Uppspikad skarv i Närpes hade dött av kvävning

Eviras utlåtande är klart: Den döda skarv som hittades uppspikad på ett kors i Närpes i slutet på augusti hade dött av kvävning eller drunknat i ett fiskenät.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var den 29 augusti som skarven hittades uppspikad på ett kors vid väg 67 mellan Pjelax och Kaskö. Det här var det tredje liknande fallet på kort tid i Österbotten.

Även den här gången bad polisen Livsmedelssäkerhetsverket Evira att utreda hur skarven dött och utlåtandet är nu klart: Skarven hade dött av kvävning eller drunknat i ett fiskenät. Enligt Evira var fågeln redan död då den spikades fast på korset.

Spikarna satt fast under hakan och under vingarna. Skarven hade inga spår av att ha blivit skjuten eller andra skador som skulle ha uppkommit medan den levde, konstaterar Evira.

Från polisens sida uppger man att det inte finns vare sig några nya uppgifter om gärningsman eller nya tips i ärendet.

Samtliga tre fall med upphängda skarvar utreds som naturskyddsbrott. Den första fågeln hittades i en skylt på Strandvägen i Nämpnäs, Närpes den 6 augusti. Den hade skjutits innan den hängts upp. Den andra skarven hittades hängande i ett trafikmärke på Strandvägen i Petalax den 26 augusti, tillsammans med en skylt med texten "Vi tar di! " (Vi tar dem). I sitt utlåtande konstaterade Evira att den hade skjutits med ett hagelgevär.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan