Fredrik Westblom

fredrik.westblom@sydin.fi

Nyhetsbild

Stopp i tågtrafiken mellan Tammerfors och Parkano – tågspåret skadat

Tåg till och från Vasa berörs av trafikstoppet, meddelar VR.

Nyhetsbild

Nu är det klart – Kaskö inleder samarbetsförhandlingar

KASKÖ Ekonomin är för dålig och om inga åtgärder tas kan staten tvinga fram en kommunfusion. Det säger Carl-Gustav Mangs (SFP), stadsstyrelsens ordförande. Beslutet om samarbetsförhandlingar fattades på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Förrymda kor på Risöfladan blir polissak – jordbrukaren: "Sista gången jag har djur på området"

VASA Två somrar har löst springande kor ställt till det på Risöfladan i Vasa. De har rymt från inhägnaden, snaskat på andras grödor och varit svåra att fånga in. Efter polisanmälan och veterinärgranskningar säger nu jordbrukaren stopp.

Nyhetsbild

Korsholmarna vill ha kvar daghemmen i byarna – "Varför ska det vara så bråttom med att stänga vårt dagis?"

KORSHOLM Knappt hann folket vänja sig vid lärcentret, så står nästa stora förändring på agendan. Det säger mötesdeltagarna i Kvevlax på söndagen då daghemmens framtid diskuterades. Deras hälsning till kommunen är tydlig: Låt daghemmen vara kvar.

Nyhetsbild

Antti Knuuttila ny vänsterordförande i Österbotten – Saana Lind blev vice

Ny ledning och debatt om partiets närvaro i regionen stod på agendan då Vänsterförbundet i Österbotten höll höstmöte i Vasa på lördagen.

Nyhetsbild

Prisma i Vasa tar i bruk snabbkassor

Nu tar Prisma i Vasa i bruk självbetjäningskassor. Kassorna är fem till antalet.

Nyhetsbild

Vintern anländer inte ännu – Meteorologen: "Vinterdäck kan ändå löna sig"

Det kan förekomma lokala snöskurar eller snöblandat regn i Österbotten, men vintern låter ändå vänta på sig, uppger meteorologen. Statistiken visar att vinterns ankomst varierat kraftigt de senaste åren.

Nyhetsbild

Två minderåriga dog i trafikolycka i Kurikka – polisen utreder händelsen

En trafikolycka inträffade på riksväg 3 i Kurikka vid 23-tiden på tisdagen. Två personer omkom i olyckan och en tredje skadades allvarligt, uppger polisen.

Nyhetsbild

Jakobstadsbon Jennifer Granqvist flyger till Barcelona i dag: "Få se om jag får lämna flygplatsen"

Just nu befinner sig Jennifer Granqvist på flygplatsen i Milano. Hon ska flyga till Barcelona i dag men är osäker på om hon alls kommer in i landet. – Mina vänner säger att det ännu pågår demonstrationer vid flygplatsen i Barcelona.

Nyhetsbild

Klart: Ingen lucia i Vasa i år – "Vi tar ett pausår helt enkelt"

VASA Föreningen Brage ordnar inget luciatåg i år. Orsaken? Inga kandidater har visat intresse för att vara årets lucia.

Nyhetsbild

Polisen: Osäkert om orsaken till branden i Gamla Vasa klarnar

VASA Det kan dröja innan vi får något svar på vad det var som egentligen hände, säger kriminalkommissarie John Forslund om polisens undersökning efter den förödande höghusbranden i Gamla Vasa.

Nyhetsbild

Röda Korset i Österbotten redo för en ny flyktingström – beredskapen bättre än 2015

Kriget i Syrien är en katastrof, säger Ricky Berglund på Röda Korset. Hjälparbetarna är däremot redo att rycka in om situationen kräver det. Börjar flyktingströmmarna röra sig mot Europa är vi redo, säger Berglund.

Nyhetsbild

Nu grävs det i gropen efter Centrumhuset – inom en månad börjar de gjuta

VASA Det brummar och låter i gropen i hörnet av Vasaesplanaden och Storalånggatan. Nu har YIT påbörjat det ett och ett halvt år långa projektet med att täppa igen hålet efter Centrumhuset.

Nyhetsbild

Ghita Bodman ordnar seminarium om friskfaktorer: "Det är en boom att söka sig tillbaka till naturen"

VASA Gör naturen oss friskare? Och finns det faktiskt forskning om det? Svaret är ja, säger doktorand Ghita Bodman. På torsdagen höll hon ett seminarium om salutogenes vid Academill i Vasa.

Nyhetsbild

Unikt projekt: Frivilliga "storasystrar" ska hjälpa unga flickor må bättre

VASA Hur kan vuxna hjälpa unga som mår psykiskt dåligt? Genom att lyssna på dem, säger Sonja Rodén. Hon är projektkoordinatorn som nu erbjuder en unik ny hjälp för unga flickor som mår dåligt: Ett systerskap.

Nyhetsbild

Insamling stöder personer med psykisk ohälsa – stipendier ger ekonomiskt stöd åt de som har det svårt

I dag uppmärksammar vi världsdagen för psykisk hälsa. Psykosociala förbundet, som fyller 35 år i år, firar med att starta en insamling där medlen går direkt till stipendier till de som lider av psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Ny rapport kritiserar finländska företag: Importvarorna har stor klimatinverkan

Många finländska företag har ingen koll på hur produkterna de importerar från riskländer inverkar på klimatet. Det konstaterar organisationen Finnwatch, som främjar ansvarsfull affärsverksamhet.

Nyhetsbild

Fredrik Westblom: Hånfulla kommentarer hjälper inte mannen i skorstenspipan

Den här veckans katastrofer, och folks sätt att reagera på dem, fick mig att fundera över medmänsklighet, säger Fredrik Westblom.

Nyhetsbild

De åkte från London till Mongoliet och tillbaka via Malax – för välgörenhet

MALAX Vad skulle du säga om att åka från London till Mongoliet inklämd i en liten bil med tre andra personer som du inte känner? Det är precis vad Sofie Arup, Tom Harman och Quinten Verberne gjorde den här sommaren. Målet var att stoppa global uppvärming och att arbeta för kvinnors rättighetr.

Nyhetsbild

Drop in-dop blev ingen hit – ingen anmälde sig till församlingens dopevenemang

VASA Skulle det inte vara en bra idé att ordna drop in-dopfest i kyrkan, tänkte man på Vasa svenska församling. Tyvärr föll tanken inte Vasaborna i smaken – den här gången. – Vi ger inte upp så lätt, säger kyrkoherde Mikael Forslund.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet