|

Miljonresultat för HSS Media

NyhetsbildZoom
Svante Wahlbeck. Foto: Mikael Nybacka
Det österbottniska tidningsbolaget går bra trots utmaningarna. Fjolårsresultatet överträffade budget med över 100 procent och fortsatt kvalitetsjournalistik utlovas
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

HSS Media som ger ut Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten gjorde en rörelsevinst på 1,2 miljoner för fjolåret. Det är betydligt bättre än året innan, och 115 procent över budget.

Vd Svante Wahlbeck är mycket nöjd.

– Vi har lyckats på flera plan. Vi har både ökat försäljningen och sparat på kostnadssidan. Vår personal har gjort ett mycket gott arbete, säger Wahlbeck som lyfter fram gratistidningen Jeppis Weekly som en lyckad satsning liksom bloggportalen Seven Days.

Prenumerationsavgifterna har höjts en aning. Det har hjälpt upp bolagets resultat.

Svante Wahlbeck påpekar att man för Vasabladets del har infört ett uppskattat nyhetsbrev på den tidningsfria måndagen.

För Österbottens Tidnings del pågår en versionering av tidningen i en nordlig och en sydlig version, vilket har gjort att tidningen upplevs mer relevant.

Enligt Svante Wahlbeck behöver bolaget göra en viss vinst för att kunna satsa.

– Det gör att vi kan möta kommande utmaningar med nya offensiva satsningar.

Under året har nedgången i tidningarnas upplagor halverats. I december var prenumeranterna ändå nästan fyra procent färre än året innan, totalt 33 200 stycken.

Glädjande nog har e-tidningsprenumeranterna ökat med nästan 40 procent. De prenumeranterna utgör nu 10 procent av helheten, men ökningen väger alltså inte upp tappet på lite drygt 2 000 traditionella pappersprenumeranter.

– Det har betydelse för oss om Finlands ekonomi fortsätter utvecklas positivt. Men den måttliga upplagenedgången väntas fortsätta. Goda resultat i framtiden förutsätter därför nya digitala produkter, säger Svante Wahlbeck som alldeles särskilt nämner Foodly.fi, en sajt som lanseras inom kort och som man hoppas ska nå matintresserade också utanför Österbottens gränser.

Just i tider av stor osäkerhet och förändring måste det finnas medier som är vakna och följer samhällsutvecklingen. Det goda resultatet gör att vi kan fortsätta satsa.
Kenneth Myntti
Chefredaktör på ÖT


Även journalistiskt har HSS Media nyligen satsat och anställt fyra reportrar. Det gör att man både kan satsa på djup och bredd, enligt Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet:

– När vi är fler journalister finns också mer tid till undersökande journalistik och tidskrävande uppdrag utan att vi behöver prioritera bort annat som också är viktigt. I slutändan gynnar det prenumeranten.

Kenneth Myntti, chefredaktör på Österbottens Tidning, är inne på samma linje:

– Just i tider av stor osäkerhet och förändring måste det finnas medier som är vakna och följer samhällsutvecklingen. Det goda resultatet gör att vi kan fortsätta satsa.

HSS Medias personal kommer för första gången på mycket länge att belönas med en liten bonus.

HSS Media i siffror

  • HSS Media Ab har 120 anställda. Antalet har minskat. År 2015 var de 126. År 2014 var antalet 142.
  • 2016 års omsättning var 18,1 miljoner euro. År 2015: 17,4 miljoner, år 2014: 17,1 miljoner euro.
  • Inför årsskiftet fusionerades flera bolag till HSS Media Ab varför siffrorna inte är helt jämförbara. Koncernens rörelseresultat inklusive tryckeriet Botnia Print var 1,74 miljoner euro år 2016.
  • Mediebolaget ägs av Harry Schaumans stiftelse.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild
Lokalt

Hundratals hushåll utan el

UPPDATERAD Höststormen har orsakat elavbrott på flera ställen i Österbotten under lördagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Barn med separerade föräldrar får dela med sig av erfarenheter i ny stödgrupp

Alla skilsmässor behöver inte vara dramatiska men skilsmässor påverkar alltid de berörda barnens liv på ett eller annat sätt. I höst ska Korsnäsbarn med separerade föräldrar få sammanstråla för att få tips och lärdomar ur varandras erfarenheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Mest läst senaste veckan