Utrikesministeriet har gjort bedömningen att säkerhetsläget är svagt eller kritiskt i hela Afghanistan.

Löövi motiverar sin bedömning med talibanernas verksamhet och med att de internationella trupperna har minskats.

– De hänger ihop. Situationen kommer inte att förbättras.

FRK har just nu bara en finländsk arbetare i Afghanistan. FRK stöder internationella Röda Korsets och Röda Halvmånens vårdinsatser i landet.

Informerar stridande parter

Största delen av internationella Röda korsets verksamhet i Afghanistan sköts av Röda Halvmånen.

– Där finns helt klart områden där internationella arbetare inte kan röra sig, säger Löövi.

Landet är vidsträckt, och Löövi säger att många områden är sådana där det inte är förnuftigt att ha internationella arbetare. Afghanska Röda Halvmåne-organisationen sköter verksamheten i de områdena och har till exempel hand om första hjälpen och biståndsverksamhet.

I en del områden i Afghanistan meddelar man i förväg de stridande parterna var Röda Korsets fordon kommer att köra. Fordonen är tydligt markerade.

– Vi har inget annat skydd än det att vi har informerat stridsparterna om att de här fordonen som är märkta med röda korset och röda halvmånen är i Röda Korsets användning. Det har räckt väldigt bra, säger Löövi.

– Röda korset använder sig inte av beväpnade vakter eller kolonner. Vi förhandlar uttryckligen med de olika parterna om att man respekterar Röda Korsets uppgift.

Löövi påminner om att internationella Röda Korset har hållit kontakt med alla stridande parter i tiotals år. I en del områden har man förhandlat till exempel med talibanerna.