Teaterpodden

I Teaterpodden samtalar Tobias Klemets med bland annat skådespelare och regissörer om livet bakom den österbottniska sommarteaterns kulisser.

Alla avsnitt

11.09.2021

Den gångna teatersommaren i Österbotten 2021

I det sista avsnittet av Teaterpodden får du höra tre separata samtal mellan poddens redaktör Tobias Klemets, Matias Norrgrann, Jeanette Granberg och Pia Simons. Alla tre kommer från sin respektive sommarteater och i samtalen får ni höra om hur de upplevde sommaren och hur det gick för deras sommarteater.

14.08.2021

Ung på sommarteater

I det sjunde avsnittet av Teaterpodden för Tobias Klemets ett kort samtal med 14-åriga Linnea Lindgård från Maxmo om hur det är att vara ung på sommarteater, särskilt då de flesta andra på teatern medverkat i många år i jämförelse. Lindg ård medverkar i år i Oravais sommarteaters "Glimtar från Kyroboas". Hur börjar man som ung på teatern, vad kan man förvänta sig och vad är det roligaste och svåraste med sommarteater?

24.07.2021

Året kulturen aldrig glömmer

Året 2020 kommer troligen aldrig glömmas av någon och särskilt inte av kulturarbetarna och sommarteatern i österbotten. I dagens avsnitt får ni höra på ett tragikomiskt samtal mellan Tobias och Isa Lindgren-Backman om hur pandemin direkt på verkade oss, om pjäsen Blåeld och dess öde, samt var man kan få tag på tapeter i Vasa.

10.07.2021

Regiskap och Fältskärns berättelser

Vasabladet Efter de två tidigare samtalen som handlade om skådespeleri och manusförfattning så går vi in på den förenande länken, nämligen regiskapet. I detta avsnitt får ni höra på Tobias och Johan Aspelin som pratar om hans upplevelser av att vara r egissör för första gången. Samt få en lektion i vad Fältskärns berättelser är för historier av Johan själv och vad han åt under midsommaren.

26.06.2021

En manusförfattare och hans tre pjäser

I det fjärde avsnittet av Teaterpodden så får ni höra Tobias i samtal med Ludwig Sandbacka om hans färd som pjäsförfattare. I samtalet får ni höra om hans process som har lett till att han skrivit tre pjäser för sommarteater scenen med både glädje och vånda. Utöver de tre pjäserna han skrivit går samtalet också in på vad man kan tänka på om man vill börja skriva, samt om vad både Tobias och Ludwig tycker om plantor och surdegsbröd.

05.06.2021

Djupdykning i skådespeleriets värld

I detta avsnitt djupdyker Teaterpodden in i ett mera specifikt ämne, en grundpelare inom teaterns värld, nämligen skådespeleri. Alexandra Mangs som har skådespelat på sommarteater i flera år och är konstnärlig ledare på Unga scenkompaniet m edverkar i avsnittet. Poddens redaktör Tobias Klemets frågar sig vad allt kan man förvänta sig av att skådespela på en sommarteater?

01.05.2021

Sommarteaterns betydelse för Österbotten

Vilken betydelse har sommarteater i Österbotten? Vad har den för betydelse för oss? Detta är två stora frågor som tas upp i det andra avsnittet av Teaterpodden. Denna gång diskuterar Tobias Klemets med Alf Burman och Rebecca Åkers angående sommarteaterns betydelse, både på ett större plan och för dem personligen.

02.04.2021

En teaterpodd och Närpes teater

Från att vara kaffekokar-assistent till att bli ordförande för en sommarteater. Regifilosofi och Agatha Christie. Långa fina dagar som skådespelare på Närpes teater och om hur det är “mammas fel”. Det här är några av flera samtalsämnen som dyker upp i det första avsnittet av Teaterpodden med Tobias Klemets och gästerna Simon Nystén, Marja Vuori och Tilda Eklund. Vi tar ett gott samtal med dessa tre som alla är med Närpes teater i produktionen Agatha Christies ‘Råttfällan’ och hur är det att lägga upp en vinterpjäs istället för en sommarteater pjäs?