Korsholm

Nyhetsbild

Lokala sparbanker startade fastighetsförmedling i Vasa och Närpes

Kvevlax Sparbank och Närpes Sparbank startar fastighetsförmedling. Det samägda bolaget blir Sb-Hems franchiseföretagare i regionen.

Nyhetsbild

Fusion Vasa-Korsholm skulle påverka sju kommuners miljösamarbete

Uppdaterad. Också samarbetet kring miljö-och hälsoinspektion och veterinärer berörs vid en eventuell sammanslagning mellan Korsholm och Vasa. Nu ska avtalet justeras.

Nyhetsbild

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

SOLF Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.

Nyhetsbild

Öström Pro Trans är ny delägare i Scandic Trans 

Uppdaterad. Det Kristinestadsbaserade familjeföretaget Öström Pro Trans har köpt transportföretaget Scandic Cargo i Mariehamn.

Nyhetsbild

Nu har alla hushåll el igen – men arbetet fortsätter

Under söndagen reparerades de sista elfelen som orsakat strömavbrott i hushåll på Vasa elnäts område. Arbetet fortsätter trots det eftersom flera hundra fritidsbostäder fortfarande saknar elektricitet.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

Fem söker kaplanstjänst i Närpes – Audas-Willman en av dem

Den lediganslagna kaplanstjänsten i Närpes församling har fått fem sökande. Denna gång finns faktiskt två kvinnor bland de sökande, vilket inte har hänt förut.

Nyhetsbild

Österbottniska sparbanker satsar mer på fastighetsförmedling

Närpes sparbank och Kvevlax sparbank har köpt fastighetsförmedlaren Vasa fastighetsförsäljning.

Nyhetsbild

Otto Domars vald till ny verksamhetschef på Kårkulla

Kvevlaxbon Otto Domars blir verksamhetschef på Kårkulla. Han har tidigare varit regionchef för Mellersta och Södra Österbotten.

Nyhetsbild

Fyrsällskap visar filmer i Kristinestad och Korsholm

Finlands Fyrsällskap visar filmer om fyrar i Finland och Estland. Den nya "Eldtornen" är gjort på både svenska, finska och estniska.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Svenska ståuppkomiker gör julturné i Österbotten

Ett gäng etablerade svenska komiker uppträder i Solf, Jakobstad och i Dagsmark i december. Österbotten kryllar av väldigt fina och välutrustade uf-lokaler som är perfekta för ståuppkomik, säger Daniel Lindholm som arrangerar julturnén.

Nyhetsbild

Höststormarna drar in över Österbotten – tusentals hushåll utan el

Stormen tilltar under onsdagskvällen och orsakar som bäst en hel del strömavbrott längs med den österbottniska kustremsan. Tusentals hushåll mellan Närpes och Nykarleby är utan el vid niotiden på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Fritt fram att välja sophämtare själv – Stormossens önskemål fick inget gehör

Fastighetsägare i Vörå, Korsholm, Vasa, Storkyro, Malax och Korsnäs får själva välja vem som ska hämta soporna. Vasaregionens avfallsnämnd var enhällig i sitt beslut på tisdagskvällen. – Jag hoppas verkligen att inga besvär ska lämnas in, säger nämndens ordförande Michael Luther.

Nyhetsbild

Studerande lär ut hjärt- och lungräddning

VÅRD Har kunskaperna i hjärt- och lungräddning rostat? På torsdag och fredag visar Novias sjukskötarstuderande vad de lärt sig.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Tusentals hushåll utan el i Vasaregionen - stormen avtar enligt meteorolog

UPPDATERAS Den hårda vinden ställer till problem för elförsörjningen. Omkullfallna träd orsakar elavbrott på olika håll i Österbotten. Elbolagen har höjd beredskap. De värsta stormvindarna är över i området kring Vasa.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Läs vår livechat från dagens vargforum

KORSHOLM Åsikterna var många när Österbottens förbund sammankallade till vargforum i Korsholm. Här kan du läsa VBL:s, ÖT:s och Sydins livechat från seminariet.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Honga: Vi har plan B om reformen faller

STORMÄSSAN Tiden är knapp men det är inte den enda hotbilden mot vårdreformen. I Österbotten finns beredskap för en plan B om vårdreformen faller, enligt Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Tricket för att få inhemskt turism: evenemang med förhandsköpta biljetter

STORMÄSSAN Har man köpt biljett åker man fast det regnar. Det vet inte minst Björneborgs turistmänniskor, som i år har evenemang som med säkerhet lockar hundratusentals besökare.

Nyhetsbild

Håkan Westermark: Sydösterbotten klarar sig genom att vara med på förändringarna

STORMÄSSAN Sydösterbotten har helt klart en framtid, säger Håkan Westermark. Men det kräver ett aktivt förutseende även hos den offentliga sektorn.

Nyhetsbild

TV: Alla vill ha en bit av reko

STORMÄSSAN: WEBB-TV Rekoringen började som ett litet lokalt projekt och nu har till och med EU-kommissionen fått upp ögonen för rörelsen. Hör rekorörelsens grundare Thomas Snellman i samtal med HSS Medias reporter Heidi Eriksson.

Nyhetsbild

TV: "Det enda jag vet är att det blir en förändring "

STORMÄSSAN: WEBB-TV Hur mår näringslivet i Sydösterbotten? Vilka är regionens styrkor och utmaningar? Det diskuterade Håkan Westermark och Syd-Österbottens chefredaktör Mats Ekman om i dagens första estradsamtal.

Nyhetsbild

Landskapet är ett invecklat pussel

STORMÄSSAN Det är inte lätt att pussla ihop Österbottens kommuner. Landskapsförbundet låter mässbesökarna försöka.

Nyhetsbild

Stormässan väntar över 16000 besökare till Botniahallen

STORMÄSSAN Resor, renovering, trädgårdsskötsel, välmående, mat, båtar ... Säg det område eller ämne som inte är med på den stora mässan i Botniahallen i Smedsby. Årets nya temaområde är "Skog – nytta och nöje".

Nyhetsbild

250 ställer ut på årets stormässa

Årets stormässa står för dörren. Evenemanget som växt till Österbottens största mässa lever efter ett tydligt motto.

Nyhetsbild

Träffa oss på stormässan!

Vasabladet, Sydin och Österbottens Tidning är på plats på stormässan. Anna-Mari Karhunen, vd för HSS Media förklarar hur och varför.

Nyhetsbild
1

Tokmanni kommer
till Närpes

NÄSBY. Affärskedjan Tokmanni etablerar sig i Närpes centrum intill torget.

555 utan jobb i Sydösterbotten

Arbetslöshetsgraden har gått ned lite i Kaskö, men är fortfarande hög.

Nyhetsbild

Östman knep
fler röster

VALET. Kristdemokraterna tappade kring 2.200 röster i Vasa valkrets. KD backade också lite i så gott som alla andra valdistrikt.

Nyhetsbild
1

Effektivt Kraft slog VIFK

FOTBOLL. Det blev målkalas när Närpes Kraft gästade Vasa IFK för en träningsmatch i vårsolen.

Nyhetsbild

Kraft II förlorade i Korsholm

KORSHOLM. Den sämsta matchen vi har spelat i år, sade tränaren Nijas Sarailija efter Kraft II:s förlust borta mot FC Korsholm.

Nyhetsbild

Stundars tävlar om pris

Stundars hembygdsmuseum i Solf och kronofogde Starckes hus i Kristinestad tävlar om att få EU:s och Europa Nostras stora kulturarvspris.

Nyhetsbild

Inbrott i glasskiosk

Korsholm Fågelbergets glassförsäljningsvagn har haft besök av tjuvar. Från Vasaområdet rapporteras också en sopbrand och två rattfyllerister.

Nyhetsbild

Nödraket orsakade utryckning

Korsholm Två båtar från gränsbevakningen vid södra Vallgrund sökte nödställda under natten.

Nyhetsbild
1

Unga sköt friskt

Gevärspipan pekar mot marken. En efter en tar de unga skyttarna en patron och laddar. De siktar koncentrerat. Pang!

Logga in för att följa orten