|

Lina Teir och Inger Ylikoski mottar utmärkelsen Fördomsfri föregångare

NyhetsbildZoom
Lina Teir och Inger Ylikoski är årets fördomsfria föregångare. Foto: Arkiv/Arash Matin/Anders Bergvik
Lina Teir från Kristinestad och Inger Ylikoski från Tjöck har valts till Fördomsfria föregångare av Röda Korset i Österbotten. Utmärkelsen delar ut till personer som modigt och fördomsfritt arbetar för att människor bemöts jämställt och med respekt och som bidrar till att människor känner ökad tillhörighet i det finländska samhället.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utmärkelsen delas ut årligen under veckan mot rasism i samband med kampanjen Mot Rasism till personer som jobbat för etnisk jämlikhet och offentligt talat om mångkulturalism, som bjudit in eller tagit med personer med invandrarbakgrund i sin verksamhet och gemenskap. Att främja positiva attityder och föra en öppen debatt som bygger på fakta är också centralt.

I år delar Röda Korset ut utmärkelsen till två personer, Lina Teir och Inger Ylikoski.

Lina Teir är mångkonstnär från Kristinestad och initiativtagare till den nationella kampanjen ”We see you”. Enligt motiveringen har kampanjen har på ett tacksamt sätt lyft frågor kring asylsökande, flyktingar och papperslösa till allmänhetens kännedom under de senaste åren. Kampanjen, som startade lokalt, spred sig snabbt till hela Finland och fick under årets efter startskottet många olika uttryck på teatrar, bland musiker, konstnärer och författare och hos allmänheten. Teir använder sina talanger som musiker och poet att lyfta och göra allmänheten medveten om orättvisor och för att uppmana till medmänsklighet. Förutom att höja medvetandet hos allmänheten har hon också personligen fungerat som stöd till många utsatta asylsökande och papperslösa.

Inger Ylikoski är nybliven medlem av Tjöck Röda Kors avdelning och hon brinner för ett mångkulturellt samhälle och förståelse mellan människor. I sin yrkesroll som diakonissa och i sin privata roll har Inger alltid stött arbetet för en tvåvägsintegration för flyktingar, asylsökande och ensamkommande ungdomar. Hon har i mer än ett års tid sett till att ett antal unga papperslösa haft kontinuerligt stöd, både psykologiskt och materiellt. Hon har samlat medel, hon har ringt både lokala myndigheter och ministerier för att utreda vad som gäller och hon har gett av sin privata tid och sina privata resurser för se till att ynglingarna alltid har ett kontinuerligt stöd.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan