|

Yayamen, nu ska de tävla i e-sport

Här är YA:s e-sportlag Yayamen. Bakom skärmen från vänster: Rasmus Enholm, Bergö, Robin Strömfors, Tjöck, Jonathan Perälä, Rangsby och Jimmy Ekström, Korsnäs. Sittande Isak Jansson från Yttermark och Kevin Söderholm från Bergö.
Foto: Janne Smeds

Här är YA:s e-sportlag Yayamen. Bakom skärmen från vänster: Rasmus Enholm, Bergö, Robin Strömfors, Tjöck, Jonathan Perälä, Rangsby och Jimmy Ekström, Korsnäs. Sittande Isak Jansson från Yttermark och Kevin Söderholm från Bergö.

Robin Strömfors spelar Counter Strike ett par timmar varje kväll och förbereder sig nu inför tävlingen i Helsingfors, där e-sportlaget från YA i Närpes tävlar mot fem andra skolor.
Foto: Janne Smeds

Robin Strömfors spelar Counter Strike ett par timmar varje kväll och förbereder sig nu inför tävlingen i Helsingfors, där e-sportlaget från YA i Närpes tävlar mot fem andra skolor.

Gymnastikläraren Peter Siegfrids ser till att dataspelarna håller en fysisk och mentalt god form.
Foto: Janne Smeds

Gymnastikläraren Peter Siegfrids ser till att dataspelarna håller en fysisk och mentalt god form.

Den elektroniska sporten, e-sporten, är här för att stanna. Vid Yrkesakademins enhet i Närpes tränar man för fullt inför nästa vecka, då man ska tävla mot flera andra skolor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Datorn går varm vid Yrkesakademins enhet i Närpes. Normalt sett får man inte spela på skoltid, men denna gång är det undantag då man ska ta emot media.

Spelet heter Counter Strike, ett av de vanligaste spelen inom e-sport. Ett spel där man ska försöka skjuta sina motståndare och vinna. Det här spelet spelar Robin Strömfors från Tjöck cirka två timmar varje kväll.

– Iland går det bra och ibland går det sämre. Om jag får säga det själv är jag inte så jättebra på spelet, kanske mera helt okej, säger 19-åringen som studerar tredje året på datanomlinjen vid YA i Närpes.

I Counter Strike (bland spelarna kallat för CS) finns sjutton olika spelnivåer.

Annons
– Jag har varit uppe på den högsta nivån en stund men hölls inte länge där. Nu spelar jag på den tredjehögsta nivån, säger Strömfors.

Mindre stillasittandeElektroniska sporter, e-sporter, har blivit allt mer accepterade och tagna på allvar. För ett par år sedan tog tipsbolaget Veikkaus med sporten på sina vadslagningslistor. I vintras grundade fotbollsklubbarna SJK och Helsingfors IFK egna lag inom e-sport.

Allt fler spelar. Men samtidigt blir det allt mer stillasittande.

Det här är inte en bra kombination för människorna, i många fall ungdomarna, som spelar. Därför pågår ett projekt som koordineras av yrkesinstitutet Practicum och finansieras av Utbildningsstyrelsen på flera olika håll i Svenskfinland, bland annat vid YA:s enhet i Närpes.

Projektets namn är ”fysisk aktivitet och välmående genom e-sport”. I praktiken jobbar man för att spelarna ska må bra.

– Vi skapar inte spelare här, de finns redan. Vi försöker i stället se till att spelarna mår bra genom ökad fysisk aktivitet. Det är det som projektet går ut på, säger gymnastikläraren Peter Siegfrids.

Han fortsätter:

– E-sportare ska inte vara ett gäng med människor som sitter och dricker energidrycker och äter pizza varje kväll framför datorn. De ska vara friska människor som rör på sig och som både äter och sover bra.

Även mental träningDet är gymnastiklärarna Peter Siegfrids och Ove Ahlsund som håller i trådarna för projektet i Närpes. Deras uppgift är att se till att spelarna får bästa möjliga förutsättningar för att hålla på med sin sport – både fysiskt och mentalt.

– I praktiken går projektet ut på att vi ger e-sportarna bättre möjligheter. Det är bland annat frågan om simning, gym och innebandy – men även mental träning. En i gruppen som haft ont i ryggen menade att han blivit avsevärt bättre den senaste tiden, säger Siegfrids.

– Vi poängterar att det ska vara en balans i vardagen för att orka. Åtta timmar skola, åtta timmar fritid och åtta timmar sömn är idealet.

Siegfrids själv är en aktiv idrottare på fritiden och jobbar också som träningschef i fotbollsklubben Iskmo Jungsunds BK i Korsholm.

Sport eller inte?Han får ge sin syn på om e-sport kan kallas för sport eller inte.

– Efter mycket om och men får jag väl säga ja. Men det har tagit en tid att inse det. Inte behöver man alltid ha så hög puls för att något ska räknas som sport, säger Siegfrids.

Vid YA:s enhet i Närpes har man nyligen grundat ett eget e-sportlag. Det går under namnet Yayamen och består av totalt sex spelare.

En av dessa är Robin Strömfors, som har spelat Counter Strike sedan spelet kom ut år 2012.

Han har aldrig sysslat med någon annan idrott än e-sport. Han gillar projektet där man vid sidan om spelandet får röra på sig allt mer.

– Det är riktigt bra för annars skulle det inte bli mycket idrottande. Det är roligt att göra något annat än att sitta och spela.

Även han anser att e-sport numera kan betraktas som en sport.

– Man tävlar ju mot varandra och försöker vinna, precis som i vilken sport som helst, säger han.

På tisdag gäller det för Yayamen. Då ska all träning ge resultat vid en skolturnering i Helsingfors.

I turneringen deltar sex lag.

– Viktigast är att ha roligt om vi vinner någon match är det bara en bonus, säger Robin Strömfors.

E-sport

  • Tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler
  • Kan spelas via internet eller lokala nätverk
  • Det finns flera olika spel, däribland strategi- och sportspel
  • I de större tävlingarna kan prispotten uppgå i stora summor
  • I Finland finns ett tiotal spelare som är heltidsproffs
  • Inhemska spelbolaget Veikkaus har tagit med E-sport på sina vadslagningslistor
  • Den första tävlingen hölls redan 1972 och förstapriset var en årsprenumeration på en tidning

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan