Fredrik Westblom

fredrik.westblom@sydin.fi

Nyhetsbild

Utbildningsstyrelsen skriver ny handbok mot mobbning

2018 tog Utbildningsstyrelsen krafttag mot sexuella trakasserier efter Me too. Då släppte de en handbok för att förebygga trakasserier i skolorna. Nu är det dags igen – för en handbok mot mobbning.

Nyhetsbild

Orolig dam trodde rävar var i knipa – men de parade sig bara

De där två rävarna rör sig konstigt, tyckte en orolig dam i Heinola på fredagen och ringde räddningsverket. Det visade sig att rävarna var fullt upptagna med att skaffa ungar.

Nyhetsbild

Frantz om grundlagsutskottets utlåtande: "Inte blev man klokare av det här"

Mycket arbete återstår och tidtabellen är alltför snäv. Dessutom är frågan om EU-notifieringen ännu uppe i luften. Så sammanfattar Hans Frantz (SFP) grundlagsutskottets utlåtande om vårdreformen.

Nyhetsbild

Många Oravaisfamiljer vill ha sina barn i finskt dagis – kommunen måste precisera kriterierna

Intresset för den finskspråkiga avdelningen av det tvåspråkiga daghemmet Tallkotten i Oravais är stort. Så pass stort att många inte fått plats.

Nyhetsbild

I dag är det guidernas internationella dag – i Vasa bjuds det på rundtur i landshövdingens residens

Vill du fly kylan en stund? I dag firar vi den internationella guidedagen och den lokala guideföreningen ordnar rundtur i ett klassiskt Vasahus.

Nyhetsbild

En till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX En bil med tre personer i bilen körde i diket på Jurvavägen i Malax på onsdagskvällen. Två av personerna var barn.

Nyhetsbild

Båtklubb tar över hamnen i Klobbskat

KORSHOLM Nu är det bestämt: Kvarkens båtklubb kommer ta över skötseln av Klobbskat hamn i framtiden. Ny gästbrygga och trevliga grillplatser finns på önskelistan.

Nyhetsbild

Buss och bil krockade i Gerby

VASA En trafikolycka inträffade på Gerby strandväg på onsdagseftermiddagen då en buss och en bil krockade. En av de inblandade backade in i den andra, säger räddningsverket.

Nyhetsbild

Jord- och skogsbruksutskottet: Vargen ska bli mindre skyddad

Finland borde få större befogenheter att reglera vargstammen i hela landet. Det anser riksdagens jord- och skogsbruksutskott som i dag kommit med ett betänkande om saken.

Nyhetsbild

Teknisk störning ställde till det för Telias kunder i Österbotten

Omfattande störningar i telefonnätet ställde till det för Telias kunder i Birkaland, Satakunta och Österbotten på tisdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Vasas museer går med i nationell webbsökningstjänst

Nu kan du besöka Vasa stads museer – på webben. Museerna har nu anslutit sig till söktjänsten Finna.

Nyhetsbild

Korsnäs lämnar in anmärkning till fusionsavtalet Vasa–Korsholm

Varför diskuterade ni inte med oss? Det frågar sig Korsnäs kommunstyrelse, sedan de fått se fusionsavtalet mellan Vasa och Korsholm. Det påverkar nämligen samarbetet kommunerna emellan.

Nyhetsbild

VIDEO: Gymnasietvåorna firar att de är äldst i skolan

På fredagen var det än en gång dags för de äldstes dans i regionens gymnasier. Vi besökte Vasa övningsskola, Vasa gymnasium, Vaasan lyseon lukio och Korsholms gymnasium för att ta pulsen på stämningen.

Nyhetsbild

Spännande, nervöst, roligt och efterlängtat – De äldstes dans är här

BILDSPEL. Visst kan det gå lite fel, men bara man har ett leende på läpparna så löser sig allt. Det säger Patrik Koskinen vid Vasa gymnasium. Han och många andra gymnasietvåor firar nu att de är äldst i skolan.

Nyhetsbild

Jonas och Rex är vänner – vill uppmana andra att bli stödpersoner

Rex Hartman och Jonas Nygård är bästa vänner. Jonas är också stödperson åt Rex. På vändagen ville de uppmana andra att ge av sin tid och hjälpa de som behöver mer stöd i vardagen.

Nyhetsbild

Snart får Marlene Brors nytt kök – Vasklot matservering ska flytta

VASA I 24 år har Vasklot matservering funnits i samma hus i hamnen. Nu blåser däremot förändringens vindar. Från och med hösten flyttar de in i grannhuset.

Nyhetsbild

Elevpanelen får lovord efter mobbningsseminariet – "De vet vad det handlar om"

VASA Det var många tankar i luften under och efter mobbningsseminariet. Publiken enades om en viktig sak: Mobbning är en svår fråga.

Nyhetsbild

Mobbningsseminariet om ansvarsfrågan: "Skolan är inte en ö"

Seminariet Ingen mobbning är för tillfället i full gång. Ansvarsfrågan lyftes genast upp på bordet: Vem är det som är ytterst ansvarig för mobbningen?

Nyhetsbild

Unga företagare säljer armband till minne av mobbad vän

Uppdaterad 19 februari Då det blev dags för Kristinestadsungdomarna Jesper Hemgård, Fanny Roos, Julina Lassfolk och Aryna Ralinskaya att bilda UF-företag var målet klart: Lyfta upp mobbning och psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Korsholmarnas största fråga under fusionsträffarna klar: "Vad ger det här oss?"

Nya situationer orsakar oro. Det är klart att tongångarna går som de går, säger panelen under den sista fusionsdiskussionen på tisdagen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet