Ska kultur vara något som bara finns, i hög grad sköts av frivilliga och kostar så litet som möjligt? Eller ska man genom olika former av stöd uppmuntra dem som orkar jobba ideellt för att de tycker det är viktigt att föra historia vidare och ta hand om det som berättar om gångna tider? Det är frågor som igen ställs i Kristinestad då ett förslag om att inrätta en tjänst som museiamanuens framförts.De unika gamla trähuskvarteren i stadskärnan lyfts ofta fram då Kristinestad marknadsförs. I ett flertal museer berättas stadens historia, ur olika vinklar. På landsbygden finns gamla österbottniska gårdar och bylandskap bevarade.

Varken museer eller gamla hus sköter sig själva. Regelbundet underhåll behövs för att byggnaderna inte ska förfalla. Det finns i de gamla kvarteren också mindre lyckade exempel på hur byggnader renoverats.

Museernas samlingar måste skötas, katalogiseras och olika urval av de många föremålen ställas ut. För det här behövs inte bara den tid och det arbete frivilliga utan att räkna timmar sätter ner. Det är också bra om det finns någon att bolla idéer med och rådfråga. Museiföremål kräver ofta både speciell förvaring och skötsel för att inte ta skada.När pengar saknades blev den dåvarande museichefen 2015 permitterad. Det drabbade också stadens eget museum Carlsro, där frivilliga trätt in så museet kunnat vara öppet sommartid.

Det här är några exempel på betydelsefulla uppgifter där en museianställd på olika sätt kan göra stora insatser. Vägledning då det gäller att söka bidrag av olika slag skulle också vara viktig. Jobb finns för en museisakkunnig men problemet är att det kostar. Nyttan kan tyvärr inte alla gånger bevisas med hjälp av kalkyler då de ekonomiska ramarna är snäva. Det är många gånger alltför lätt att bara se att det handlar om en utgift och glömma att vad den kan ge i utbyte.

Om en sakkunnig anställs är hen säkert glad om entusiaster, likt dem som nu jobbar, fortsätter engagera sig. Fler frivilliga är också välkomna med, det finns mycket att göra och många gånger hinner man bara med det nödvändigaste. Upprop och punktinsatser kan vara viktiga. I sommar har frivilliga till exempel städat parker i Kristinestad. </subheadline