslag på hur man löser det rådande vargproblemet. Enligt landskapsdirektör Kaj Suomela vill förbundet att frågan tas upp på riksdags- och regeringsnivå.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Österbottens förbund har i ett ställningstagande formulerat förslag på tre åtgärder för att lösa vargproblemet i landskapet. Förbundet anser att åtgärderna ska vidtas så snart som möjligt. Ställningstagandet är ett resultat av aktiva diskussioner med ansvariga myndigheter.

– Ställningstagandet har redan en tid varit under planering från förbundets sida. Styrelsen tog upp vargfrågan redan på sitt möte för en månad sedan. Vi vill att den här frågan behandlas så fort som möjligt och att den tas på allvar, säger landskapsdirektör Kaj Suomela.

Den mest brådskande åtgärden enligt förbundet är att göra tröskeln högre för vargar att söka sig från skogen till tätorter och gårdsplaner. Det innebär att effektivt använda sig av alla tillgängliga medel, från att skrämma bort vargar till att utöva licensbelagd jakt i stamvårdande syfte. Det är också skäl att kritiskt granska på vilka kriterier undantagstillstånd för att fälla en varg beviljas.

Enligt Suomela bör utgångsläget vara att vargen hör hemma i naturen men inte i tätort.

– Åtgärderna borde leda till att vargen blir så pass skygg att den inte skulle komma nära platser där människor bor och vistas.

En annan åtgärd är att så snabbt som möjligt uppdatera uppgifterna om vargstammen, så att de åtgärder som behövs kan sättas in på lämpliga ställen.

För det tredje anser förbundet att man bör initiera en faktabaserad och resultatorienterad dialog och ett informationsutbyte mellan myndigheter, experter, politiker och invånare i landskapet. I ställningstagandet erbjuder sig förbundet att vara arrangör för ett sådant opartiskt diskussionsforum.

Dessutom vill förbundet att lagstiftningen ses över för att tillåta snabbare och effektivare åtgärder som förhindrar att vargen vänjer sig vid människor.

Landskapsstyrelsen godkände ställningstagandet på sitt möte i dag och beslöt att skicka det till myndigheter som ansvarar för frågor som gäller stora rovdjur. Enligt Suomela hoppas man från förbundets sida att vargfrågan tas upp på riksdags- och regeringsnivå.

– Ställningstagandet kommer att skickas till Jord- och skogsbruksministeriet, jord- och skogsbruksutskottet och alla riksdagsledamöter i Vasa valkrets, säger Suomela.

Kommentarer
|

Kaskö Energi får borgen för sanering

Nyhetsbild
Fjärrvärmebolaget Kaskö Energi föreslås få kommunal borgen för en sanering av stamledningen. Foto: Mats Ekman
Det kommunalägda fjärrvärmebolaget Kaskö Energi ska inleda en sanering av stamledningen. Staden ombeds gå i borgen för lån.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan