Uppspikad skarv i Närpes hade dött av kvävning

Eviras utlåtande är klart: Den döda skarv som hittades uppspikad på ett kors i Närpes i slutet på augusti hade dött av kvävning eller drunknat i ett fiskenät.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var den 29 augusti som skarven hittades uppspikad på ett kors vid väg 67 mellan Pjelax och Kaskö. Det här var det tredje liknande fallet på kort tid i Österbotten.

Även den här gången bad polisen Livsmedelssäkerhetsverket Evira att utreda hur skarven dött och utlåtandet är nu klart: Skarven hade dött av kvävning eller drunknat i ett fiskenät. Enligt Evira var fågeln redan död då den spikades fast på korset.

Spikarna satt fast under hakan och under vingarna. Skarven hade inga spår av att ha blivit skjuten eller andra skador som skulle ha uppkommit medan den levde, konstaterar Evira.

Från polisens sida uppger man att det inte finns vare sig några nya uppgifter om gärningsman eller nya tips i ärendet.

Samtliga tre fall med upphängda skarvar utreds som naturskyddsbrott. Den första fågeln hittades i en skylt på Strandvägen i Nämpnäs, Närpes den 6 augusti. Den hade skjutits innan den hängts upp. Den andra skarven hittades hängande i ett trafikmärke på Strandvägen i Petalax den 26 augusti, tillsammans med en skylt med texten "Vi tar di! " (Vi tar dem). I sitt utlåtande konstaterade Evira att den hade skjutits med ett hagelgevär.

|

Grannarna gratulerade nya riksdagsledamoten Anders Norrback med hembakat

Nyhetsbild
Grannen Gun Åbacka överräckte en pavlova med ett stort grattis till nya riksdagsledamoten Anders Norrback. Foto: Ann-Sofie Långvik
Det skramlar till i ytterdörren när Ingegärd och Gun Åbacka kommer för att gratulera grannen och nyblivna riksdagsledamoten Anders Norrback. Med sig har de en stor pavlova med frukt som tillbehör, vackert dekorerad och inslagen i cellofan. De är glada och stolta över Norrbacks valframgång.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan