De flesta ansökningar som årligen kommer in gäller bidrag för vård av byggnadsarvet. Bidragsprocenten har varit runt 20–30 procent enskilda bidrag har uppgått till några tusen euro och har beviljats för takreparationer eller fönster på byggnader som är kulturhistoriskt värdefulla.

Men byggnadsarvet är bara ett av många bidrag som man kan söka. Från NTM-centralen i Södra Österbotten kan man även söka understöd för miljövård i skärgården, utarbetande av skyddsplaner för grundvattenområden, avloppsvattenrådgivning i glesbygden, genomförandet av åtgärderna i vattenförvaltningsplanerna och havsförvaltningsplanen, restaurering av vattendrag, hantering av översvämningsrisker och användning av vattendrag för projekt i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten.

År 2017 understöddes i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten ett femtiotal miljöprojekt och den totala bidragssumman uppgick till dryga 700.000 euro.

Ansökningstiden för prövningsbaserade statsbidrag för år 2018 inom Miljöministeriets och Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområden pågår fram till den 30 november 2017.