Josefin Torrkulla

josefin.torrkulla@sydin.fi

Nyhetsbild

Årets ungdom i Malax marknadsförde Finland i Schweiz

På ungdomsgården i Malax hänger en tavla med namn på personer som utsetts till Årets ungdom i Malax. Nu är det dags för ett nytt namn på tavlan.

Nyhetsbild

Korsnäs uppskattar coronans kostnader – summan kan landa på 1 miljon euro

KORSNÄS En del kostnader har ökat och en del inkomster uteblivit. Precis som andra kommuner väntas Korsnäs få mindre skatteintäkter än budgeterat i år.

Nyhetsbild

Ekonomin kräver stora ändringar i Malax – "Det finns inga enkla åtgärder för att balansera ekonomin snabbt"

Malax väntas tappa mellan 1,6 och 2,5 miljoner euro i skatter i år. "Det här är ett massivt inkomstbortfall", säger ekonomichefen Cecilia Raunio.

Nyhetsbild

Historisk klubb för unga startar i Malax – vill öka intresset för hembygdens historia

MALAX Det finns många barn som är intresserade av historia. Men i museiföreningar finns mest äldre människor. Det vill Malax museiförening ändra på.

Kommentar: Jag ringer en 90-åring

Det går att göra en intervju per telefon, utan att någonsin träffas. Men då är hörseln det enda sinnet som får tala i texten.

Nyhetsbild

Erik i Solf är nybliven 90-åring: "Man ska alltid fortsätta tänka framåt"

KORSHOLM Båten är nyfixad, motorcykeln är startklar och bilen är det heller inga problem med. Men ägaren och föraren är 90 år. För Erik Westerlund är allt möjligt.

Nyhetsbild

Två namn förs fram – på måndag väljer Malax nya chefer inom vården

Malax-Korsnäs hälsovårdscentral ska få en ny förvaltningschef. Malax ska få en ny chef för äldreomsorgen. Vilka det blir avgörs på måndag.

Nyhetsbild

Malax står fast vid sitt beslut – valet av resurslärare tas inte om

MALAX En resurslärare kan vara mycket, men lärarexamen verkar vara ett måste. Malax har valt en person utan lärarexamen till en ettårig tjänst.

Nyhetsbild

Oklara krav på resurslärare i Petalax – "Det är svårt att säga vem som är mest behörig"

MALAX Finns det behörighetskrav för en resurslärare? Den frågan har väckts i Malax. Alla tycker inte att valet av resurslärare till Högstadiet i Petalax gick rätt till.

Nyhetsbild

Det blir examensfest i Petalax – "Vi kan inte dela ut betygen eller sätta på mössorna men vi kan ha ett avslut"

Vårens studenter vid Gymnasiet i Petalax får ta fram finkläderna och putsa skorna. Examensfesten blir varken virtuell eller uppskjuten – den blir hybrid.

Nyhetsbild

Nu kommer fler barn till dagis igen – då flyttar största delen av leken ut

MOLPE När daghemmen är fulla igen blir det saga, gympa, lek och mellanmål ute. Handtvätt är dagisbarn redan bra på. Nu ska föräldrarna bli lika bra.

Nyhetsbild

Kommentar: Skolan är mycket mer än bara uppgifter

Hur går skolan för er? Det här har varit samtalsämnet nummer ett den här våren. Josefin Torrkulla skrev om den första dagen med distansundervisning. Nu skriver hon om den sista.

Nyhetsbild

Ingen musikfestival på Bergö i sommar – nästa Skärifolk blir 2021

Skärifolk ska bli en tradition. Men efter två år blir det en paus. Som så många andra evenemang hoppar Bergös festival över 2020 på grund av coronapandemin.

Nyhetsbild

Telefonerna går heta också på landsbygden – alla kommuner utom en ringer till äldre

Hur mår du? Får du hjälp av någon? Klarar du vardagen? Det är det här kommunerna vill veta. Därför har nästan alla satt i system att ringa sina sjuttioplussare.

Nyhetsbild

Permitteringarna i Malax inte lika stora som man först trott – "Det blir definitivt färre som berörs"

Än kan man inte säga exakt hur många av Malax anställda som permitteras eller omplaceras. En sak är säkert: det inte blir så många som 98.

Nyhetsbild

Nu stängs kyrkoruinen i Gamla Vasa – stället är för farligt

Ett stängsel ska skydda ruinen från ofog och människor från fara. Staden tar itu med det som är akut. Invånarna vill se ett långsiktigt underhåll.

Nyhetsbild

Vi håller hårdare i pengarna men vill fortfarande träffas – stora köpcenter är inte helt uträknade efter coronakrisen

Vi kommer knappast att överge köpcentren. Orsaken är att vi människor är sociala varelser som inte lärt oss att virus är farliga. Men vi kommer tillbaka som försiktigare konsumenter.

Nyhetsbild

Heidi från Solf i Sydeuropa: Ekonomin blir en större kris än själva sjukdomen

I en liten by i Portugal befinner sig Heidi Aho från Solf. Hon reste hit på semester i februari. Nu är hon här på obestämd tid, tills gränserna öppnas igen.

Nyhetsbild

Terese i Luxemburg: Möjligheten till onlineundervisning är minimal här

Digitala verktyg används inte i distansundervisningen i Luxemburg, inte i jämförelse med Finland. I stället kan Terese Jalava gå ner i arbetstid och få lön av staten.

Nyhetsbild

Ledamöter på distans tog beslut om skolbyggnad – nu kan Petalax skola åtgärdas

MALAX Malax fullmäktigemöte var elektroniskt och effektivt. Nödvändiga satsningar på Petalax skola godkändes enhälligt. Nu ska motionerna ett steg framåt.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet