Jättetransport intar riksväg 8 på onsdag

NyhetsbildZoom
På ett massivt område i Ömossa, Kristinestad bygger EPV nu 34 kraftverk. Prislapp: 200 miljoner. De hann få statligt stöd. Foto: Linus Lindholm
I dag, onsdag ska delar till vindkraftsparken i Ömossa i Kristinestad transporteras från hamnen i Vasa. Det blir ett massivt transportled som kan orsaka trög trafik på riksväg 8.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Delarna transporteras till EPV:s vindkraftspark i Ömossa i Kristinestad. Transporten är ämnad att starta från hamnen någon gång på eftermiddagen och kan leda till att trafiken löper långsamt på riksväg 8 söderut från Vasa.

- Vi kan inte ännu ge en exakt tidpunkt för när ekipaget beger sig ut på vägarna. Det är också ett enormt projekt att lasta på delarna, säger Sami Kivelä, arbetsledare.

Redan sent på tisdag kväll ägde den första transporten rum.

Enligt Kimmo Saukkonen, projektplaneringsledare vid företaget Silvast som ansvarar för transporterna, har projektet krävt noggrann planering. Inga delar kommer att transporteras när trafiken är som livligast.

– Vi undviker både morgon- och den sena eftermiddagsrusningen av naturliga skäl. Vi kommer inte att köra mellan klockan sju och nio på morgonen och inte heller sent på eftermiddagen.

Rutten går enligt Saukkonen ut från hamnen via Myrgrundsbron till Sundom och sedan vidare till Malax där man sedan i Långåminne svänger ut till riksväg 8. Transporten kommer alltså inte att gå via Vasa centrum.

– Ekipaget kommer att hålla en hastighet på cirka 60-70 kilmeter i timmen. Det kommer att löpa smidigast på raka vägen från Långåminne till Kristinestad. Men det är som sagt att massivt ekipage.

Transporten är den första av flera som kommer att inta riksväg 8 fram till slutet av juli.

– Vi kommer att transportera delar fem till sex dagar i veckan. Det handlar om cirka 400 specialtransporter totalt för att delarna till alla kraftverk ska transporteras till Kristinestad, säger Saukkonen.

Totalt ska 34 vindkraftverk snurra i Ömossa vid den 2000 hektar stora parken vid årsskiftet.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan