|

Lina Teir och Inger Ylikoski mottar utmärkelsen Fördomsfri föregångare

NyhetsbildZoom
Lina Teir och Inger Ylikoski är årets fördomsfria föregångare. Foto: Arkiv/Arash Matin/Anders Bergvik
Lina Teir från Kristinestad och Inger Ylikoski från Tjöck har valts till Fördomsfria föregångare av Röda Korset i Österbotten. Utmärkelsen delar ut till personer som modigt och fördomsfritt arbetar för att människor bemöts jämställt och med respekt och som bidrar till att människor känner ökad tillhörighet i det finländska samhället.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utmärkelsen delas ut årligen under veckan mot rasism i samband med kampanjen Mot Rasism till personer som jobbat för etnisk jämlikhet och offentligt talat om mångkulturalism, som bjudit in eller tagit med personer med invandrarbakgrund i sin verksamhet och gemenskap. Att främja positiva attityder och föra en öppen debatt som bygger på fakta är också centralt.

I år delar Röda Korset ut utmärkelsen till två personer, Lina Teir och Inger Ylikoski.

Lina Teir är mångkonstnär från Kristinestad och initiativtagare till den nationella kampanjen ”We see you”. Enligt motiveringen har kampanjen har på ett tacksamt sätt lyft frågor kring asylsökande, flyktingar och papperslösa till allmänhetens kännedom under de senaste åren. Kampanjen, som startade lokalt, spred sig snabbt till hela Finland och fick under årets efter startskottet många olika uttryck på teatrar, bland musiker, konstnärer och författare och hos allmänheten. Teir använder sina talanger som musiker och poet att lyfta och göra allmänheten medveten om orättvisor och för att uppmana till medmänsklighet. Förutom att höja medvetandet hos allmänheten har hon också personligen fungerat som stöd till många utsatta asylsökande och papperslösa.

Inger Ylikoski är nybliven medlem av Tjöck Röda Kors avdelning och hon brinner för ett mångkulturellt samhälle och förståelse mellan människor. I sin yrkesroll som diakonissa och i sin privata roll har Inger alltid stött arbetet för en tvåvägsintegration för flyktingar, asylsökande och ensamkommande ungdomar. Hon har i mer än ett års tid sett till att ett antal unga papperslösa haft kontinuerligt stöd, både psykologiskt och materiellt. Hon har samlat medel, hon har ringt både lokala myndigheter och ministerier för att utreda vad som gäller och hon har gett av sin privata tid och sina privata resurser för se till att ynglingarna alltid har ett kontinuerligt stöd.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan