Metoo-kampanjen och den senaste tidens uppmärksammande av sexuella trakasserier speglades också när stadsfullmäktige i Närpes behandlade nästa års budget på måndagen. Skrivningar om att motverka trakasserier lyftes in på flera ställen i budgeten.

– Beredskap och verktyg finns, nu gäller det att ta tag i det konkreta arbetet och förebygga alla former av trakasserier, sa Marianne Nyqvist-Mannsén (SFP).

Hon fick medhåll av bland andra Gun Granlund (SFP), som ansåg att staden nästa år bör lyfta frågan på alla nivåer. När budgeten behandlades i detalj föreslogs formuleringar kring temat tas in bland målsättningarna för nästa år inom de olika sektorerna, och godkändes också.

Det gällde såväl stadens övergripande målsättningar som inom bland annat vården, skolan och fritidssektorn.

I övrigt gjordes bara två ändringar i budgeten. En gällde det nya systemet med så kallad hemsjukhusverksamhet med en ambulerande sjukskötare baserad vid HVC. Daniel Norrback (SFP) föreslog ett tillägg om att verksamheten ska fortsätta också efter att renoveringarna kring HVC är klara, och det godkändes enhälligt.

Den andra ändringen gällde en planerad investering i ett nytt sprinklersystem i Hilding Anders fabriksfastighet som ägs av staden. Det framkom på mötet att företaget inte behöver ett nytt system för 1,2 miljoner euro, utan klarar sig med 200 000 euro.

En hel del av diskussionen berörde just investeringarna, som nästa år uppgår till drygt 10 miljoner euro. Det framhölls att satsningarna kring HVC är nödvändiga med tanke på vårdreformen. Behovet av renovering eller nybygge för högstadiet berördes också.

I ekonomiplanen finns planeringspengar för 2019 och pengar för arbetet med start från 2020. Marianne Nyqvist-Mannsén framhöll att det är hög tid att skolbyggnaden åtgärdas och hoppades att både tidtabell och summor håller.

– Högstadiet är den enda skola där alla elever i staden går. Vi kan inte fortsätta att behandla eleverna i årskurserna 7–9 ojämlikt jämfört med årskurserna 1–6.

På första mötet efter årsskiftet är det tänkt att fullmäktige ska besluta om det blir ett nybygge eller en renovering.

Johanna Borg (SFP) sa att den ökande lånebördan de kommande åren är lite skrämmande.

– Driftsbudgeten skrämmer mig ännu mer, den bör hålla om vi ska göra investeringarna. Men vi investerar för att folk vill leva och bo här, sa hon.

Driftsbudgeten ökar med över en miljoner euro jämfört med årets budget. 0,9 miljoner av summan är personalkostnader, mest på grund av nya tjänster inom vården. Överskottet ska ändå bli 437 000 euro nästa år. Skuldbördan ökar med cirka sju miljoner euro.