Jakobstad

Nyhetsbild

GRAFIK: Österbotten friskast på fastlandet – och här är man friskast utanför städerna

Det finns betydande skillnader mellan kommuner i fråga om förekomsten av olika sjukdomar och arbetsoförmåga. I Österbotten är vi bland de friskaste i landet.

Nyhetsbild

Nattsvarta öppningsminuter förstörde hemmapremiären för Kraft – "En ögonöppnare för oss"

Kraft fick en mardrömsöppning i hemmapremiären när de ställdes mot JBK. Matchen kändes avgjord i ett tidigt skede, tycker Krafts tränare Vanja Pobor.

Nyhetsbild

Torsdagen var årets varmaste dag i Österbotten – men ännu kan vintern komma på besök

Torsdagen är den generellt varmaste dagen i hela Finland hittills, men passa på att njuta, för nästa vecka förväntas det bli kallare igen.

Nyhetsbild

Katten Sigge vandrade från Jakobstad till Vasa på väg hem till Närpes – ägaren Sonja: "Det är ett mirakel"

Efter flytten till en ny familj i Jakobstad blev längtan hem till Närpes så stor att katten Sigge tog saken i egna tassar och gav sig iväg på en långvandring.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Norrgård blir ny chef för Söfuk – valdes efter sluten omröstning

Nykarleby får söka sig om efter en ny stadsdirektör. Martin Norrgård valdes på fredagen till ny direktör för samkommunen Söfuk. Men det var inte ett enhälligt beslut. Uppdaterad.

Nyhetsbild

Varför inte ta hjälp av drönare, sa Ulla, när välfärdsområdet gjorde sitt första turnéstopp

"Kan man skicka pizza med drönare ska det väl gå med urinprov också", sa Ulla Holmberg, när välfärdsområdet kom till Sydösterbotten för att höra folkets åsikter.

Nyhetsbild

Nu kommer slaskväder, regn och halka

I helgen regnar det i Österbotten. Men finns det ändå chanser till en vit jul? Vi frågade meteorologen.

Nyhetsbild

Motorcyklister samlade in pengar genom rally i Kristinestad – mottagaren i Jakobstad: "Jättestora pengar för oss"

Varje år ordnar föreningen 6 % Finland Support ett rally för välgörenhet. I år var Jakobstadsbaserade "Frida – Fri från våld" förmånstagare.

Nyhetsbild

Skattekontoren i Närpes och Jakobstad stängs – "Personal kan jobba på distans"

Skatteförvaltningen tar definitivt farväl av kontoren i Närpes och Jakobstad. Hyresavtalen är uppsagda som del av ett större sparpaket. "En stor del av våra anställda jobbar på distans hemifrån" säger skattedirektören.

Nyhetsbild

Skogscentralen lägger ned kontor i Närpes och Jakobstad – "Mycket av rådgivningen ska bli digitaliserad"

Omställningsförhandlingarna vid Finlands skogscentral är avslutade. I hela landet sägs 50 anställda upp, och lokala kontor i Närpes och Jakobstad läggs ned.

Nyhetsbild

Videoserie och Tiktokkanal ska locka fler till småbarnspedagogiken – "Alla kommuner har ganska svårt att rekrytera"

Nu vill tretton österbottniska kommuner höja på svansen rejält för småbarnspedagogiken. De har lanserat en kampanj som ska locka fler till branschen.

Nyhetsbild

Ytterligare sex rävfarmer i Österbotten drabbade – antikroppar betyder avlivning

Livsmedelsverket har konstaterat antikroppar mot fågelinfluensa på 14 nya rävfarmer, varav sex i Svenska Österbotten. I början av november fanns beslut på att avliva 320 000 djur – nu stiger antalet ytterligare.

Nyhetsbild

Vårdavdelningar avslutas och service på färre orter när välfärdsområdet sparar – här är förslagen

UPPDATERAD. Hälsocentralens vårdavdelning i Oravais läggs ner, begränsad jour och specialistvård i Jakobstad, labbprov på färre orter. Det är några konkreta förslag av välfärdsområdet.

Nyhetsbild

Hur ska man beskatta havsvindkraften? – låg beskattning är en möjlighet men arbetet ligger efter

JAKOBSTAD Myndigheterna överraskades totalt av det stora intresset för vindkraft ute till havs. Arbetet med att ändra lagar för till exempel beskattning släpar rejält efter.

Nyhetsbild

Halpahallis omställningsförhandlingar är avslutade – ingen mister jobbet

Halpahalli inledde omställningsförhandlingar i augusti. Förhandlingarna är nu avslutade. Processen slutfördes utan uppsägningar.

Nyhetsbild

Designern Heidi Wikar vill göra mer för fler – "Visst längtar jag tillbaka till Jakobstad"

ÅBO Teaterhusen är en festlig miljö. Besättningen är ofta rolig, brokig, färggrann och accepterande. – Om man har jobbat länge med teater kan en vanlig arbetsplats kännas lite… tråkig, säger Heidi Wikar.

Nyhetsbild

Krista Siegfrids och Mark Levengood gör julshow – och besöker Österbotten

"Nu får jag jobba med henne, och det blir 'Christmas ding-dong'", säger Mark Levengood om samarbetet med artisten Krista Siegfrids. Tillsammans ska de rumla runt bland minnen av lyckliga och katastrofala jular.

Nyhetsbild

Båtförsäljningen backar – höga räntor och bränslepriser stryper nybåtsförsäljningen

JAKOBSTAD Våren och sommaren borde vara högsäsong för båtförsäljning men i år störtdök den inhemska båtmarknaden. Många tillverkare har dragit ner på sin produktion av småbåtar.

Nyhetsbild

Tisdagen får morgonsol, eftermiddagsåska och varning för hårda nattliga vindar i Österbotten

Tisdagens väder i Österbotten blir inte lika extremt som måndagens väder varit i Baltikum och Sverige. Men det blir alldeles tillräckligt besvärligt.

Nyhetsbild

Tanjas mamma placerades på vårdavdelning i Jakobstad efter fall i Kristinestad

Det är inte hållbart att "skyffla" patienter från Kristinestad för en vårdplats flera hundra kilometer bort, anser Tanja Westerholm.

Nyhetsbild

Österbotten riskerar lida av striktare arbetskraftsinvandring – för aningen striktare bedömer experter att den faktiskt blir

Statsminister Petteri Orpo (Saml) har redan vid flera tillfällen fått försvara regeringens planer för arbetskraftsinvandringen. "Vi satsar på den", har han svarat men enligt experter är satsningarna otillräckliga.

Nyhetsbild

Från Kristinestad i söder till Jakobstad i norr förbereder sig hamnarna på att lösa havsvindkraftens logistik

Byggandet av havsbaserade vindkraftverk är ett logistiskt stort projekt. Nu utreder Österbottens förbund hur regionens hamnar tillsammans kan erbjuda vindkraftsbyggare goda servicelösningar.

Nyhetsbild

Alfred och Ralf har samlat över 1700 namn mot havsvindkraft – "Folk förstår inte omfattningen av vad som planeras"

På drygt fyra månader har ett upprop mot havsvindkraftparker samlat över 1 700 namn. På måndagen överräcktes det till Österbottens förbund.

Nyhetsbild

Vill ge kustbana mellan Vasa och Åbo en ärlig chans – "En spännande tanke"

Ta tåget från Karleby via Vasa och Sydösterbotten till Åbo? Ja, nu är det dags att utreda kustbanan, anser Österbottens förbund och skissar på järnväg bredvid riksåttan.

Nyhetsbild

LISTA: De här kommunerna prideflaggar i sommar – stadsdirektör: En ypperlig möjlighet att visa vårt stöd

Kommunerna väntar på post. De har beställt prideflaggor. Antalet kommuner och städer som hissar flaggan i regnbågens färger har dubblerats i år.

Nyhetsbild

Sju tävlar om tre poster i SFP-kretsen – 110 delegater avgör

Det blir konkurrens om en plats i presidiet för SFP i Österbotten på lördag. Tre aspirerar på uppdraget som ny kretsordförande efter Henrik Antfolk, och nu finns två nya kandidater till de två viceordförandeposterna.

Nyhetsbild

GRAFIK: Strömningstjänster tar över bland de under 50 – men Sveriges tv är fortfarande älskad

De som är under 30 år ser nästan inte alls på traditionell tv och strömningstjänsterna dominerar ända upp i 50-årsåldern. Det framgår av HSS Medias tv-enkät.

Nyhetsbild

Planen: 200 turbiner utanför Närpes och Kristinestad – de kan bli 400 meter över havsytan

Forststyrelsen skissar på 108 vindkraftverk i havet utanför Närpes och 95 i Kristinestad. Totalhöjden kan bli 400 meter över havsytan.

Nyhetsbild

EU-förslag: Karleby hamn får högre geopolitisk status – Jakobstad och Kaskö kvar på essentiell lista

Karleby hamn seglar nu plötsligt upp på den europeiska listan över särskilt viktiga hamnar TEN-T. Jakobstad och Kaskö, som riskerat mista sina platser ser också ut att få vara kvar.

Nyhetsbild

Hamnarna i Jakobstad, Karleby och Kaskö med på eftertraktad lista igen

Karleby hamn seglar nu plötsligt upp på den europeiska listan över särskilt viktiga hamnar TEN-T. Jakobstad och Kaskö, som riskerat mista sina platser ser också ut att kunna få stå kvar.

Nyhetsbild

Nio anställda berörs när YA skär ner – rektor: "Pengarna från staten räcker inte till"

Uppsägningar, förkortad arbetstid, eventuella permitteringar. Det blev resultatet av omställningsförhandlingarna vid Yrkesakademin i Österbotten. Och det blir färre nyanställningar.

Nyhetsbild

Lista: Här kan du förhandsrösta – från Karleby till Kristinestad

Riksdagsvalet närmar sig och nu är det bara knappt två veckor kvar till valdagen den 2 april. I dag inleds förhandsröstningen och vi listar var du kan förhandsrösta.

Nyhetsbild

Alla blårävsskinn gick åt – priset olönsamt men en del av farmarna lever på hoppet

Ett medelpris på 55 euro för blåräv räcker inte ens till för att täcka produktionskostnaderna. Att hela utbudet på 250 000 skinn såldes väcker ändå nytt hopp i farmarkåren.

Nyhetsbild

Majoriteten av kandidaterna säger ja till mera vindkraft – men några partier är starkt emot

Mera vindkraft på land och till havs? Javisst, tycker de flesta kandidater i Vasa valkrets. Sannfinländarna är mest kritiska, KD är delat, hos övriga riksdagspartier är det bara ströröster mot, frånsett de minsta partierna där motståndet är starkt.

Nyhetsbild

Välgörenhet på HSS Medias sajter – av unga, för unga

En välgörenhetskonsert i gott samarbete mellan musikutbildningarna i Jakobstad, HSS Media och Indigo Music ser dagens ljus. Bakom initiativet står HSS Media.

Nyhetsbild

Se karta: Staten vill hyra ut havet till vindkraft – väntar på svar från Närpes och Kristinestad

Det blåste upp till proteststorm när man ville se havsvindkraft utanför Sideby. Nu gör Forststyrelsen ett försök med två nya stora områden utanför Kristinestad och Närpes – i ett senare skede även i Jakobstadstrakten.

Nyhetsbild

"De är legender i Sverige" – Thomas och Per-Erik har lyssnat på publiken när de valt låtar till nostalgikvällen

JAKOBSTAD/VASA Publiken har frågat efter låtar av svenska legendarer på Legendernas nostalgikväll. Per-Erik Krooks och Thomas Enroth har lyssnat. Och det kommer att höras – på tre orter i Österbotten.

Nyhetsbild

Bygglinjen i Närpes får en andra chans – lärare: "Det känns riktigt bra"

Uppdaterad. "Ett bra beslut. Sydösterbotten behöver den här utbildningen" säger läraren Frejvid Niemi om att den hotade bygglinjen vid Yrkesakademins enhet i Närpes får en chans till. Däremot pausas en linje i Vasa, och då det gäller närvårdare ändras arbetsfördelningen mellan Jakobstad och Pedersöre.

Nyhetsbild

Ny majoritetsägare ger bussbolagen muskler att växa – "Helt klart är att det kommer att krävas stora investeringar"

Resan är målet säger Kennet Svanbäck och Jonas Dahl. Det är de som ska leda det nybildade holdingbolaget Nordic bus group in i framtiden.

Nyhetsbild

Johanna saknar det perfekta preventivmedlet och vill göra kondomen trendig igen: "Vi kan inte trolla"

Det finns inget säkert preventivmedel utan risk för biverkningar, och det är nästan alltid kvinnan som drabbas. Därför känns det ibland lite otacksamt att ge råd om preventivmedel, säger preventivrådgivaren Johanna Nylund.

Nyhetsbild

Lista: I de här kommunerna måste du vänta mer än ett år på tandvård – "Det ser inte bra ut"

Köerna till tandläkare i Österbottens välfärdsområde är för långa. Nu granskas de av Regionförvaltningsverket. Samtidigt väntar en skärpning av vårdgarantin.

Nyhetsbild

VIDEO: Hormonspiralen både hyllad och hatad som preventivmedel – "Djävulens påfund"

Från "Absolut bästa preventivmedlet!" till "djävulens påfund". Hormonspiralen är det preventivmedel som delar åsikterna allra mest i vår preventivmedelsenkät.

Nyhetsbild

Österbottniska företag måste bli mer jämställda – annars riskerar de tappa arbetskraft – "Fortfarande rätt få kvinnliga vd:ar"

I år utses Årets jämställdhetsföretag i Österbotten igen. Arrangörerna betonar att en jämställd arbetsplats framförallt gynnar företagen.

Nyhetsbild

Vi frågade vilka biverkningar ni fått av preventivmedel – ni svarade: "Hela världen blev grå"

Preventivmedel har påverkat relationer över hela Österbotten. Många vittnar om biverkningar som nedstämdhet, oförklarliga aggressioner och total avsaknad av sexlust. Gynekologen Elina Kari-Koskinen förklarar varför.

Nyhetsbild

På fredag gäller det, då är det lönedag – välfärdsområdet har snabbfil för den som blir utan lön

Fredagen den trettonde. Då ska den ske – den första löneutbetalningen i det nya välfärdsområdet. Nya rutiner har skapats. Om någon skulle bli helt utan lön blir det en snabb behandling av ärendet.

Nyhetsbild

Sjöfarten ser risker med vindkraft i Bottniska viken – vill förhindra isiga lägen

Vindkraftverk till havs får inte bli ett hinder för sjöfarten under den istäckta tiden. Nu lyfts den här frågan i både Finland och Sverige.

Nyhetsbild

LISTA: Här får dagispersonalen arbetskläder nästa år – kolla vad din kommun ger

Klädpengen till personalen inom småbarnspedagogiken blir mer regel än undantag nästa år. En del kommuner köper likadana plagg, i andra får du välja själv.

Nyhetsbild

Veckan börjar med snöyra – "Väglaget kommer försämras"

Kraftiga vindar och rikligt med snö väntas dra in över södra Finland, men når även Österbotten på måndag kväll. På tisdag tilltar snöyran och det råder trafikvarningar till följd av vintervädret.

Nyhetsbild

Hörselskadade befarar försvagad service – Lindqvist: "Välfärdsområdet måste ha konkret plan"

Österbottens välfärdsområde måste trygga närservicen för de hörselskadade. Det anser ledamoten Hans-Erik Lindqvist (SFP) som även är ordförande i Sydösterbottens hörselförening. Oron är stor för vad som händer efter årsskiftet när nuvarande avtal om service av hörapparater upphör.

Nyhetsbild

Städa, städa varje fredag, och en gång till jul? – Så tycker hushållsrådgivaren att du ska göra

JAKOBSTAD De flesta av oss gillar att ha det rent och fräscht hemma. Men behöver lakanen bytas varje vecka och ska man ha en fast städdag?