Fredrik Westblom

fredrik.westblom@sydin.fi

Nyhetsbild

Högljudda misslyckanden blir stor konst

VASA Vad får du om du spelar skrapade cd-skivor tillsammans med stråkinstrument? Jo, du får konst som har skapats delvis på grund av förstörd teknik. Kuntsi lyfter nu upp skönheten i vardagens tekniska missöden.

Nyhetsbild

Bildspel: Rockens giganter intog Rewell center

VASA På fredagskvällen rockade Wentus Blues Band och Pelle Miljoona Oy loss på scenen i Rewell center. Såväl nya som gamla låtar fick publiken att dansa. Se vårt bildspel här:

Nyhetsbild

Tjugo lågstadieelever ska försvara Österbottens ära – juniorerna gör upp om vem som är bäst på e-sport

VASA Vem är bäst på Minecraft – Österbotten eller södra Finland? Det avgörs i helgen då Hajbo Epic Night Battle drar i gång. Då får finlandssvenska lågstadieelever nämligen prova på hur det är att vara riktiga e-sportproffs.

Nyhetsbild

Punkens pionjärer är för evigt unga: "Vi behövs mer än någonsin"

VASA, KARLEBY Säg Pelle Miljoona och vem som helst börjar nynna på "Moottoritie on kuuma". Bandet som en gång gjorde punken stor i Finland härjar nu i Vasa. Natten till lördag blir Rewell center ett rockhelvete.

Nyhetsbild

Julens räddande änglar förbereder sig på att hjälpa – De äldre i fokus i år

VASA/KORSHOLM Julen är inte bara glädje och fest. För de fattiga och ensamma innebär högtiden svårigheter. Därför förbereder sig nu Karin Äijö och fjorton andra aktivister på att dela ut matpåsar åt de fattiga för nionde året i rad.

Nyhetsbild

Studerandenas idrottsförbund kräver krafttag mot sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier förekommer allmänt inom idrott och motion. Idrottsvärlden saknar såväl konkreta sätt som vilja att få slut på trakasserierna, säger förespråkare för Studerandenas idrottsförbund. Nu vänder de sig bland annat till beslutsfattarna inför vårens val.

Nyhetsbild

Lagerbyggnad vid Vörå skidcentrum förstörd i brand – "Någon har tänt på med flit"

VÖRÅ En brand bröt ut vid Vörå skidcentrum på söndagskvällen. En liten lagerbyggnad förstördes i eldsvådan.

Nyhetsbild

Tvättmaskin fattade eld – Gårdsfolket släckte branden

KRISTINESTAD En tvättmaskin började plötsligt brinna i ett småhus i Kristinestad på söndagseftermiddagen. Det dröjde däremot inte länge förrän elden var under kontroll.

Nyhetsbild

Mindre än fem procent av Vasa svenska församlings medlemmar har röstat

VASA När förhandsröstningen i församlingsvalet avslutades på lördagen såg det skralt ut för Vasa svenska församlings del. Totalt hade 502 av församlingens röstberättigade medlemmar röstat.

Nyhetsbild

Vad är det som flyter i vattnet vid Skatan?

REPLOT På lördagen såg Henrik Sundell något konstigt vid vattenbrynet i närheten av sin sommarstuga. Han gick genast ner för att undersöka och märkte att en tjock, grön sörja flöt på vattenytan. – Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Nyhetsbild

Vidbränd mat orsakade utryckning

VASA På fredagskvällen fick brandkåren larm om en brand på Vörågatan i Vasa. Det visade sig vara mat som bränts vid på spisen.

Nyhetsbild

Skatter, specialbarnträdgårdslärare till behandling då fullmäktigegrupperna diskuterade Vasas budget

VASA Fullmäktigegrupperna i Vasa möttes på fredagen för att diskutera styrelsens budgetförslag. På måndagen tas det upp till behandling i fullmäktige men redan nu ser de flesta ut att vara rätt eniga. Vissa diskussioner uppstod kring skattesatsen.

Nyhetsbild

Polisen ordnar auktion – Säljer hel älg

NÄRPES Polisen auktionerar ut en älg som skjutits i samband med ett jaktbrott på fredagen. Jaktbrottet inträffade på Kallmossen i Närpes.

Nyhetsbild

Lars Sund ser tillbaka på 60-talets ungdomskultur: "Det var svårare för tjejerna då"

VASA Med musiken i fokus gör Lars Sund upp med sin tonårstid. Men det är inte bara rosaskimrande glasögon han har på sig: Kritiken mot kommersialiseringen och kvinnornas ställning är tydlig. – Tonårsrörelsen fokuserade på pojkarna, säger han.

Nyhetsbild

Peter Östman kritiserar ministeriet: "Folkets förtroende för politiken minskar"

Lukes nya siffror visar att vargstammen fördubblats. Det leder till att årets vinter kommer vara dubbelt så svår som fjolårets, säger Peter Östman (KD). Men det finns ett problem – mörkertalet kan inverka på beslutsprocessen.

Nyhetsbild

Rondellbygge påverkar trafiken i Sandviken – kan bli köer i rusningstid

VASA Torsdagen den 8 november inleds byggandet av en turborondell vid Handelsesplanaden i Sandviken i Vasa. Det kommer påverka trafiken i området.

Nyhetsbild

Jonas minns 50 000 pi-decimaler: "Du kan också få superminne"

KORSHOLM Vem har inte någon gång förargat sig över sitt dåliga minne? Vem minns inte skolan och att panikläsa inför proven för att sedan glömma allting sekunden provet var skrivet? Enligt minnesvärldsmästaren Jonas von Essen kan vem som helst memorera vad som helst – och tekniken är förbluffande enkel.

Nyhetsbild

Elina Bonelius basar över Vasas museer

VASA Nu är det klart – Elina Bonelius är ny museidirektör i Vasa. Valet av henne var enhälligt, säger kultur- och idrottsnämndens ordförande. – Hennes meriter var klara.

Nyhetsbild

Rattfyllerist krockade med gravgård

VASA Med full fart kom bilen körande längs Kapellbacksvägen i Vasa. I korsningen mot Vattentagsvägen tappade föraren kontrollen över bilen och krockade med stenmuren som omgärdar den intilliggande gravgården.

Nyhetsbild

Vasagrönas ordförande om Haavisto: "Han värdesätter tvåspråkigheten"

Det drog ut på tiden när De grönas partidelegation valde Pekka Haavisto till ny ordförande men det var ingen dramatik bakom, säger Tuula Närvä, ordförande för Vasanejdens gröna som deltar i mötet. Mötesdeltagarna tog också upp Touko Aaltos situation till behandling.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet