Enligt Harri Suokko, verkställande direktör för Anvia Telecom och regiondirektör för Elisa Österbotten, gjordes ett frekvensbyte av de svenska tv-kanalerna i mitten av maj i år, vilket har kunnat leda till att många sydösterbottningar som ser på svenska tv-kanaler via egen antenn (Svea-tv) haft problem med hackig och utebliven bild.

Antennmontör Kent Wägar från Pörtom har arbetat som Anvias återförsäljare sedan 2007, och har alltid meddelats flera veckor på förhand ifall något frekvensbyte skulle ske.

– I norra delen Österbotten har ett frekvensbyte gjorts nyligen, men det påverkade inte Sydösterbotten, där det senaste frekvensbytet gjordes i december 2015. Det är alltså inte möjligt att störningarna beror på något sådant, säger Kent Wägar.

Orsaken bakom kan istället vara den stora mängden frekvenser i luften – och ekonomi.

– Sist och slutligen handlar det om pengar. Det kostar att hålla igång linjen och man sparar så mycket man kan. Anvia/Elisa får inte heller ut någon information, antingen vill de inte prata om bekymren eller så vet de inte vad det är för bekymmer, säger Wägar.

Läs mera i tisdagens SÖ (1.8)