Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Stora Enso har ny fabrikschef i Tjöck – hennes företrädare slutade efter knappt ett år

Den nya fabrikschefen vid Stora Enso Packaging i Tjöck tillträder i augusti.

Nyhetsbild

Kan man få bostadslån under studietiden och när har vi råd att få barn? – Matilda svarar på läsarnas frågor

Tidigare i sommar bad vi unga läsare ställa frågor om pengar till Matilda Hassel, projektledare för "En euro i taget". Nu svarar hon på dem i en fyrdelad artikelserie.

Nyhetsbild

När ska man börja pensionsspara? – Matilda svarar på ungdomars frågor

Tidigare i sommar bad vi unga läsare ställa frågor om pengar till Matilda Hassel, projektledare för "En euro i taget". Nu svarar hon på dem i en fyrdelad artikelserie.

Nyhetsbild

Så planerar du din ekonomi inför studielivet – Matilda svarar på ungas frågor

Tidigare i sommar bad vi unga läsare ställa frågor om pengar till Matilda Hassel, projektledare för "En euro i taget". I dag inleder vi en artikelserie där hon svarar på frågorna.

Nyhetsbild

Nu finns NTM:s kontorspersonal på tre våningar – högsta punkten bjuder på utsikt över Närpesslätten

Gammalt möter nytt vid NTM:s fabrik i Gottböle. I den nya kontorsbyggnaden sitter nu bland annat försäljare, konstruktörer och supportpersonal utspridda på tre våningar. Så småningom hoppas företaget kunna ta emot gäster i de nya lokalerna. Se bilder här.

Nyhetsbild

Karosseriföretaget växer i Tyskland – bygger ny produktionshall och anställer

NTM har växt ur sina lokaler i Tyskland, men vill fortsätta växa på den europeiska marknaden. I höst blir det byggstart för en ny hall.

Nyhetsbild

Nya rekord att vänta i Kaskö hamn – Tillväxten 19 procent under första halvåret

Kaskö hamn ser ut att gå mot ett nytt rekordår. Första halvåret visar tillväxt på 19 procent, jämfört med fjolåret som också var ett rekordår.

Nyhetsbild

Nu är de redo att betjäna kunder med gaffeltrucken – ny fabriksbutik har öppnat i Bäckliden

Ja-Ko Betonis betongstation i Bäckliden har varit igång i två års tid och har bland annat levererat all betong till vindkraftsparken i Kalax. Nu har verksamheten i Närpes utvidgats med en fabriksbutik.

Nyhetsbild

Elbilarna på stark frammarsch – privata bygger laddstation i Tjöck

Bilparken elektrifieras i rasande takt. Då behövs även fler laddstationer. Mellan Björneborg och Vasa är det ont om stationer – men tack vare tre lokala företagare blir det nu ändring på den saken.

Nyhetsbild

Ömossabaren stänger efter sommaren – inbrotten fick hyresgästerna bestämma sig

Som det nu ser ut kommer den anrika Ömossabaren att stänga efter sommaren. Ägarna hoppas hitta en ny hyresgäst eller någon som vill köpa fastigheten.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska satsar 20 miljoner på vindkraft i Norrskogen

NÄRPES Energibolaget Vasa Elektriska investerar nära 20 miljoner euro i vindkraftsparken i Norrskogen i Närpes. Därifrån ska bolaget få 140 gigawattimmar energi.

Nyhetsbild

Retex får ny vd och majoritetsägare – Rasmus Sigg lämnade uppdraget som vd

Uppdaterad. Renhållningsföretaget Retex i Pjelax har fått ny vd och majoritetsägare. Rasmus Sigg lämnar vd-posten och övergår till andra uppgifter inom företaget.

Nyhetsbild

Alko i Närpes får ny adress – "Nuvarande lokal något opraktisk"

En flytt väntar Alko-butiken i Närpes. Alko betjänar nu kunderna i en affärslokal i K-supermarket men småningom blir det en ny adress.

Nyhetsbild

Nya områden för vindkraft utreds – Granskar havet från Molpe till Sideby

Många vindkraftsparker har rest sig eller är under byggnad eller planering – och nu söker landskapet nya områden för vindkraft. Flera potentiella områden till havs och på land ska undersökas närmare i Sydösterbotten, bland annat i Sideby, Övermark och Pörtom.

Nyhetsbild

Ny operatör till Björnö hamn – "Ska starta verksamhet snarast möjligt"

Ett företag som är specialiserat på bulkgods etablerar sig i Kristinestad. Nu hyrs ett område vid Pohjolan Voimas djuphamn.

Nyhetsbild

CPC söker lov för högre kraftverk i Lappfjärd – "Markägare får dela på minst 700 000 per år"

CPC Finland söker nya bygglov för att kunna bygga vindkraftverk med 10 meter högre totalhöjd i Lappfjärd. Bolaget uppger att markägarna inom projektområdet får dela på minst 700 000 - 750 000 euro i arrendeinkomster per år.

Nyhetsbild

Femtedel av bankens vinst till ägarstiftelserna – som kunde ge 127 100 i bidrag

Närpes sparbank uppvisar en rörelsevinst på 1,21 miljoner euro för år 2021. En femtedel av vinsten delades ut i dividend till ägarna, sparbanksstiftelserna.

Nyhetsbild

Investeringsbeslut: 31 vindkraftverk byggs i Lappfjärd – ska ge pensionsfonder avkastning

Det tyskägda vindkraftsbolaget CPC Finland bygger sin hittills största vindkraftspark i Finland. Investeringsbeslutet värt 200 miljoner euro för 31 vindkraftverk i Lappfjärd är nu fattat.  En kapitalförvaltare blir ägare till parken, som ska ge europeiska pensionsfonder god avkastning.

Nyhetsbild

"Att prata om pengar ska inte vara pinsamt" – Matilda vill hjälpa andra unga med pengafrågor

UNG 21. Många tycker att man inte ska prata om pengar. Det vill Matilda Hassel ändra på. Sociala medier kan få oss att tro att alla har råd med allt, men verkligheten är en annan.

Nyhetsbild

Havsvindkraftspark utanför Korsnäs går vidare – fågelbeståndet och strömmingens lek granskas

Undersökningar med tanke på den planerade vindkraftsparken med 70-100 turbiner utanför Korsnäs har kört igång. Först görs fågelutredningar och inventering av strömmingens lek. Nu är planen att en del av vindkraftverken placeras längre ut tills havs.

Nyhetsbild

Markägare är nöjd: "Vi har väntat länge på det här"

Robert Kuuttinen från Bäckby är en av markägarna i den planerade vindkraftsparken i Norrskogen. Det blir en glad nyhet för honom då han får höra att projektet nu kommit så långt att investeringsbeslutet är fattat. Det har varit många turer i långdansen.

Nyhetsbild

EPV Vindkrafts vd: Norrskogen ska producera el ännu på 2050-talet

De turbiner som nu ska byggas i Närpes blir på 6 megawatt – vilket kan jämföras med dryga 3 megawatt i Lillkyro och Ömossa. Det har varit en hisnande teknologisk utveckling, säger EPV Vindkrafts vd Frans Liski – som förväntar sig att Närpesprojektet producerar el ända in på 2050-talet.

Nyhetsbild

Nu är det bestämt: EPV bygger vindkraftspark i Närpes – för över 100 miljoner euro

Närpes får sin fjärde vindkraftspark. EPV Vindkraft har fattat investeringsbeslut om Norrskogen-projektet, som betyder 17 nya vindkraftverk. Investeringen landar på ett niosiffrigt belopp.

Nyhetsbild

Elbolag köpte planerad vindkraftspark i Ömossa – nästa år är det tänkt att nio kraftverk ska resa sig

Elbolaget Ilmatar har köpt projektet Västervik vindkraftspark i södra Kristinestad och presenterar nu en tidtabell för när de nio vindkraftverken ska byggas.

Nyhetsbild

Ny landskapsplan kan placera turbiner längre ut till havs i Sideby – "Men stora avvikelser inte möjliga"

Vindkraftsområdet utanför Sideby-Skaftung kan möjligen flyttas längre ut i ny landskapsplan.

Nyhetsbild

Nu är de två kvar och snart ingen alls – Petri Hurri lämnar Kristinestad med goda minnen

Allt ska bort, vilket blir den nya vd:ns uppgift när Petri Hurri lämnar Pohjolan Voimas område i Kristinestad på måndag. Turbinsalen kan snart vara såld till en aktör från "närområdet".

Nyhetsbild

Expolitiker: Byarna avfolkas – kommunen borde satsa på förmånliga bostäder

Bostadsbristen är ett problem i Närpes, och då uttryckligen bristen på förmånliga hyresbostäder i byarna. Det är något väljare och kandidater vill åtgärda.

Nyhetsbild

Affärsmannen såg potentialen på Björnön – köpte ytterligare snart 20 hektar mark av PVO

PVO-Lämpövoima har sålt byggnader och markarealer på Björnön. Nu förs även förhandlingar kring den 5 000 kvadratmeter stora turbinsalen där en affär kan vara nära förestående.

Nyhetsbild

Kristinestad anställde ICT-planerare

Tre personer sökte jobbet som planerare vid den nyinrättade ICT-avdelningen i Kristinestad.

Kristinestad anställde ekonomisekreterare

Nio personer var intresserade av att jobba som ekonomisekreterare i Kristinestad. Nu har stadsstyrelsen gjort sitt val och fastställt lönen.

Nyhetsbild

Lottovinst på 1,2 miljoner spelades i Kristinestad – "Det här har jag väntat på i 30 år"

Lördagens huvudvinst på Lotto, 1,2 miljoner euro, spelades på R-Kiosken i Kristinestad. Ännu har ingen vinnare hört av sig till Veikkaus. Köpmannen är glad – en storvinst brukar öka omsättningen.

Nyhetsbild

Nya chefen på Närko joggar med Mannerheim och talar ”taxikinesiska”

Han har bott i Helsingfors, Barcelona och Shanghai. Nu återvänder Mikael Louhi till Kaskö då han tagit över som chef för familjeföretaget för Närko Group i Närpes, i tredje generationen.

Nyhetsbild

Krögarpar tar över Pavis för tre år framåt – "En fantastisk plats och möjlighet"

Nu är det klart vem som driver sommarrestaurang Pavis i Kristinestad tre år framåt – och det blir en återgång till klassisk Pavismat.

Nyhetsbild

Mats Ekman slutar som chefredaktör för Sydin: ”Ingen dramatik bakom beslutet”

Tidningen Syd-Österbotten kommer att få ny ansvarig utgivare. Nuvarande ansvarige utgivaren Mats Ekman återgår till ett jobb han haft förr.

Nyhetsbild

Tony byter montörsjobbet mot sjön – nu ska han rensa stränder från sin nybyggda pråm

Efter 33 år i och under lastbilar ville Tony Nyholm ha något nytt. Det blev ett sprillans nytt mudderverk med två grävmaskiner och bogserbåt.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem som river Öjvind – men betongfundamentet ser ut att bli kvar

Samma företag som river Pohjolan Voimas kraftverk i Kristinestad kommer att riva Öjvind i Nämpnäs.

Nyhetsbild

Finlands Havsvind träffade politiker och tjänstemän – Gavs i uppdrag se över möjligheten flytta turbiner längre ut

UPPDATERAD. Skulle en flytt av turbinerna längre ut till havs stilla motståndet? Finlands havsvind diskuterade möjligheten med politiker- och tjänstemän i Kristinestad.

Nyhetsbild

Närpes fjärrvärme välkomnar skattelättnad – "Vi får billigare bränsle på det sättet"

Närpes fjärrvärme vinner cirka 50 000 euro per år då regeringen höjer gränsen för skattefri användning av torv som bränsle.

Nyhetsbild

Ny planering igång för åtta vindkraftverk i Korsnäs

För andra gången har planläggningen av Poikel vindkraftspark i Korsnäs inletts. Processen tas om på grund av jäv under beslutsgången i den första omgången. Också nu planeras för åtta vindkraftverk.

Nyhetsbild

Liljedal om försäljningen: Tid att låta yngre krafter ta vid

Dan Liljedal har varit företagare och chef sedan han grundade Dama Consulting 1987.. Nu tycker han det är tid för yngre krafter att driva verksamheten.

Nyhetsbild

Bokföringsbyrå i Närpes såld till Jakobstadsföretag – "Är ett intressant område för oss"

Uppdaterad. Tidigare i år fick bokföringsbyrån Best Accounting med kontor i Närpes och Lappfjärd ny ägare. Nu sker en ny företagsaffär, då en bokföringsbyrå i Närpes blir en del av ett Jakobstadsbolag – som ser möjligheter att växa i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Lappfjärds Potatis fick bygglov för utbyggnad

Lappfjärds Potatis i Dagsmark utvidgar industrihallen med nästan 1 000 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Antalet arbetslösa minskar mest i Närpes och Kristinestad

Antalet arbetslösa fortsatte minska i mars, jämfört med samma period för ett år sedan. Störst minskning hittar vi i Närpes och Kristinestad.

Nyhetsbild

Emina Arnautovic lämnade SFP-jobbet – nu fokuserar hon på integrationsfrågor

Emina Arnautovic har sagt upp sig från jobbet som verksamhetsledare på SFP:s kretskontor i Österbotten. Nu jobbar hon med det som hon brinner för som person och som förtroendevald.

Nyhetsbild

De hoppas ny kurs ska råda bot på bristen på simhallsövervakare: ”Vi har riktigt svårt hitta personal”

Både i Kristinestad och i Närpes råder en stor brist på simhallsövervakare. Det här kan leda till begränsade öppettider.

Läs Sydin digitalt i fyra månader för 25 €

Normalpris 47,60 €

Hämta erbjudande