Jakobstad

Nyhetsbild

Video: Svenska dagen firades med fioler och körsång

JAKOBSTAD Ett par hundra personer firade Svenska dagen i Svenska gården på tisdagskvällen. Extra stolar fick lyftas in.

Nyhetsbild

Richard Sjölund efterlyser handlingsprogram för att hålla svenskan levande

JAKOBSTAD För folktingsmedaljören Richard Sjölund är utbildningsfrågor viktiga och han talar gärna för tvåspråkiga lösningar. Nu efterlyser han ett handlingsprogram för att bevara svenskan som ett levande språk.

Nyhetsbild

Svenska ståuppkomiker gör julturné i Österbotten

Ett gäng etablerade svenska komiker uppträder i Solf, Jakobstad och i Dagsmark i december. Österbotten kryllar av väldigt fina och välutrustade uf-lokaler som är perfekta för ståuppkomik, säger Daniel Lindholm som arrangerar julturnén.

Nyhetsbild

André Linman sjunger rockmusik med symfoniorkester på tre orter

Nästa vecka rockar André Lindman loss på tre konserter med Vasa stadsorkester: i Vasa, Jakobstad och Kristinestad. Samtidigt arbetar han med helt ny musik.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Pedagogiken inbakad i förnyad scenkonstutbildning

UTBILDNING Sedan hösten 2017 huserar Yrkeshögskolan Novias scenkonstutbildning i Jakobstad. Det gör nya samarbeten möjliga. De som utexamineras därifrån får även en ny titel: scenkonstpedagog.

JBK straffade Kraft

FOTBOLL Serienykomlingen JBK fortsätter spela bra i tvåan. På lördagen fick Kraft känna på ett aggressivt Jakobstadslag.

Nyhetsbild

Hon har fortsatt hjälpa

JAKOBSTAD Energin har inte ­sinat för Gunilla Luther-Lindqvist, Årets österbottning i fjol. Hon och Nada Nord fortsätter hjälpa där de ser att det behövs.

Utdelningen försenad i dag

JAKOBSTAD. Tidningsutdelningen 2 timmar försenad på grund av problem vid tryckeriet.

Nyhetsbild
11

Ett stort gemensamt bussbolag

Österbotten får ett regionalt storbolag inom bussbranschen. Bussbolagen Haldin & Rose och Ingves & Svanbäck går samman.

Kraft förlorade genrepet

Två division 2-lag genrepade på lördagen i Jakobstad och segrande ur striden mellan JBK och Kraft gick Jakobstadslaget.

Seger igen för Jaro B

FOTBOLL. Jaros B-juniorer tog sin andra raka seger i FM-seriekvalet när man besegrade TPV med 2–1 (2–1).

Nyhetsbild
14

Storbacka årets Late Jakob

Jakobstad Niklas Storbacka, vd för Liga Jaro, har utsetts till årets Late Jakob. Bland förtjänsterna nämns fjolårets TOTO-konsert.

Nyhetsbild

Kevin Peth förstärker JBK

FOTBOLL. JBK kommer att förstärkas med Kevin Peth, Antti Palohuhta, Alexander Tumasian och A-junioren Kevin Larsson i lördagens bortamatch mot AC Kajaani.

Nyhetsbild

Skrabb ersatte Peth

FOTBOLL. Det blev totalfiasko för Tommi Kautonen i debuten som U21-landslagstränare.

KPV vann efter straffsparkar

FOTBOLL. KPV besegrade Närpes Kraft efter straffsparkstävling i bronsmatchen av Januariturneringen. Efter full tid var ställningen 1–1 (1–1).

Nyhetsbild

”Den med lägst pris vinner”

Nextjets strategi är inte en snabb vinstmaximering. Det ska göra vinst men målet är långsiktigt och att flyga med en tidtabell som närings­livet på orten vill ha.

Nyhetsbild

Smällarförbudet ett faktum

Jakobstad Ska du skjuta raketer eller smällare under Veneziaden så måste du åka till Karleby.

Nyhetsbild
28

BB-beslut om tre veckor

Jakobstad Social- och hälsovårdspolitikerna kommer att fatta beslut om Jakobstads BB den tionde september.

Nyhetsbild
29

Lärare ogillar gymnasiebeslut

Jakobstad Heimo Martikainen, lektor på Pietarsaaren lukio, har överklagat beslutet att flytta in i Jakobstads gymnasium till hösten.

Nyhetsbild

6 000 har sett webbnyheterna

Premiärsändningen av Österbotten Idag sågs av nästan 6.000 personer.

Logga in för att följa orten