Svenska folkskolans vänner krönte på måndagen vinnarna i sin årliga Arvid Mörne-litteraturtävling för under 30-åriga unga. I år gällde tävlingen noveller. Första priset på 5 000 euro gick till 21-åriga Déa Solin, som erhöll ett hedersomnämnande i fjolårets tävling då det gällde att skriva dikter.

– Det känns förvånande men kul att få ett sådant här erkännande, säger hon.

Solin, som är uppvuxen i Jakobstad, studerar andra året på skrivarlinjen vid Skurups folkhögskola i Malmö.

Zoom

Déa Solin, 21, får första pris på 5000 euro i Arvid Mörne-tävlingen. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander


Hennes novell ”som en tonårsfilm på netflix med 2 av 5 stjärnor i betyg” handlar om en ung kvinna i hennes egen ålder.

– Jag har försökt sätta fingret på den rastlöshet och mållöshet ungdomen känner – med en hel del humor, säger Solin.

”En driven text som sveper läsaren från fest till Oslo för att det är i rörelse man överlever”, skriver prisjuryn i sina motiveringar.

Juryn, som består av författaren Mia Franck, författaren Peter Sandström och litteraturvetaren Maria Österlund, valde ut vinnarna bland sammanlagt 81 tävlingsbidrag.


”Småstadskänslan i Jakobstad när kreativiteten”

Också andra priset gick till en Jakobstadsbo som flyttat till Malmö, Quynh Tran. 28-åringen studerar psykologi vid universitet i Lund. Även han har hunnit delta i tävlingen tidigare.
Novellen ”VHS” vann honom 3 000 euro.

– Primärt handlar den om en barn och mor-relation ur ett barns perspektiv. Barn- och vuxenvärlden kolliderar. Det finns också en film som har en viktig roll, säger Tran.

Prisjuryn motiverar utnämningen med att berättelsen ”på ett igenkännande sätt beskriver det mysterium som öppnar sig, bit för bit, då vuxenlivet sipprar in i tillvaron”.

Trots att Solin och Tran bott i samma städer, träffades de först i samband med en vinnarintervju.

Är ni särskilt duktiga på att skriva i Jakobstad?

– Det kanske finns något med Jakobstad som gör att man vill något. Kanske det är tristessen som väcker en vilja att ta sig därifrån. Någonting med småstadskänslan. Vi har ju båda flyttat ganska långt, säger Tran.


En humorist som behöver sin deadline

Tredje priset på 2 000 euro gick till 24-årige Axel Åhman. Han kommer från Vörå men är bosatt i Helsingfors där han är i färd med att avsluta sina studier i journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan. Han säger att han alltid haft en passion för det skönlitterära men aldrig riktigt kommit till skott.

– Jag behöver en deadline för att pusha mig. När jag såg det skyltat och annonserat för den här tävlingen skrev jag för skojs skull några idéer och satsade på den här ena jag lämnade in.

Novellen ”Bastutronen” handlar om en ung man som är på en allmän bastu och plötsligt finner att det är han som har makten över värmen.

– Berättelsen följer hans funderingar kring hur han ska använda sin makt. Den behandlar teman som manlighet och märkliga saker som män gör i grupp, säger Åhman.

I prisjuryns motiveringar beröms ”Det avklädda läget och de grovt tillyxade replikerna levererade i komiska kast som fräser till som på ett överhettat bastuaggregat.”

Trots att det är första gången Åhman deltar i en skrivtävling är han ingen nybörjare när det gäller att skapa underhållande texter. Han är känd från tidigare via humorgruppen KAJ som han skrivit manus och låtar för. När Åhman sökte in till universitetet var han inriktad på att jobba på en tidning men möjligheterna vidgas hela tiden.

– Jag mår som bäst om jag får göra väldigt olika saker. Frilansande är inte så tryggt men jag tror det är det jag skulle trivas bäst med, kommentarer han sina framtidsplaner.


Hedersomnämnanden till Helsingfors och Åbo

Utöver de tre penningpriserna delade SFV ut två hedersomnämnanden. Det ena gick till Helsingforsbon Ida Kronholm för novellen ”Jag är 25 år och expansiv”, det andra till Åbobon Julia Mäkkylä för novellen ”Xiphophorus helleri”.