Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Invånare vill krympa Bredåsens vindkraftspark – oro för buller och hur Vargberget påverkas

Ta bort två, sju eller alla… Bredåsens vindkraftspark kommer för nära bebyggelsen och kommer att förstöra boendetrivseln och den fina miljön kring Vargbergets fritidsområde. Så kan man summera åsikterna som invånare lämnat in.

Nyhetsbild

Myndigheter tar upp allt från vilt till tv-signaler

Vindkraftsparken kan påverka viltet, störa tv-, mobil- och radiosystem samt orsaka olägenhet för människor i området, framkommer i myndighetsutlåtandena.

Nyhetsbild

Stefan Wikman fortsätter som styrelseordförande i Harry Schaumans Stiftelse

Delegationens höstmöte och styrelsen har valt vem som ska styra i Harry Schaumans Stiftelse under 2021.

Spadealers bygger ut och köper tilläggsmark – "Det har blivit för trångt då vi ska montera"

Spadealers i Korsnäs, som främst bygger badtunnor, förstorar sin industrihall. Nu köper företaget också mera mark.

Nyhetsbild

Bästa året på tolv år för hamnen i Kaskö – "Med tanke på covid-19 kan vi vara mycket nöjda"

Medan trafiken på andra hamnar i Finland vek, tuffade Kaskö på mot ett nytt rekordår. 370 fartyg besökte Kaskö – 2030 ska de vara 900.

Nyhetsbild

Ny ägare till Hankkija-fastigheten i Finby – "Inga stora förändringar sker"

Den affärsfastighet på Högback industriområde i Finby där Hankkija verkar har fått ny ägare. Ägarbytet skedde vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Solenergi och vindkraft de mest populära energikällorna

Energiindustrins undersökning visar att en klar majoritet av finländarna vill ha mer solenergi och vindkraft.

Nyhetsbild

HSS Media fick coronastöd – "Gynnar våra prenumeranter"

Staten har delat ut coronastöd till medierna. HSS Media får 285 000 euro. Pengarna ska användas för journalisternas löner.

Nyhetsbild

Beslut om långsiktigt presstöd skjuts upp – coronastöd har redan beviljats

Även finlandssvenska mediehus fick coronastöd för att lappa hålen i sina budgetar. Men det långsiktiga förslaget dröjer.

Nyhetsbild

Nu blir personalchefen företagare på heltid: "Jag har alltid varit intresserad av juridik"

I över tjugo års tid arbetade Helena Holmlund inom den offentliga sektorn. Nu har hon sadlat om och har sin arbetsplats i hemmet i Finby. Hon valde för ett år sedan att helt och fullt satsa på sitt eget företag.

Nyhetsbild

NEK fixar transporten av coronavaccinet – "Minus 70 grader är inte krävande"

Idag sköts så gott som all Finlands läkemedelstransport i bilskåp tillverkade i Övermark. Lösningarna för hur coronavaccinet ska transporteras finns redan, säger styrelseordförande Tapani Koski vid NEK , expert på läkemedelstransport.

Nyhetsbild

Mätningar visar: Ljudnivån från Hedets vindkraftspark under gränsvärdet

De bullermätningar som gjorts i Hedets vindkraftspark i Övermark är klara. Två olika mätningar har gjorts och de visar båda att ljudnivån håller sig under gränsvärdet, uppger ägaren. Däremot har det varit problem med vissa maskiner där.

Nyhetsbild

Nya krafter tar över Engelqvists blomsteraffär – "Blommor är verkligen mitt liv"

Från nyåret blir det förändringar på Engelqvists blomsteraffär i Näsby. Per Göthelid fortsätter endast med begravningsbyrån medan nya krafter tar över blomsidan, som kommer att få en modernare touch.

Nyhetsbild

Ännu högre vindkraftverk på gång – kan bli upp till 290 meter höga på Bredåsen

Totalt 43 eller 44 vindkraftverk med en totalhöjd på 270 eller 290 meter. Det planeras för Bredåsens vindkraftspark öster om Svartbäcken. Om planerna förverkligas blir det här den hittills största – och högsta – vindkraftsparken i Närpes.

Nyhetsbild

Korsnäs kan få miljoner i skatteinkomster från havsvindpark

Nu drar planeringsprocessen igång för en vindkraftspark till havs utanför Korsnäs. Kommunstyrelsen i Korsnäs har gett klartecken. En vindkraftspark skulle kunna bidra med årliga miljonbelopp till kommunens kassa.

Nyhetsbild

Pörtomföretagare bygger solenergianläggning på åker

Då vårsolens första strålar träffar Pörtom kommer Stefan Tåg att ta vara på solenergin. Han bygger en egen solenergianläggning på en åker.

Nyhetsbild

Advokatbyrå öppnar filial i Kristinestad – "Vi har länge haft kunder från trakten"

Vid månadsskiftet öppnar advokatbyrå Harry Träskbäck sidokontor i Kristinestad – Skönt att komma tillbaka till hemknutarna igen, säger vicehäradshövding Anna-Maria Sjöblom.

Nyhetsbild

Dava Foods övertar äggpackeriet i Närpes – målet är utveckling säger vd

Närpes äggpackeris övriga ägare var eniga. Majoritetsägaren Dava Foods Finland köper verksamheten. Meningen är att trygga produktionen i en utmanande tid.

Nyhetsbild

Ingen corona hittad hittills – men nya budet är att varje minkfarm ska granskas

22 av 30 farmer har analyserats och samtliga är negativa. Men nu berättar Livsmedelsverket att varenda minkfarm i landet ska analyseras i vinter.

Ja till att planera vindkraft till havs i Korsnäs

Det blev grönt ljus i tekniska nämnden i onsdags för att inleda planläggning av en havsbaserad vindkraftspark utanför Korsnäs. Nu går frågan vidare till kommunstyrelsen.

Nyhetsbild

Kristinestad oroar sig för grundvattnet – och vill ha ny miljökonsekvensbedömning för planerad vindkraftspark

Uppdaterad. Kristinestad ömmar fortfarande över grundvattnet vid Bötombergen – trots att CPC Dagsmark redan placerat om vindkraftverken som planeras där.

Nyhetsbild

Kristinestad anställde teknisk direktör – återflyttare tar över chefsuppgifterna nästa år

Svårigheterna med att få en teknisk direktör till Kristinestad är lösta. Åtminstone för ett år framåt när Vörås tidigare förvaltningsdirektör flyttar hem igen.

Nyhetsbild

Forststyrelsen börjar planera vindkraft till havs – "Turbiner kan snurra utanför Korsnäs redan 2025"

De allmänna vattenområdena som förvaltas av staten måste aktiveras för att bli kvitt beroendet av fossila bränslen. Och så tjänar förstår Forststyrelsen en rejäl hacka på arrendeinkomster.

Nyhetsbild

Ny sportaffär öppnar i Närpes – "Regionen har väldigt aktiva och idrottsintresserade invånare"

Snart öppnar en sportaffär i Finby. Sortimentet blir brett och butiken saluför kläder och sportutrustning enligt årstid.

Nyhetsbild

Förslag: Majoritetsägaren börjar driva äggpackeriet – "Vi vill investera i Närpes"

Det är Närpes äggpackeris bolagsstämma som har sista ordet. Men styrelsens förslag är att äggpackeriets praktiska verksamhet nu övertas av majoritetsägaren Dava Foods Oy – som har planer på att investera i enheten i Närpes.

Nyhetsbild

Nu har det byggts klart i Kalax – "På köpet fick byn ett väldigt fint vägnät"

Det enda som återstår är en sista testrunda. Därefter är vindkraftsparken i Kalax helt färdigställd. Och produktionen är i redan i full gång.

Nyhetsbild

Här ska Revisol börja bygga när tillstånden är klara – återvinning ger nya jobb

Än så länge är det tomt och öde på den så kallade Ahopaja-tomten ett stenkast från djuphamnen i Kaskö. Men kanske redan i sommar är det liv och rörelse där. När vi har tillstånden i skick börjar vi bygga våra hallar, säger Revisols vd – och då ger materialåtervinning nya jobb i Kaskö.

Nyhetsbild

Nu kunde Bistro öppna i Korsnäs – "Coronaläget har lugnat ner sig lite"

Efter en månads fördröjning kunde Andreas Nylind på onsdagen öppna sin nya restaurang i Korsnäs kyrkby, men coronan spökar ännu. I dagsläget får endast tre fjärdedelar av kundplatserna fyllas.

Växthusföretag i Närpes försattes i konkurs

Två växthusföretag med samma ägarbas i Töjby har försatts i konkurs.

Nyhetsbild

Minkar coronatestas – "Vi har fått uppmaningar om att vara ytterst försiktiga"

På tre minkfarmer i både Närpes och Korsnäs ska testning genomföras på grund av coronaviruset. Om smitta påträffas kan beslut om att avliva djuren fattas. Farmaren Joachim Westberg har i så fall förståelse för att människans hälsa går före djuren.

Nyhetsbild

Rantakoski fortsätter som vd – och Kaskö är huvudkontor tillsvidare

Kari Rantakoski fortsätter som vd för Kas-Telineet – som behåller Kaskö som hemort. Men bland annat planerade skattehöjningar och annat som hotar försämra förutsättningarna gör att företagarna har övervägt att flytta huvudkontoret till en grannkommun.

Nyhetsbild

Kasköföretag växer genom fusion – bygger väderskydd av miljövänligare material

Kasköföretaget Kas-Telineet går samman med Telineurakointi RA. Resultatet är ett av landets största företag inom byggställningar och väderskydd.

Nyhetsbild

Forskare ifrågasätter om alla danska minkar måste avlivas – "Vi vet för lite"

Finländska forskare rekommenderar is i magen i fråga om hotet från det muterade danska coronaviruset. Kalle Saksela, professor i virologi vid Helsingfors universitet och en av dem som utvecklar ett finländskt vaccin, är inte orolig.

Nyhetsbild

Företag hyr hall för service och förvaring på Tähkä-området

Ett lokalt företag inom byggbranschen hyr in sig i en hall på Tähkä-området i Kaskö. Den används för service och förvaring.

Nyhetsbild

Livsmedelsverket granskar österbottniska farmer – "beredda avliva alla pälsdjur om smitta påträffas"

De danska minkarnas dystra öde kan ge ett lyft åt finländska minkfarmer, förutsatt att man lyckas hålla coronaviruset borta. Påträffas coronafall bland minkar i Finland avlivas alla djur på den farmen, uppger Livsmedelsverket.

Nyhetsbild

Energimyndigheten: Prishöjningarna på eldistributionen har varit skäliga

Eventuella prissänkningar är att vänta tidigast 2022. Regeringen överlåter ett förslag till ny energimarknadslag i november.

Nyhetsbild

Köpmannapar slutar med bensinstation – fastighetsägarens dotter kan bli vd

Efter tre år som köpmän på bensinstationen Neste i Kristinestad tackar företagarparet Saija och Henrik Ådjers för sig. Det blir en fortsättning. Fastighetsägarens dotter kan bli ny vd medan en föreståndare anställs för att sköta den dagliga verksamheten.

Nyhetsbild

Skattetoppen bland privatpersoner gläds åt företagens framgång – "Det finns inga snabba aktieklipp"

Skatteuppgifter SydösterbottenDe starka Närpesföretagen bidrar i allra högsta grad till stadens goda ekonomi, säger investeraren Bo Skogman. Han är själv en god skattebetalare som bidrog med 315 000 euro i skatter till det allmännas bästa 2019.

Nyhetsbild

Tronskifte i skattetoppen – madrassfabriken hade högsta beskattningsbara inkomsten

Skatteuppgifter Sydösterbotten. Närpes har företagen med högst beskattningsbar inkomst i regionen – nu är Hilding Anders etta på listan med en inkomst på snart fem miljoner euro. Som trea på listan i regionen återfinns ett välbekant Korsnäsföretag.

Nyhetsbild

I dag kommer skatteuppgifterna – här hittar du listan

I dag publiceras listan över fjolårets inkomster och skatter.

Nyhetsbild

Vindkraftspark utanför Sideby orsakade diskussion: "Landskapsförbundet borde göra om, göra rätt"

ÖSTERBOTTEN Österbottens förbund sade ja till ny havsplan, trots vindkraftsprotester från Kristinestad: "Vi har redan tillräckligt med möllor."

Nyhetsbild

Färgar hår med örter – ekofrisörerna blir allt fler

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Plötsligt gjorde Ann-Marie Sand slag i saken och utbildade sig till frisör. Tiden går fort när man har roligt, konstaterar hon. De senaste femton åren har hon jobbat med ekologisk hårfärg och sax som de främsta arbetsredskapen.

Nyhetsbild

Mikaela och Sofias vårdbolag fortsätter växa – "Under de här åren har det hänt mycket"

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Sofia Ek och Mikaela Wikman är duon bakom det privata vårdbolaget Din hjälp. De har gott om idéer och visioner.

Nyhetsbild

Malt och tandkrämsråvaror – RL-Trans levererar över 200 bulkprodukter till hela Europa

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. RL-Trans är ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse. Numera rullar bulklogistikföretaget med bas i Lappfjärd fram i så gott som hela Europa.

Nyhetsbild

Finländsk kummin har erövrat en tredjedel av världsmarknaden med sin rena kvalitet

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Vad har en tysk korv, en dansk akvavit och en indisk masala-kryddblandning gemensamt? Jo, alla innehåller kummin från Närpes.