Uppspikad skarv i Närpes hade dött av kvävning

Eviras utlåtande är klart: Den döda skarv som hittades uppspikad på ett kors i Närpes i slutet på augusti hade dött av kvävning eller drunknat i ett fiskenät.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var den 29 augusti som skarven hittades uppspikad på ett kors vid väg 67 mellan Pjelax och Kaskö. Det här var det tredje liknande fallet på kort tid i Österbotten.

Även den här gången bad polisen Livsmedelssäkerhetsverket Evira att utreda hur skarven dött och utlåtandet är nu klart: Skarven hade dött av kvävning eller drunknat i ett fiskenät. Enligt Evira var fågeln redan död då den spikades fast på korset.

Spikarna satt fast under hakan och under vingarna. Skarven hade inga spår av att ha blivit skjuten eller andra skador som skulle ha uppkommit medan den levde, konstaterar Evira.

Från polisens sida uppger man att det inte finns vare sig några nya uppgifter om gärningsman eller nya tips i ärendet.

Samtliga tre fall med upphängda skarvar utreds som naturskyddsbrott. Den första fågeln hittades i en skylt på Strandvägen i Nämpnäs, Närpes den 6 augusti. Den hade skjutits innan den hängts upp. Den andra skarven hittades hängande i ett trafikmärke på Strandvägen i Petalax den 26 augusti, tillsammans med en skylt med texten "Vi tar di! " (Vi tar dem). I sitt utlåtande konstaterade Evira att den hade skjutits med ett hagelgevär.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Klart budskap: "Dags att sluta ställa om klockan"

Mjölkbonden säger sig inte påverkas nämnvärt av att klockan ställs om men för skiftesarbetare kan det vara tungt. De Sydin pratat med delar åsikt: det är dags att sluta ställa om klockan.

Nyhetsbild
Lokalt

Problem med inomhusluft också i kommungården i Korsnäs

Det är inte bara boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs som har drabbats av problem med golven. Också i kommungården finns problem med golven. Det kan gå så att kommungården överges helt. Ett alternativ är att flytta förvaltningen till före detta kurscentret, men också ett nybygge kan bli aktuellt.

Nyhetsbild
Lokalt

Frågetecknen hopar sig kring finska församlingen - Herden mörklägger kandidatlista

Kristinestads finska församling vägrar fortfarande ge ut namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Det strider mot offentlighetslagen. Orsaken uppges vara att kompletteringar behövs. Men åtminstone två tongivande sannfinländska lokalpolitiker i Kristinestad är kandidater.

Nyhetsbild
Lokalt

Närpesman gav över 220.000 till Vasakvinna – som visade sig vara ekonomisk brottsling

I RÄTTEN. En 38-årig kvinna från Vasa åtalas för kreativa och rentav egendomliga ekonomiska brott. Och mitt i den värsta stormen lyckades hon få 220.000 euro av en man hon knappt kände.

Nyhetsbild
Opinion

Intressantare val väntar i Närpes

Ledare torsdag 20 september Nu finns ingredienser till att få fler att rösta i församlingsvalet i Närpes.

Mest läst senaste veckan