Korsnäs

Storstryk för KoFF i Karleby: ”Bästa laget vi har mött”

KPV Akatemia gav inte Korsnäs FF några stora chanser i onsdagens möte på konstgräset i Karleby.

Nyhetsbild

Sju från Sydösterbotten i nya Folktinget – där Samlingspartiet ökar sitt inflytande

Nu är det officiellt fastställt vilka som får plats i Folktinget. Sydösterbotten får sju representanter från tre olika partier.

Nyhetsbild

Nya områden för vindkraft utreds – Granskar havet från Molpe till Sideby

Många vindkraftsparker har rest sig eller är under byggnad eller planering – och nu söker landskapet nya områden för vindkraft. Flera potentiella områden till havs och på land ska undersökas närmare i Sydösterbotten, bland annat i Sideby, Övermark och Pörtom.

Nyhetsbild

Antalet arbetslösa fortsätter att minska – i maj var 322 utan jobb i regionen

Antalet arbetslösa fortsatte minska i maj, jämfört med samma period för ett år sedan. Störst minskning hittar vi i Närpes och Kristinestad.

Nyhetsbild

Stor andel trafikskador inträffar på parkeringsplatser – över 60 procent i Korsnäs och Närpes

Kollisioner på parkeringsplatser med skråmor som följd är de vanligaste trafikskadorna som bilförare råkar ut för. I Österbotten är Korsnäs och Närpes de orter där störst andel trafikskador inträffar på just parkeringsplatser. I de båda kommunerna rör det sig om över 60 procent av alla trafikskador.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Skriftskola på läger nyhet i Närpes – inbrott och stölder i Kristinestad

Ur Historiska arkivet vecka 24/1971. Skriftskola på läger är en nyhet i Närpes, Övermark fick café ett resand resandehem och fler stölder i Idyllen. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 16–19.6.1971.

Nyhetsbild

Sprinkler sprang läck i Korsnäs kyrka – ledde till omfattande skador

I början av året inträffade ett läckage i rätt nyrenoverade Korsnäs kyrka, som ledde till omfattande skador. De har åtgärdats på försäkringsbolagets bekostnad.

KoFF II blev av med segern efter protest – ”Måste lära oss av detta”

Korsnäs FF II segrade enkelt mot Jurva-70 förra veckan. Men efter protest blev laget av med segern.

Nyhetsbild

Färre kvinnor i våra fullmäktige – "Det är klart det är problematiskt"

I Korsnäs och Kristinestad minskar andelen kvinnor i nya fullmäktige och ligger under landets genomsnitt. Närpes behåller samma fördelning som i valet 2017 – och är över medeltalet i hela Finland, där nu 40 procent av de invalda är kvinnor.

Nyhetsbild

KoFF tappade ledning till klar förlust: "Oavgjort hade varit rättvist"

Korsnäs FF tog ledningen tidigt men tappade sedan allt i andra halvlek mot förmodade topplaget FC Kiisto.

Nyhetsbild

Han ordnar egna volleybollturneringar – "Ibland kan det gå lite hett till mellan lagen"

Hallå där... Kraiwit Östman, som ordnar volleybollturneringar. På lördag är dags för en turnering på Fagerös beachvolleyplan i Rangsby.

Träavfall, betong och tegel får lagras i Korsnäs

Det är fritt fram att lagra och flisa träavfall samt sålla jord på ett område i Korsnäs. Samma företag har fått grönt ljus för krossning och lagring av betong- och tegelavfall i området.

Nyhetsbild

SFP förlorade sitt monopol i Korsnäs – Anna-Lena Kronqvist kvar på tronen som röstdrottning

KORSNÄS Beslutsfattarna i Korsnäs kommer inte längre från bara ett parti. SDP tog två mandat, men SFP fortsätter i majoritet.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Scräpicus Sopicus och Scramlicus Bullricus på scen när Närpes Teater uppför miljöpjäs

Ur Historiska arkivet vecka 23/1971. Närpes teater uppför miljöpjäs för barn, brandkåren redo för en torr sommar och tjöckpojkar framgångsrika orienterare i Tammerfors. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 8–12.6.1971.

KoFF tappade tvåmålsledning i Lappo: ”Vi är nöjda ändå”

Korsnäs FF övertygade i seriepremiären mot Kaskö IK. Men mot serienykomlingen fick man det svårare.

Korsnäs ger stipendium till två studerande

Två studerande beviljas stipendium ur Korsnäs kommuns stipendiefond. Det gäller för vårterminen.

Nyhetsbild

Vargarna har fått fler ungar än tidigare – god tillgång på föda gynnar dem

De kända vargreviren i Närvijoki-Pörtom, Jurva och Storå existerar fortfarande. Och vargarna har ökat i antal, visar Naturresursinstitutet Lukes beräkning över vargförekomsten från mars i år. God tillgång på föda gör att valpningen har lyckats bra också i våra trakter.

Barnskötare vald i Korsnäs

En barnskötare har valts till småbarnspedagogiken i Korsnäs. Arbetet är på halvtid.

Nyhetsbild

Månen gled in framför solen – partiell solförmörkelse syntes också i Sydösterbotten

På torsdagen inträffade en partiell solförmörkelse som även kunde skådas i Sydösterbotten. Tidig eftermiddag kröp månen in mellan jorden och solen och täckte en del av ljusklotet.

Nyhetsbild

Havsvindkraftspark utanför Korsnäs går vidare – fågelbeståndet och strömmingens lek granskas

Undersökningar med tanke på den planerade vindkraftsparken med 70-100 turbiner utanför Korsnäs har kört igång. Först görs fågelutredningar och inventering av strömmingens lek. Nu är planen att en del av vindkraftverken placeras längre ut tills havs.

Nyhetsbild

Föreningar i Korsnäs delar på 32 000 euro – idrotten får mest

Föreningar i Korsnäs har fått verksamhets- och driftsbidrag av kommunen. I år är bidragssumman 32 000 euro. Den största potten går till idrottsföreningar. Här är de som får bidrag.

Nyhetsbild

Fler förhandsröster i Närpes och Kristinestad – varannan gäller i Kaskö kan Ulla konstatera

Varannan i Kaskö, var tredje i Kristinestad, var fjärde i Närpes –men bara var sjunde i Korsnäs. Det är stor kommunvis skillnad i intresset för förhandsröstning, en möjlighet som avslutades på tisdagskvällen. Och många passade på just i dag.

Nyhetsbild

Får slant för att ordna gratis hobbyverksamhet för barn – 115 000 euro till Sydösterbotten

Regionförvaltningsverken har beviljat 235 kommuner totalt 17 miljoner euro för att genomföra den så kallade Finlandsmodellen för hobbyverksamhet. De sydösterbottniska kommunerna finns med på listan över mottagare.

Nyhetsbild

I dag är det sista chansen rösta på förhand – det har redan nästan 4 000 gjort

I dag är det sista chansen att rösta på förhand. Närpes har redan en högre andel förhandsröstare än i valet 2017.

Nyhetsbild

Tio kändisar tipsar om aktiviteter och ställen i Österbotten

Besök en sandstrand eller ett sommarkafé med oslagbart goda kanelbullar. Varför inte ta med familjens yngsta till en österbottnisk savann eller stiga in i byggnader där historiens vingslag fortfarande fläktar?

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Nejdens första betongstation startade i Finby – och nybygge i Kstad reglerar värmen med toppmodern termostat

Ur Historiska arkivet vecka 22/1971. Ny betongstation kan producera 12 kubikmeter betong i timmen, moderna värmereglerare installeras i nytt hus på Varvsbacken och kurscentralen i Korsnäs uppfyller inte kraven på elevantal. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–5.6.1971.

Nyhetsbild

Här är de som fått examen på Yrkesakademin i vår

UPPDATERAD. Här är namnen på de som utexaminerats från Yrkesakademin våren 2021. Sydin publicerar de som tagit examen på enheten i Närpes och de med hemort i Sydösterbotten från de övriga enheterna.

Nyhetsbild

Korsnäs FF körde över Kaskö IK – redan efter en halvlek var matchen över

Efter första halvlek var det sydösterbottniska division 3-derbyt över. Korsnäs FF var klart bättre än Kaskö IK.

Nyhetsbild

KKC-matsal får ny huvudingång då den blir kommungård

Nu är huvudritningar utarbetade och godkända för den nya kommungården i Korsnäs. Den största förändringen utåt märks på fasaden mot norr då den före detta KKC-matsalsbyggnaden ändras om till kommunkansli.

Nyhetsbild

Både kandidater och väljare i Sydösterbotten bestämda: "Rör inte köttet i skolmaten"

Fler köttfria dagar i skolbespisningen väcker inget jubel bland kandidater och väljare i Sydösterbotten. Starkaste motståndet finns i Närpes.

Nyhetsbild

Upptäck Österbotten och upplev sommaren på cykeln – se vår lista på cykelrutter

Längs krokiga grusvägar, förbi grönskande ängar i nerför- och uppförsbackar. Låt dig inspireras av urvalet cykelrutter för alla typer av cyklister.

Nyhetsbild

Katten Boris blev skadskjuten i Harrström – en tass måste amputeras

För två veckor sedan kom katten Boris i Harrström hem och var skadad. Veterinären kunde konstatera att katten blivit skadskjuten. Ägarna Sandra Westerlund och Hugo Mylläri är upprörda över att dylikt kan hända mitt i byn.

Nyhetsbild

Nu har 18 procent röstat i Kaskö – men bara 4 procent i Korsnäs

Förhandsröstningen i kommunalvalet är inne på dag sex och när klockan slog 14 på måndagen hade 1 517 personer skridit till en valurna i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Brett stöd för gratis p-medel bland kandidater i Sydösterbotten

Förslaget att kommunen ska dela ut gratis preventivmedel till ungdomar under 20 år har brett stöd bland kandidaterna i Sydösterbotten. Starkast är stödet i Kristinestad, som redan följer rekommendationen, och svagast i Korsnäs. Uppdaterad.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Kristinestad redo byta mellanskola mot högstadium – och Juth ny borgmästare i Kaskö

Ur Historiska arkivet vecka 21/1971. Övergången till grundskola kommer inte inverka negativt på skolbarnens utbildning, försäkrar Kristinestad, Ulf Juth valdes till borgmästare i Kaskö och många barn anmälda till Närpes barnträdgårdar. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 25–29.5.1971.

Janne Smeds: Det krävs bra insatser om man vill till övre slutserien

Klart för avspark i division 3. Sporting, Kaskö IK och Korsnäs FF vill alla vara bland de sex bästa. Då måste lagen lyckas bra under den korta grundserien.

Nyhetsbild

Ny tränare, nya spelare och nytt samarbete – i Korsnäs FF är det mesta nytt i år

Klart för avspark i division 3. Korsnäs FF har en ny tränare, flera nya spelare och ett historiskt samarbete med Vasa IFK. Det här ska ta laget till nya höjder.

35 studerande får Silverbergs stipendium – se listan här

35 studerande från Korsnäs uppfyller kraven och får stipendium ur Silverbergs stipendiefond för vårterminen. Se listan på mottagarna här.

Nyhetsbild

Flitiga förhandsröstare i Kaskö – där har 11 procent redan röstat

När klockan slog 12 på fredagen hade 876 sydösterbottningar förhandsröstat i kommunalvalet. De flitigaste väljarna i Sydösterbotten finns i Kaskö.

Fyrens talang löpte landsårsbästa

För tillfället är IF Fyrens talang etta i landet på 2 000 meter.

Nyhetsbild

Amanda yngsta kandidaten i Korsnäs: "Många ungdomar säger att de inte har tid för politik"

I Korsnäs är det Amanda Åkersten, 22, som drar ner medelåldern på kandidaterna. Hon är den enda under 30 som ställer upp i kommunalvalet.

Nyhetsbild

Många ungdomar ställer upp i Närpes – men de kan räknas på ena handens fingrar i Kristinestad och Korsnäs

Närpes har den yngsta kandidatbuketten i kommunalvalet – var femte som ställer upp är yngre än 30 år. I Kristinestad och Korsnäs är andelen bara tre procent. Kaskö i sin tur har den högsta medelåldern.

Nyhetsbild

Besvär mot aktieköp i Molpe Strömmen är ogrundat, anser kommunstyrelsen

Besväret mot Korsnäs kommunfullmäktiges beslut om inköp av aktier i fastighetsbolaget Molpe Strömmen ska i sin helhet förkastas som ogrundat. Det anser kommunstyrelsen i sitt utlåtande över ett besvär inlämnat av Bengt Back.

 

Nyhetsbild

Lista: Här kan du förhandsrösta i Sydösterbotten

I dag den 26 maj, inleds förhandsröstningen och pågår till och med tisdagen den 8 juni. Här kan du se var de allmänna förhandsröstningsställena finns i Sydösterbotten.

Arbetslösheten har halverats i Kristinestad på ett år

I april fortsatte arbetslösheten att minska i Österbotten jämfört med samma period i fjol. Sydösterbotten (Kaskö, Kristinestad och Närpes) hade den lägsta arbetslöshetsgraden på 3,7 procent.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson träffade väljare – "Starkt kandidatfält framför allt i Närpes"

På grund av corona är det över ett år sedan Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson har kunnat besöka olika orter. Nu, då läget lättat och det på nytt är möjligt att röra sig bland folk, var Närpes en av de första platser hon besökte inför kommunalvalet. På måndagen mötte hon väljare vid valstugan på torget i centrum.

Nyhetsbild

Närpes gymnasium har bästa studentpoäng i Sydösterbotten

Närpes gymnasium klarade sig bäst i studentskrivningarna av de svenskspråkiga gymnasierna i Sydösterbotten. Lärkan i Helsingfors var bäst i Svenskfinland.

Serienykomlingen överraskade Korsnäs FF: "Vi hade ingen bra dag"

Korsnäs FF fick se sig besegrade av serienykomlingen i en träningsmatch på lördagen.

Förskollärare vald till Taklax skola

En förskollärare har valts till Taklax skola. Dessutom har en timlärare utsetts.

Nyhetsbild

Besvär mot aktieköp i Molpe Strömmen – jäv anses föreligga

Besvär har lämnats in mot Korsnäs kommunfullmäktiges beslut om inköp av aktier i fastighetsbolaget Molpe Strömmen. I besväret yrkas på att beslutet ska upphävas på grund av att fullmäktigeledamöter anses ha varit jäviga att delta i ärendets behandling.

Logga in för att följa orten

Läs Sydin digitalt i fyra månader för 25 €

Normalpris 47,60 €

Hämta erbjudande