Närpes markerar mot trakasserier

Nästa år ska Närpes stad hålla ett extra vakande öga på trakasserier beslöt fullmäktige i samband med budgeten. Några större ändringar i själva budgeten gjordes inte.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Metoo-kampanjen och den senaste tidens uppmärksammande av sexuella trakasserier speglades också när stadsfullmäktige i Närpes behandlade nästa års budget på måndagen. Skrivningar om att motverka trakasserier lyftes in på flera ställen i budgeten.

– Beredskap och verktyg finns, nu gäller det att ta tag i det konkreta arbetet och förebygga alla former av trakasserier, sa Marianne Nyqvist-Mannsén (SFP).

Hon fick medhåll av bland andra Gun Granlund (SFP), som ansåg att staden nästa år bör lyfta frågan på alla nivåer. När budgeten behandlades i detalj föreslogs formuleringar kring temat tas in bland målsättningarna för nästa år inom de olika sektorerna, och godkändes också.

Det gällde såväl stadens övergripande målsättningar som inom bland annat vården, skolan och fritidssektorn.

I övrigt gjordes bara två ändringar i budgeten. En gällde det nya systemet med så kallad hemsjukhusverksamhet med en ambulerande sjukskötare baserad vid HVC. Daniel Norrback (SFP) föreslog ett tillägg om att verksamheten ska fortsätta också efter att renoveringarna kring HVC är klara, och det godkändes enhälligt.

Den andra ändringen gällde en planerad investering i ett nytt sprinklersystem i Hilding Anders fabriksfastighet som ägs av staden. Det framkom på mötet att företaget inte behöver ett nytt system för 1,2 miljoner euro, utan klarar sig med 200 000 euro.

En hel del av diskussionen berörde just investeringarna, som nästa år uppgår till drygt 10 miljoner euro. Det framhölls att satsningarna kring HVC är nödvändiga med tanke på vårdreformen. Behovet av renovering eller nybygge för högstadiet berördes också.

I ekonomiplanen finns planeringspengar för 2019 och pengar för arbetet med start från 2020. Marianne Nyqvist-Mannsén framhöll att det är hög tid att skolbyggnaden åtgärdas och hoppades att både tidtabell och summor håller.

– Högstadiet är den enda skola där alla elever i staden går. Vi kan inte fortsätta att behandla eleverna i årskurserna 7–9 ojämlikt jämfört med årskurserna 1–6.

På första mötet efter årsskiftet är det tänkt att fullmäktige ska besluta om det blir ett nybygge eller en renovering.

Johanna Borg (SFP) sa att den ökande lånebördan de kommande åren är lite skrämmande.

– Driftsbudgeten skrämmer mig ännu mer, den bör hålla om vi ska göra investeringarna. Men vi investerar för att folk vill leva och bo här, sa hon.

Driftsbudgeten ökar med över en miljoner euro jämfört med årets budget. 0,9 miljoner av summan är personalkostnader, mest på grund av nya tjänster inom vården. Överskottet ska ändå bli 437 000 euro nästa år. Skuldbördan ökar med cirka sju miljoner euro.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan